Головна Новини Бізнес податки Відібрали труну із мікробізнесом: до чого приведуть сутички поліції і підприємців
commentss НОВИНИ Всі новини

Відібрали труну із мікробізнесом: до чого приведуть сутички поліції і підприємців

Експерти розповіли, про що свідчить акція підприємців «Похорон мікробізнесу» і подальші розбірки з поліцією

29 червня 2021, 15:01
Поділіться публікацією:

Українські підприємці, які "ховали мікробізнес" в рамках протестної акції від руху "Save ФОП", у результаті стали однією зі сторін силового конфлікту зі столичними поліцейськими 29 червня. "Коментарі" попросили експертів оцінити ситуацію і пояснити, чим же є ці події насправді: битвою підприємців за свої права чи політичною грою опонентів влади.

Відібрали труну із мікробізнесом: до чого приведуть сутички поліції і підприємців

29 червня підприємці "ховали" мікробізнес. Фото: Рубрика

"Влада йде шляхом нахабної і відвертої податкової дискримінації"

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак вважає, що акції підприємців — звичайний соціальний протест, позбавлений звичного партійного підтексту. Хоча виключати наявності фінансового підживлення з боку топових опонентів влади не варто, зазначає він.

"Для останніх будь-яку напругу — спосіб зіграти свою гру. Втім, ця акція все ж має свою об'єктивну природу, показуючи насправді наскільки слабким, неорганізованим і малоефективним виявляється процес захисту своїх майнових та соціальних прав в Україні, — зазначає експерт. — Як і до цього акції чорнобильців, афганців, вчителів, медиків — рідко приводили до результативної взаємодії. Причина — слабкість інститутів громадянського суспільства, низький рівень соціальної солідарності та суспільної співчуття, невміння масштабно самоорганізовуватися".

А варто було б, впевнений Олег Постернак. І нагадує, що найближчим часом Рада приступить до розгляду податкового законопроєкту 5600, який не тільки "б'є" по великому бізнесу, як про це зазвичай говорять, але і по дрібному та середньому, особливо в аграрній сфері.

"Передбачається обкласти орендодавців — власників паїв понад 0,5 га — новими податковими зобов'язаннями, вивести з 4 групи єдиного податку виробників м'яса птиці і яєць, що може призвести до зростання цін на 25-30% на ці продукти, — каже експерт. — Звичайно, владі потрібно "затикати" бюджетні діри, що утворилися в результаті ненадходження податків через пандемію, однак робити це необхідно розумно. Зараз же уряд і депутати йдуть шляхом нахабної та відвертої податкової дискримінації".

"Малим підприємцям слід дати спокій"

На думку економічного експерта, координатора громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрія Гарната, проблему ФОП можна описати одним реченням — їм потрібно зараз дати спокій.

"Більшість суб'єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані як ФОП, — це нормальні мікропідприємці, заробіток яких витрачається у 99% випадків всередині країни на звичайне споживання. Це не "мінімізатори", не "системні майданчики" і не офшорні підприємства. Згідно з дослідженнями, втрати держбюджету від умовних недоплат ФОП складають 2-3% від загального обсягу недоотримання скарбниці і їх абсолютно не зрівняти з втратами від "мінімізації" великого корпоративного сегмента (близько 40-50%)", — пояснює експерт.

На його думку, контрабанду потрібно і можна припинити в точках перетину кордону, а не "бігати" за кожним продавцем по всій країні. Андрій Гарнат впевнений, що бюджетні "дірки" потрібно закривати оптимізацією державних видатків, створенням вигідних умов для відкриття нового бізнесу в країні, скороченням апарату чиновників, чисельність і витрати на який б'ють світові рекорди.

За словами експерта, за час тривалої економічної кризи, ускладненої кількома хвилями локдауну, підприємці настільки сильно постраждали, що парламенту й уряду нині потрібно думати не про ускладнення діяльності малого бізнесу шляхом фіскалізації та контролю трудових відносин.

"Повинно йтися про максимальне спрощення підприємницької діяльності, пільги за нові робочі місця, — акцентує Андрій Гарнат. — І про реальну фінансову допомогу у вигляді дійсно доступного в отриманні кредитування — без рамок "позитивного фінансового результату достатнього забезпечення", яким відсікаються 90% малих позичальників".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як необхідність виходити на підприємницькі мітинги пояснює один із лідерів руху "Save ФОП" Сергій Доротич. Ексклюзивні подробиці, якими активіст поділився з нашим виданням, — у матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, проти яких екологічних проєктів наразі виступає вітчизняний бізнес.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини