Головна Новини Бізнес податки Як підвищення екоподатків може вплинути на екологічну ситуацію в Україні: розповіли експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як підвищення екоподатків може вплинути на екологічну ситуацію в Україні: розповіли експерти

Експерти оцінили, як збільшення розміру податків на викиди шкідливих речовин підприємствами вплине екологічну ситуацію в Україні

7 грудня 2021, 13:04
Поділіться публікацією:

Як підвищення екоподатків може вплинути на екологічну ситуацію в Україні: розповіли експерти

В Україні потрібно вдосконалювати систему контролю викидів, фото з відкритих джерел

Верховна Рада схвалила т.зв. "ресурсний" закон №5600, що передбачає, серед іншого, збільшення ставки на викиди СО2, скидання шкідливих речовин у воду, зберігання твердих відходів. Експерти оцінили для видання "Коментарі", чи здатне нововведення серйозно покращити екологічну ситуацію.

Підвищення ставок на викиди навряд чи серйозно покращить екологічну ситуацію

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко звертає увагу, що тривалий час "екологічний податок" був в Україні дуже занижений. Порівняно з Європою – чи не вдесятеро. Наразі підняли частково, до європейського аналога все ще далеко, акцентує експерт.

"Говорити про те, що це серйозно покращить екологічну ситуацію – не доводиться. Навряд чи власники підприємств, що забруднюють довкілля, активно кинуться запроваджувати екологічні моменти. Але певний позитив, звісно, є. І бюджет отримає трохи більше, і правильний напрямок позначено. Хоча, треба сказати, багато хто з тих, хто мав би платити такий податок, не платять – на законних підставах. Формулювання закону досить туманне. І якщо ти працюєш, наприклад, на невеликому підприємстві, яке може дуже забруднювати довкілля, ти здатний обійти закон", – пояснює Олександр Охріменко.

Він наголошує, що до рівня, який реально стимулював би запроваджувати екологічні норми – поки що далеко.

"Можливо, спочатку планували підняти цей податок значно більше. Але підняли, як підняли..." – резюмує економіст.

В Україні немає такої системи контролю, яка б дала можливість притягувати до відповідальності порушників

Виконавчий директор громадської екологічної організації "Голос Природи", м. Кам'янське (Дніпропетровська обл.) Євген Колішевський зазначає:

"Прийняття Верховною Радою т.зв. "ресурсного" закону №5600, який передбачає підвищення плати за промислові викиди, може сприяти зниженню забруднення атмосфери та водних об'єктів. Наприклад, у Чехії, після суттєвого підвищення плати за викиди промислового пилу, підприємствам довелося впроваджувати сучасні системи очищення та скорочувати викиди".

Водночас, на думку експерта, ухвалений закон не працюватиме без ефективного державного контролю.

"Діюча система контролю в Україні поки що не дає можливості притягати до відповідальності порушників ні державним, ні місцевим органам влади. З неофіційних джерел організації "Голос Природи" відомо, що багато промислових підприємств нелегально спалюють свої побутові відходи, а рідкі скидають у каналізацію, розбавляючи їх побутовими стоками", – розповів Євген Колішевський.

Тому, продовжує він, разом із підвищенням плати за викиди необхідно вдосконалювати систему контролю викидів та реєстрацію випадків порушення.

"Наприклад, ухвалення 13 квітня 2020 року закону № 556-IX, який передбачає суттєве підвищення штрафів за спалювання стерні, сухостою та листя, не дало результатів. На Дніпропетровщині продовжують масово спалювати на полях стерню та другу суху рослинність", – ділиться експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерт висловився про відставку міністра екології.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини