Головна Новини Бізнес податки Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату — Каленков
commentss НОВИНИ Всі новини

Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату — Каленков

Реальний розмір податкової ставки в десять разів перевищує суму, яку поширюють деякі ЗМІ, говорить фахівець

13 травня 2021, 15:10
Поділіться публікацією:

Податкове навантаження на тонну виробленого в Україні залізорудного концентрату складає 43 долари США, написав у Facebook президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату — Каленков

Олександр Каленков. Фото з відкритих джерел

Він звернув увагу, що це в десять разів перевищує суму в 4 долари, яка останнім часом часто спливає в ЗМІ. Зокрема, таке припущення на своїх сторінках у соцмережах поширює екс-нардеп Сергій Лещенко.

"Такі заяви є абсолютно маніпулятивними. Нагадаю, що рентна ставка — це всього лише один із платежів, які бізнес спрямовує до державного бюджету. В цілому ж податкове навантаження на тонну залізорудного концентрату складає 43 долари США, а це — в десять разів вище озвученої в ЗМІ суми", — написав Каленков.

Ціни на залізну руду вкрай нестабільні, пояснив він. Вони можуть змінюватися в залежності від економічних циклів і таких форс-мажорних обставин, як сьогоднішня епідемія COVID-19. Зокрема, поточне зростання цін до 200 доларів за тонну пов'язують зі скороченням виробництва у Бразилії і ПАР, де ситуація з пандемією залишається важкою. Однак ще недавно вартість руди не перевищувала 40 доларів за тонну.

"Безумовно, коли ринкова кон'юнктура сприятлива, і ціни на сировину зростають, пропорційно зростає оподаткування прибутку підприємств і збільшуються інвестиційні програми", — резюмував Каленков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини