Головна Статті Бізнес новини компаній ФДМУ і скандали: як не приватизовувати титан
commentss Cтатті Всі новини

ФДМУ і скандали: як не приватизовувати титан

Зниження чистого доходу компанії на 22%, скандали, постійні зміни керівників, судова тяжба - такий короткий список неприємностей, які впали на Об'єднану гірничо-хімічну компанію під крилом Фонду держмайна України. "Коментарі" розбиралися в суті проблеми

7 жовтня 2020, 19:35 comments2603
Поділіться публікацією:
Check

Починаючи з весни, одним із найбільш ласих для приватизації державних підприємств стало АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". Замість підготовки до приватизації, про яку було заявлено рік тому, Фонд державного майна України ніяк не може визначитися з питанням — якому управлінню віддати перевагу, і звільняє звідти вітчизняних та іноземних менеджерів, звинувачуючи їх в корупції.

ФДМУ і скандали: як не приватизовувати титан

Як кувався титан

АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", що займається виробництвом і продажем таких ліквідних на світовому ринку металів як титан, рутил, цирконій та інші, в своєму нинішньому вигляді виникло в 2014-му році. Ще в 2004-му Вільногірський гірничо-металургійний (ГМК) і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) в Дніпропетровській і Житомирській областях у вигляді цілісних майнових комплексів були передані в оренду на п'ять років ПрАТ "Кримський титан" Дмитра Фірташа. Після судової тяганини, розпочатої в часи уряду Юлії Тимошенко, оренда була продовжена до 2014-го року.

Акції Дмитра Фірташа після Євромайдана впали, і 5 вересня договір оренди підприємств був розірваний. Як пояснив тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, з прибутку підприємств в 1 млрд грн держава отримувала оренду в сумі лише 100 млн грн, тим більше, що саме ПрАТ олігарха виявилося в окупованому Криму. Після цього підприємства були передані в управління Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, а воно передало його для ведення господарської діяльності АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Здавалося б, зміна пішла на користь держбюджету. Уже через рік перший заступник гендиректора ОГХК Олександр Гладушко в інтерв'ю розповів про збільшення платежів до бюджетів до 170 млн грн тільки за перше півріччя 2015-го року. Однак незабаром з'ясувалося, що все йде не так райдужно.

Уже в 2015-му керівник ОГХК Руслан Журило привернув до себе увагу ЗМІ "традиційними" для українського менеджменту речами: передачею вигідних підрядів і збутом продукції підприємства "дружнім" фірмам. За даними журналістів йшлося про комерційні структури, близькі до олігарха Ігоря Коломойського і екс-народного депутата України Миколи Мартиненка. Саме з останнім гендиректора держпідприємства пов'язували найчастіше.

Втім, сам Руслан Журило також людина непересічна — до потрапляння в ОГХК трудився на Східному ГЗК і став фігурантом декількох кримінальних справ. Цим він в розмові з журналістами майже бравірував, вважаючи даний факт мало не політичним переслідуванням, благо відбувалося все це до 2014-го року.


Одна з тих справ — про покупку устаткування через фірму-прокладку, співвласником якої був Журило — закінчилася навіть обвинувальним вироком. Тому Руслан поїхав в США, де працював в будівельній компанії.

У 2014-му році Журило став генеральним директором ОГХК. І знову за ним потягнувся шлейф скандалів, в числі яких, за версією слідства, незаконний видобуток на двох родовищах і сумнівні фірми-посередники на кшталт ТОВ "Імекс Мінералс" зі статутним фондом в 1000 гривень і  яка здійснювала перевезення руди для ГЗК.

Окремо журналістів цікавила австрійська компанія Bollwerk Finanzierungs, яка скуповувала до 90% ільменітової руди і перепродавала її кінцевим споживачам. Дану компанію якраз пов'язували з екс-нардепом Миколою Мартиненком, що сам глава ОГКХ всіляко спростовував. Зрештою, після заяви міністра економіки Айвараса Абромавичуса, НАБУ зайнялася співпрацею ДП з австрійцями, але й в 2016-му році ця практика тривала.

Будемо приватизувати

Справа Миколи Мартиненка, пов'язана з розкраданням на Східному ГЗК у 2017-му році стала найгучнішим для молодого на той момент Антикорупційного бюро України. Ще раніше НАБУ був затриманий в. о. голови правління ОГХК Руслан Журило, якому інкримінували розкрадання бюджетних коштів в сумі близько 300 млн грн.

У березні після зниження застави з 100 до 12 млн грн Руслан Журило вийшов на волю. Але з 27 лютого в. о. голови правління ОГХК був призначений його перший заступник Олександр Гладушко, який, як не дивно, не був потурбований НАБУ в зв'язку зі справою Журило, хоча двоє заступників колишнього керівника були затримані.

Хоча в ЗМІ раз у раз циркулювали розмови про приналежність Олександра Гладушко до "команди Мартиненко", ніяких скандалів на підприємстві до весни 2020 року не спалахувало. Більше того, за час керування ОГХК Олександром Гладушко справи підприємства процвітали. У всякому разі, керівник звітував про успіхи у вигляді інвестицій в обладнання в розмірі понад 1 млрд грн і постійне перерахування рекордних платежів до держбюджету. Наприклад, в 2017-му році підприємство заплатило 332, 6 млн грн дивідендів і 875,7 млн грн податків і обов'язкових платежів.

Хоча фінансова звітність в цілому підтверджувала слова керівництва — з 2,442 млрд грн в 2016-му році дохід підприємства зріс до 3,535 млрд грн за підсумками 2019 року.

Стали все частіше говорити про приватизацію підприємства, і керівництво ОГХК не втомлювався підігрівати ці розмови, стверджуючи, що приватизація дозволить тільки поліпшити роботу.

Явно з метою організувати майбутню приватизацію, в жовтні 2019-го ОГХК була передана з Міністерства економічного розвитку і торгівлі в управління Фонду державного майна України, чия діяльність викликала нові питання.

Як працює ФДМУ: замість приватизації — скандал

Відразу ж після перепідпорядкування компанії на підприємстві почався аудит для майбутньої приватизації. Для цього глава ОГХК відзвітував, що доручив всім профільним фахівцям ретельно і оперативно підготувати необхідну інформацію для аудиту перед приватизаційним конкурсом.

На цьому тлі абсолютною несподіванкою стало рішення ФДМУ, яке в кінці січня 2020-го року просто зняло Олександра Гладушко з посади в. о. голови правління ОГХК. На його місце призначили якогось Михайла Макарова, чиє прізвище і дані збігаються з даними Михайла Олександровича Макарова — помічника народного депутата від "Опозиційною платформи — За життя" Віктора Медведчука.

Але все тільки починалося. У березні Гладушко позбувся поста першого заступника голови правління компанії, а його місце зайняв іноземний менеджер Пітер Девіс.

17 квітня Фонд державного майна України заявив про спробу рейдерського захоплення ОГХК, здійснюваного колишнім менеджментом. У свою чергу, у Олександра Гладушко інцидент назвали "візитом до колективу з метою довести до відома про судове рішення".

Дійсно, одночасно з Олександром Гладушко наказом ФДМУ 19 березня через ОГКХ були звільнені два заступники голови правління і ще три особи. У той же день ФДМУ призначив на місця, що звільнилися нових призначенців. У відповідь звільнені керівники подали позов до Господарського суду Києва з вимогою скасувати наказ ФДМУ. 16 квітня суд постановив призупинити дію наказу ФДМУ від 19 березня.

Після цього Олександр Гладушко вважав себе законним керівником ОГХК, а в інтернеті з'явилися два сайти підприємства, які позиціонують себе як "офіційні". Причому на одному з них всі публікації були присвячені критиці діяльності Пітера Девіса, який в травні став в. о. голови правління компанії.

Все літо на сайті, підконтрольному Олександру Гладушко, викладалися звинувачення проти Пітера Девіса в "прокручуванні схем" з виведення коштів підприємства, а вигодонабувачами називалися Російська Федерація і дніпропетровський бізнесмен Віталій Кучук, який працює на ринку титану.

Також в ЗМІ з'явилися повідомлення про поставку продукції підприємства в окупований Крим компанії "Кримський титан" Дмитра Фірташа. Але його на підприємстві і в ФДМУ назвали "фейком", пояснивши, що концентрат ільменіту з Іршанського ГЗК, про який йшлося в повідомленні, був реалізований німецькому контрагенту, який виконав усі зобов'язання перед ОГХК.

Появу ж новини сам Пітер Девіс пов'язав з бажанням дестабілізувати роботу підприємства і перешкодити його приватизації.

Саме приватизація, очевидно, була головним завданням ФДМУ та призначеного нею іноземного менеджера. І, судячи з усього, у Фонді держмайна чекали від продажу ОГХК багато чого. Так, його глава Дмитро Сенниченко, коментуючи спробу рейдерського захоплення 17 квітня, заявив, що на підприємство претендує "16 потенційних покупців — відомих компаній з усього світу", правда, так і не уточнив яких саме.

