Головна Новини Бізнес податки Які податки потрібно сплачувати при купівлі чи продажу житла
commentss НОВИНИ Всі новини

Які податки потрібно сплачувати при купівлі чи продажу житла

Обов'язкові податки під час купівлі-продажу нерухомості: що потрібно знати кожному українцю

27 червня 2024, 12:38
Поділіться публікацією:

При купівлі чи продажу житла в Україні на українців чекають кілька обов'язкових платежів. Це держмито, податок на доходи (ПДФО), пенсійний та військовий збори. Також, якщо у вас велика квартира чи будинок, доведеться сплачувати податок на розкіш.

Які податки потрібно сплачувати при купівлі чи продажу житла

Купівля житла: які податки на вас чекають

Обов'язкові платежі під час операцій з нерухомістю

Державне мито - це збір за реєстрацію угоди. Стандартний розмір цього податку становить 1% вартості об'єкта нерухомості, який оплачує продавець.

Покупець, своєю чергою, повинен сплатити пенсійний збір, також рівний 1% вартості придбаного майна. У разі продажу квартири протягом року перша угода звільняється від ПДФО, проте подальші продажі оподатковуються у розмірі 5% при другому продажу та 18% при третьому та наступних. Якщо нерухомість перебувала у власності менш як три роки, податок становить 18%, незалежно від кількості угод.

Крім того, продавці сплачують військовий збір у розмірі 1,5% від вартості нерухомості, що продається.

Податок "на розкіш" для власників великих площ

Щорічний податок на розкіш стосується власників житлової нерухомості певної квадратури: квартири від 60 квадратних метрів, будинки від 120 квадратних метрів та частки житлових приміщень від 180 квадратних метрів. Ставка податку визначається місцевими органами влади та не може перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати за квадратний метр станом на 1 січня 2024 року. Податок потрібно сплатити до 1 липня наступного року.

Для об'єктів понад 300 квадратних метрів для квартир та 500 квадратних метрів для будинків передбачено додаткову плату у розмірі 25 тисяч гривень на рік.

Для більш точного розрахунку податкового зобов'язання можна скористатися онлайн-калькулятором на сайті податкової служби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини