Головна Новини Бізнес податки В ОП хочуть заборонити продаж алкоголю й цигарок за готівку
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОП хочуть заборонити продаж алкоголю й цигарок за готівку

Такі нововведення розглядають у межах податкової реформи

25 січня 2023, 11:18
Поділіться публікацією:

В Офісі президента обговорюють повне переведення розрахунків за підакцизні товари у безготівкову форму. Про це пише "Економічна правда" з посиланням на слова заступника голови ОП Ростислава Шурми, повідомляють "Коментарі".

В ОП хочуть заборонити продаж алкоголю й цигарок за готівку

Фото:pixabay.com


За словами посадовця, підвищення оподаткування шкідливого споживання розглядається як один із компенсаторів для бюджету у межах податкової реформи. Тож ставки податків на тютюн та алкоголь сягнуть середньоєвропейського рівня, зазначив він. 


Шурма наголосив, що змін потребує й адміністрування податків на такі товари, оскільки частка нелегального обігу цигарок сягає 30%, а лікеро-горілчаних виробів — ще більше. 


Як вихід пропонують впровадити електронний акциз.

"На пачку цигарок чи пляшку алкоголю наноситься унікальний QR-код, який дозволить споживачеві відслідковувати, де продукція була вироблена, де зберігалася тощо. Натомість "традиційні" акцизні марки, які клеяться на пакування, можна підробити чи передрукувати", — зауважив Шурма.


Разом з тим обговорюється ідея переведення розрахунків за підакцизні товари виключно в безготівковій формат, тобто в оплату картою, додав він. 


Посадовець навів у приклад ситуацію з дефіцитом пального на початку повномасштабної війни, коли АЗС перевели споживачів на безготівковий розрахунок й оплату через корпоративні застосунки АЗС. За його слова, тоді на адаптацію знадобилося декілька тижнів. Це "дозволило повністю обілити обіг палива, і те саме, я впевнений, відбудеться з тютюном і алкоголем".


Як відомо, в межах податкової реформи планують знищити обсяги готівкових операцій, зокрема за допомогою додаткового податку на зняття готівки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини