Головна Статті Бізнес економіка Аудит України: чи зможемо ми «зібрати» втрачений трильйон доларів
commentss Cтатті Всі новини

Аудит України: чи зможемо ми «зібрати» втрачений трильйон доларів

Експерти порадили прем'єру менше займатися ретроспективою і більше сучасним станом економіки, звітуючи за свою фактично виконану роботу

6 листопада 2020, 20:46
Поділіться публікацією:

Провести економічний аудит держави команда президента Володимира Зеленського обіцяла ще до виборів. Можливо, деякі думали, що вони, як це водиться, "забули" про свої обіцянки, але ні. При Кабміні була створена робоча група, до якої увійшли понад 50 представників уряду, Верховної Ради та Офісу президента, постійно взаємодіючих з експертами та бізнесом. І результати цієї роботи президент і прем'єр представили 6 листопада.

Аудит України: чи зможемо ми «зібрати» втрачений трильйон доларів

Не хвора, а надто скромна

Президент Володимир Зеленський відразу попередив: аудит — не діагноз, адже Україна не була хворою.

"Весь цей час Україна просто була надто скромною, — зазначив Володимир Зеленський, представляючи роботу команди. — Вона соромилася мріяти — сміливо, амбітно. Вона була нерішучою, щоб стати не тільки найбільшою країною Європи, але і найуспішнішою. Аудит — це аналіз наших комплексів, які лякали, сковували наш рух вперед. Всі вони повинні піти в минуле".

За словами Зеленського, на основі аудиту можна зрозуміти, куди і як буде рухатися наша економіка. Президент пообіцяв: тепер ми перестанемо наздоганяти, а будемо на кілька кроків попереду.

Економічний аудит назвали Re:think, що, як пояснив прем'єр Денис Шмигаль, означає переосмислення нашого потенціалу. За його словами, нереалізований потенціал нашої країни за 10 років склав 1 трлн доларів.

"Один трильйон втратили всі громадяни нашої країни через постійну зміну векторів, незавершених реформ, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупції, неефективного управління, — зазначив прем'єр, додавши, що мета уряду — реалізувати потенціал української економіки й зробити нашу країну успішною".

На чому і скільки

За словами прем'єра, гроші наша країна втратила в самих різних сферах. Наприклад, через те, що ціна на землю була довгі роки занижена, Україна в цій сфері недоотримала 85 млрд доларів. Але тепер, судячи з усього, прем'єр за землю спокійний — за його оцінками, завдяки реформам, вартість землі зросте вп'ятеро.

Водночас експерти, опитані "Коментарями", готові з цим посперечатися. По-перше, якби вартість землі була дійсно в п'ять разів вищою, це зробило б українське сільське господарство неконкурентоспроможним. По-друге, для того, щоб вартість землі зросла в рази, одних "реформ" недостатньо. Ділянка, яка, умовно кажучи, приносить власнику 100 доларів в рік, не може коштувати 5 тис. доларів — її за ці гроші ніхто не купить.

Другим пунктом у списку нереалізованого потенціалу виявилися надра. За даними прем'єра, в Україні налічується понад 12 тисяч розвіданих родовищ корисних копалин, з них розробляється лише третина. А це — невикористаний потенціал на суму 409 млрд доларів.

Експерти відзначають: проблема в тому, що прем'єр дивиться на ресурси як на цінність, на якій можна добре заробити. І в цьому полягає основа асоціальної політики нашої держави: газ українського видобутку продається українцям за максимальною ціною.

За словами енергетичного експерта Валентина Землянського, якби "Укргазвидобування" виставляло газ на біржу, ціна на газ для кінцевого споживача була б на рівні 4-5 тис. грн за тисячу кубів. Але на сьогодні ситуація склалася явно не на користь споживача: "Нафтогаз" купує газ українського видобутку за 2841 грн за тисячу кубів, а продає населенню за нечуваними 6330 грн.

Третій пункт — водні ресурси, які також не задовольнили аудиторів. Ще б пак: виявилося, що потенціал гідроенергетики ми використовуємо лише наполовину. Правда, енергетичний експерт Дмитро Марунич взагалі не розуміє, чому це питання виникло зараз, коли через безсніжні зими кількість водних ресурсів знизилося настільки, що для "Укргідроенерго" план з вироблення був знижений на 25%.

Великі питання викликали в експертів і плани прем'єра на український ліс. У ході презентації аудиту Шмигаль розповів про намір збільшувати площу лісів, використовувати їх для власного меблевого виробництва і отримати на цьому не менше 40 млрд доларів за 10 років. Аналітик Олексій Кущ вважає, що діяти треба з точністю до навпаки — ввести мораторій на вирубку на 10, а то і 15 років.

"Ніхто в Європі не пиляє свій ліс, і нам теж потрібно йти цим шляхом, — вважає експерт. — Ми повинні переробляти на наших підприємствах не українське дерево, а імпортну деревину".

Знайшлися у прем'єра і пропозиції у сфері міжнародної торгівлі, де, на думку аудиторів, ми за 10 років недоотримали 407 млрд доларів. На думку Шмигаль, поправити ситуацію не так вже й складно, і для початку слід за рік укласти нових контрактів на мільярд доларів.

"Що стосується зовнішньоекономічної діяльності, то тут все набагато складніше, ніж собі уявляє прем'єр, — говорить Кущ. — Якщо раніше країни, що розвиваються експортували сировину (і при цьому з часом їх відносна цінова вигода знижувалася), а розвинені країни експортували товар (і тут цінова вигода згодом росла), то сьогодні ми живемо в нових умовах: країни, що розвиваються продають прості товари, а розвинені — складні, високотехнологічні. Україна ж залишилася в допотопної парадигмі 18-19 століття: ми примудрилися не перейти навіть на рівень експорту простих товарів! Сьогодні ми фактично знаходимося на рівні Англії 18 століття, коли у них, щоб змусити виробників експортувати сукно, за експорт вовни вішали ".

За словами експерта, колосальна ілюзія нашої влади, від якої вона не хоче відмовлятися, полягає в тому, що ми зможемо завоювати світові ринки, продаючи кукурудзу. В реальності ж ми їх зможемо завоювати лише тоді, коли переробимо цю кукурудзу на біопаливо, кукурудзяна олія, відходи — на комбікорм, і вже це будемо продавати.

Добрався аудит і до інвестицій, яких за 10 років ми недоотримали на 63 млрд доларів.

"Інвестиційний потенціал України — 63 млрд доларів, — зазначив Шмигаль. — Наш регіон є дуже привабливим для інвестицій в цілому, проте, за 10 років повз нас пройшли десятки мільярдів доларів інвестицій. Тому наше основне завдання — підвищувати привабливість України в очах закордонних інвесторів ".

Експерти кажуть, що залучати 6 млрд доларів рік — це не проблема, проблема в тому, що цих грошей катастрофічно мало. Щоб подолати поріг бідності, Україні знадобиться втричі більша сума.

Будемо подвоювати ВВП

Якщо піти наміченим шляхом, то, оптимістично говорить Денис Шмигаль, це дозволить подвоїти ВВП. На жаль, експерти цього оптимізму не розділили.

"Для того, щоб реально подвоїти ВВП, Україні потрібен дійсно сильний і грамотний глава уряду, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. — Є чіткі цілі, які можуть зробити економічне диво в Україні — той же ринок землі або виробнича кооперація з ЄС, але це все складно і важко запустити. Для цього потрібен сильний прем'єр, який може проводити реально жорстку, але потрібну економічну політику. Без жорсткої руки в економіці нічого не вийде. А якщо продовжувати вирішувати проблеми у міру їх надходження, ніякого реального зростання ВВП не буде".

А Олексій Кущ нагадує: для того, щоб стати повноправним суб'єктом світової політики, потрібно мати ВВП не менше трильйона доларів. З огляду на наш нинішній ВВП в 140-150 млрд, отримуємо, що нам потрібно вирости не у два, а в шість-сім разів.

"Окреме питання, як саме будемо вважати, — продовжує експерт. — Якщо прем'єр збирається подвоювати ВВП в національній валюті, виникає закономірне питання, яким буде курс. Якщо в доларах — то по номінальному курсу або по паритету купівельної спроможності? "

За словами Олексія Куща, щоб подвоїти ВВП, Україні потрібно перейти до моделі випереджаючого зростання на рівні зростання економіки 5 і більше відсотків в рік. Але для того, щоб з пастки бідності перейти в стадію самопідтримки зростання, потрібно пройти дуже довгий шлях.

"Прослухавши виступ Шмигаль, я прийшов до висновку, що він не розуміє ключової проблеми, яка полягає в замкнутому колі, — говорить Кущ. — Дефіцит капіталу призводить до низького обсягу інвестицій, низький обсяг інвестицій — до низької доданої вартості, низька додана вартість — до невеликих зарплат і, відповідно, невеликого рівня накопичення, невеликий рівень накопичення — до мінімальних внутрішніх інвестицій, а мізерні внутрішні інвестиції ведуть до дефіциту капіталу. Таким чином, коло замикається".

Аналітик "ТелеТрейд" Сергій Родлер каже, що будь-якому українцеві абсолютно очевидний факт серйозних економічних втрат. Експерт нагадує: якщо на зорі незалежності українські політики обіцяли населенню рівень життя, який можна порівняти з Францією, то тепер межею мрій здається можливість наздогнати Польщу через пару десятків років. А то, що Україна за 30 років з промислової країни перетворилася в аграрну, викликає серйозні питання на адресу керівників.

"Зрозуміло, що втрати в 1 трлн доларів можна назвати точними даними, — говорить експерт. — Ці цифри є результатом суб'єктивної оцінки чинної влади, яка намагається всіма силами продемонструвати своє прагнення поліпшити життя людям, підкреслюючи провали попередників. У 2019 році ВВП України склав 153,78 млрд доларів. Чи означають слова прем'єр-міністра те, що в разі грамотних реформ ця цифра була б в 10 разів вище, а країна за розміром економіки може бути надана в топі європейських країн? "

У будь-якому випадку, резюмував Родлер, подібні заяви і порівняння не несуть конструктиву. Денису Шмигалю дешевше займатися ретроспективою і більше сучасним станом економіки, звітуючи за свою фактично виконану роботу.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти розповіли про сенс урядового аудиту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини