Головна Новини Бізнес податки Влада заговорила щодо підвищення податків: до чого це може призвести і чи є альтернатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада заговорила щодо підвищення податків: до чого це може призвести і чи є альтернатива

Підвищення військового збору та ПДВ може викликати великий негатив в економіці, бізнесі

24 травня 2024, 13:12
Поділіться публікацією:

В Україні можуть підвищити військовий збір з 1,5% до 5% і поширити його на ФОПів (що збільшить їхнє податкове навантаження вдвічі), а також підвищити ПДВ із нинішніх 20% до 22-23%. Про це пише Forbes з посиланням на джерела у Верховній Раді та Кабміні. Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев підтвердив, що влада планує підвищити деякі податки. Як оцінюєте такі плани? До чого вони можуть призвести? Чи є альтернатива? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Влада заговорила щодо підвищення податків: до чого це може призвести і чи є альтернатива

Підвищення податків. Фото з відкритих джерел

Якщо й підвищувати – то не ставки, а бази оподаткування

Голова ради в Інститут податкових реформ Олена Хотенко наголошує, що підвищення податків за принципом "бо гроші потрібні" — дуже погана історія. І для системи оподаткування, і для економіки країни загалом.

"Набагато правильніше було б переглянути якість використання бюджету. Можливо, варто було б зробити якийсь перерозподіл видатків між державним бюджетом і місцевими, обласними. Але не збільшувати податки. Такий крок може дати зворотний ефект. Якщо й підвищувати, то не ставки, а бази оподаткування. Збільшувати економіку, кількість операцій, які можна оподаткувати", – пояснює експерт.

До того ж, продовжує вона, у нас незрозуміла ситуація із боротьбою із "сірим" імпортом, із поверненням валютної виручки.

"Підвищення військового збору та ПДВ викличе великий негатив. В економіці, бізнесі, – попереджає Олена Хотенко. – Але влада хоче йти найлегшим шляхом. Таке підвищення найлегше адмініструвати, це одразу дасть ефект. Але подальші наслідки будуть негативними".

Обидва ці податки б'ють безпосередньо по кишені кожного українця, констатує експерт.

Потрібні радикальні реформи та зміна всього фіскального блоку в інститутах влади

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин пояснює:

"Різке підняття податків – величезна помилка. Токсична комбінація з високих податків, інфраструктурного терору РФ та нової хвилі мобілізації неминуче призведе до хворобливого стиску економіки. Останнє вимагатиме ще одного витка зростання податків".

У результаті отримаємо фіскальний пік, з якого нормального сценарію виходу не буде, прогнозує експерт.

"Ера високих податків та зруйнованої економіки не має стати реальністю. Потрібні радикальні реформи та зміна всього фіскального блоку в інститутах влади", – упевнений В'ячеслав Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна отримає прибутки від заморожених росактивів: які нюанси та питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 травня 2024, 12:47

Скорочувати видатки на себе кошерна Хунта не бажає. Як і скорочувати самих себе, бо вони критично необхідні для паразитування над терпілами. Збільшення ставки ПДВ автоматично збільшить розмір відшкодування старим: Герегам Косюку Рінату. Чим старіші стають олігархи тим росте їх пожадливість. Паразитуючі організми відчувають своїм маразмом, що, як не намагайся, але термін їм здохнути наближається. От і прагнуть насолодитись розкощю за рахунок терпіл. Ну, а герой Росії Гетманцев їм завжди в цьому допоможе за винагороду.


Новини