Нічого було додати і самому Девісу, який в інтерв'ю "РБК-Україна" звинуватив олігархів в бажанні перешкодити йому навести порядок на підприємстві. Він заявив і про те, що звіти компаній, які проводили аудит на ОГХК в рамках підготовки до приватизації готові, проте порадив запитати про них у замовника аудиту — ФДМУ.

Поганому Фонду менеджери заважають

Здавалося б, Фонд державного майна повністю підтримує дії свого іноземного менеджера, і навіть похвалився тим, що той "врятував" для держави 80 млн грн, заблокувавши вивіз без оплати 20-ти тисяч тонн ільменітового концентрату з Одеського морського порту.

Тим більше несподіваним стало повідомлення на сайті ФДМУ від 2 жовтня про те, що Пітер Девіс був звільнений з поста в. о. голови правління ОГХК за "порушення умов трудового контракту і можливе нанесення шкоди державі" (або, простіше кажучи — за підозрою в корупції).

"У вересні Девіс прийняв одноосібне рішення відновити продаж продукції Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (входить в структуру ОГХК) компаніям, які підконтрольні старому менеджменту ОГХК, який був відсторонений на початку поточного року через неефективне управління і корупцію. Одночасно з цим Девіс наказав зупинити відвантаження продукції компаніям, які є сумлінними досвідченими учасниками ринку і співпрацюють з ОГХК на умовах передоплати за вищими цінами, до вивантаження завантажених контейнерів. "Зазначені учасники ринку забезпечують щомісячну покупку продукції ОГХК на суму в кілька мільйонів доларів", — виклав головну претензію до іноземного топ-менеджера ФДМУ.

Але не можна сказати, щоб для цього зовсім не було підстав.

Так, 23 вересня ОГКХ укладає договір "по наданню додаткових послуг при видобутку корисних копалин". Простіше кажучи, по перевезенню руди на 26,52 млн грн з уже згаданим вище ТОВ "Імекс Мінералс" — однієї з чотирьох фірм, через які, як писали ЗМІ, Микола Мартиненко виводив кошти з ДП "Смоли", ДП "Східний ГЗК" і ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". За даними сайту "Наші гроші" підозрілим є і контракт на 4,62 млн грн, укладений при Девісі з ТОВ "Атомінвестстрой", яке пов'язують з перебуваючим під слідством в справі про розкрадання 300 млн грн з ОГХК його колишнім керівником Русланом Журило.

Та й критика Пітера Девіса, що раніше регулярно з'являлася на сайті підприємства, контрольованого Олександром Гладушко, після 14 серпня припинилася.

Як угробити успішну компанію — просто віддати ФДМУ

Викликають подив дії Фонду державного майна. Яким чином підприємство, яке нарощує обсяги виробництва, до керівництва якого в особі Олександра Гладушко не було претензій три роки (з лютого 2017 року по лютий 2020 го) стало розсадником корупції?

Починаючи з лютого, на ОГХК змінюється вже третій керівник. У травні за власним бажанням з посади голови правління компанії пішов Михайло Макаров, офіційно "прохворівший" всі три місяці свого перебування на посаді.

Нещодавно бувший незамінним для ФДМУ співробітником Пітер Девіс, тепер, фактично, звинувачується в корупції і "зраді" своїх роботодавців. Олександр Гладушко, отримавши постанову про скасування власного звільнення в жовтні, готується до чергових засідань Господарського суду про незаконність свого звільнення і ще групи екс-співробітників ОГХК. І можна очікувати, що чергове судове рішення внесе ще більше сум'яття в роботу підприємства. Поки що Об'єднана гірничо-хімічна компанія лише втратила контроль над власним сайтом і сторінкою в соцмережах. Але ці втрати можуть виявитися більш солідними.

Втім, суди — справа нехай і близького, але майбутнього. А ось те, що вже є сьогодні в "активі" ФДМУ — так це погіршення фінансового стану компанії. Так, згідно зі звітами, ОГКХ за перше півріччя 2020 го року реалізувала продукції на 1,549 млрд грн проти 1,992 млрд грн показників за перше півріччя 2019-го. Цікаво, що в першому півріччі 2018 року компанія заробила 1,509 млрд грн, тобто управління компанією ФДМУ відкинуло її на два роки назад.

Зниження чистого доходу компанії на 22%, скандали, зміна за 9 місяців трьох керівників, судова тяганина про незаконне звільнення з одним з екс-керівників — такий короткий результат року діяльності Фонду держмайна на ОГХК. Навряд чи це все мотивує іноземних, так і внутрішніх, інвесторів приватизувати підприємство, яке всього лише рік тому вважалося одним із найбільш ласих.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розбиралися в нововведеннях Податкового кодексу, які уряд має намір запровадити з метою наповнення бюджету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини