Головна Статті Бізнес економіка Ділові підсумки тижня: як світ змінюється в останні тижні року (Частина 1)
commentss Cтатті Всі новини

Ділові підсумки тижня: як світ змінюється в останні тижні року (Частина 1)

Кінець року став важким періодом для багатьох компаній у всьому світі на тлі пандемії коронавірусу, коли нові реалії роботи не завжди приносили бажаний результат

20 грудня 2020, 23:57
Поділіться публікацією:

Без скорочень ніяк не обійтися, але не до нескінченності ж — вирішили світові компанії і почали етапи пристосування до нових реалій. Багато компаній проводять оптимізацію своєї роботи, деякі роблять ребрендинг, а деякі намагаються внести на ринок якусь свою фішку. Що придумують інноваційні бренди і не тільки — розбиралися журналісти порталу "Коментарі".

Ділові підсумки тижня: як світ змінюється в останні тижні року (Частина 1)

Фото із відкритих джерел

Неділя, 13 грудня

500 млн євро для клімату бідних країн

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час виступу на віртуальній конференції ООН з нагоди п'ятиріччя Паризької кліматичної угоди пообіцяла 500 млн євро на підтримку зусиль бідних країн світу у сфері боротьби зі змінами клімату.

Вони будуть спрямовані на розвиток технологій у сфері поновлюваних джерел енергії, а через Світовий банк і регіональні банки розвитку фінансуватиметься — створення вітрових і сонячних електростанцій. Також з цих коштів будуть фінансуватися розробка технологій для поліпшення зберігання енергії і розвитку електромереж в країнах, що розвиваються, особливо в Африці.

Греція — для туристів

Влада Греції оголосила про пом'якшення обмежувальних заходів на час різдвяних свят. З 13 грудня по 7 січня магазинам дозволили працювати в форматі видачі онлайн-замовлень. З 14 грудня в країні відкриються перукарні і книжкові магазини,

Комендантська година в країні з 13 грудня по 7 січня діятиме з 22:00 до 05:00.

Нафта в обмін на відновлення

Угода про нафту з метою відновлення, підписана між Єгиптом та Іраком, вступить в двосторонню реалізацію, як тільки будуть завершені конституційні процедури, заявив прем'єр-міністр Єгипту Мустафа Мадбулі в неділю.

Відповідно до угоди єгипетські компанії будуть реалізовувати проекти розвитку в Іраку в обмін на обсяги нафти, що імпортуються Єгиптом.

Міністр нафти Єгипту Тарек Ель-Молла недавно заявив, що підтримка нафтопродуктів в Єгипті впала на 46 відсотків у першому кварталі 2020-2021 фінансового року.

Міністр планування Іраку Халед Баттал заявив, що Ірак прагне розробити конкретний список проектів розвитку, які будуть реалізовані у співпраці з єгипетською стороною.

Чехія теж проти Google

Чеська інтернет-компанія Seznam.cz звернулася до Google в досудовому запиті про виплату 9,072 млрд чеських крон (344,9 млн євро) в якості компенсації за нібито обмеження конкуренції на внутрішньому пошуку в Інтернеті, за оцінкою міжнародних економічних експертів за період з 2011 по 2018 рік.

За заявою компанії, це є результатом зловживання Google своїм домінуючим становищем на чеському ринку з ліцензійними операційними системами і магазинами додатків для смарт-пристроїв з операційною системою Android.

Китай гасить борги Пакистану

Китай знову надав допомогу Пакистану, оскільки він погодився надати лінію фінансування в розмірі 1,5 млрд дол. для погашення 2 млрд дол., що належать Саудівської Аравії, повідомили джерела Express Tribune.

Пакистан повинен повернути 1 мільярд доларів в понеділок, а ще 1 мільярд доларів повинен бути виплачений в січні, повідомили Tribune джерела в міністерстві фінансів.

Літій в Сербії

Британо-австралійська гірничодобувна група Rio Tinto повідомила про перші запасах руди на своєму літій-боратному проект Jadar в західній Сербії.

За оцінками, це місце містить 10% світових запасів літію, який є основною сировиною для виробництва акумуляторів для електромобілів.

"Мінеральні ресурси в Сербії включають 55,2 млн т передбачуваних ресурсів при 1,68% Li2O і 17,9% B2O3 з додатковими 84,1 млн т передбачуваних ресурсів при 1,84% Li2O і 12,6% B2O3", — відзначили в компанії.

На даний момент Rio Tinto інвестувала в проект більше 200 млн доларів, і очікується, що початок виробництва відбудеться в 2023 або 2024 році.

Понеділок, 14 грудня

США запросили інформацію про фінансову діяльність сина Байдена в Україні

Міністерство юстиції США в рамках розслідування фінансової діяльності Хантера Байдена — сина обраного президентом США Джо Байдена — запросило інформацію, що стосується, в тому числі, роботи Байдена-молодшого в українській компанії Burisma.

Всього Мін'юст зажадав документи від 20 з гаком компаній і організацій, пов'язаних з фінансами Хантера Байдена.

Мін'юст також запросив інформацію про ділові відносини Хантера Байдена з Китаєм.

Хантер Байден підтвердив на цьому тижні, що прокуратура штату Делавер веде розслідування, що стосується сплати ним податків.

Ще 14 банків на вихід

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з початку 2020 завершив ліквідацію 14 банків, ще 8 банків знаходяться на завершальній стадії ліквідації. Про це на прес-конференції сказала заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування Ольга Білай.

"На сьогоднішній день вже ліквідовано 48 банків, які були виключені зі списків, з них 14 були виключені в цьому році. Ще 20 банків повністю завершили продаж активів. Ще в 28 банках у нас триває процедура ліквідації, 8 з них знаходяться на завершальній стадії. Лише три банки знаходяться в активній стадії ліквідації — це "Родовід банк", "ВТБ банк" і банк "Аркада", — сказала Білай.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб протягом 2020 року виплатив вкладникам неплатоспроможних банків більше 373 млн грн гарантованого відшкодування і повернув кредиторам банків більше 7,2 млрд грн.

В Україні за станом на 30 листопада 2020 року діє всього 74 банки.

Український бізнесмен отримала замовлення від NASA

Космічне агентство NASA оголосило переможців відбору програми з доставки на орбіту невеликих супутників, за підсумками якого найбільшу суму отримає компанія Firefly Aerospace з офісом в Дніпрі.

У 2017 році збанкрутілу через вихід з проекту європейського інвестора Firefly Space Systems викупив український бізнесмен Максим Поляков.

Офіси Firefly Aerospace розташовані в американському Остіні і Дніпрі. Основне виробництво вузлів ракети зосереджено в штаті Техас, однак частково обладнання розробляється і в Україні.

Йдеться про програму Launch Services Program по доставці надмалих супутників типу CubeSat, мікро- і наносупутників на орбіту Землі.

В рамках контакту VCLS Demo 2 компанія Firefly Aerospace отримає найбільшу суму в розмірі $ 9,8 млн. Дві інші компанії, які отримали контракт — Astra Space і Relativity Space — отримають 3,9 і 3 млн дол. Відповідно.

Страйки фермерів в Делі

Від 200 000 до 300 000 жінок, чоловіків і дітей розбили табори на автомагістралях, що ведуть до столиці країни Делі. Вони прибули з сусідніх провінцій, зокрема з Пенджабу, а також з Харьяна, Уттар-Прадеш і Раджастана.

Вся справа в законодавстві яке, на думку фермерів, серйозно вплине на їх здатність заробляти на життя пристойним доходом.

Закон регулює нові відносини дрібних фермерів з великими корпораціями на користь останніх. Аж до заборон звернення до судів у разі невдалої операції з корпорацією.

Лондон запасається

Уряд Великобританії рекомендувало магазинам створити запаси продовольчих товарів на випадок, якщо країні доведеться вийти з ЄС без угоди. Супермаркети і міністри дуже стурбовані панічними покупками. "Вони бачили, що сталося під час пандемії коронавируса, коли люди почали скуповувати рулони туалетного паперу, і тепер вони знають, як швидко все може піти не так", — сказав представник одного з супермаркетів.

Хакерські атаки на США

У понеділок Міністерство внутрішньої безпеки США і тисячі підприємств зібралися розслідувати масштабну хакерську кампанію, яку, як підозрюють офіційні особи, направило уряд Росії. Електронні листи, відправлені посадовими особами DHS, яке контролює безпеку кордонів і захист, відстежувалися хакерами в рамках складної серії зломів.

Атаки, вперше виявлені в неділю, також торкнулися міністерство фінансів і торгівлі США.

Технологічна компанія SolarWinds, яка була ключовою відправною точкою для хакерів, повідомила, що до 18 тис. Її клієнтів завантажили скомпрометований оновлення програмного забезпечення, яке дозволяло хакерам непомітно шпигувати за компаніями і агентствами протягом майже дев'яти місяців.

Вівторок, 15 грудня

ФОПи під Радою і сутички з поліцією

15 грудня в урядовому кварталі Києва знову зібралися представники бізнесу. Учасники акції просили Раду розглянути і прийняти законопроекти, які стосуються спрощеного оподаткування для фізосіб-підприємців.

У них дві ключові вимоги. Перше — пом'якшення січневого локдауна (ФОПи вимагають від Кабміну розширити перелік бізнесів, які зможуть працювати під час жорсткого карантину).

Друге — скасування тотальної фіскалізації.

Між мітингувальниками та поліцією сталася сутичка з використанням газових балончиків, коли протестувальники намагалися встановити намети. Постраждали мітингувальники, одній жінці пошкодили око. За даними поліції постраждали 40 поліцейських.

Болгарські таксисти страйкують

Водії таксі організують акцію протесту з вимогою підвищення цін. Про це повідомила Федерація водіїв таксі та перевізників Болгарії.

Їхня головна вимога — підняти ціни. Стартова ціна повинна становити 2,10 лв., За кілометр днем потрібно платити 1,30 лв, а вночі — 1,50 лв., Дзвінок — 2,10 лв., А проживання — 0,42 лв. / Хв. Серед інших вимог — скасування їх патентного податку повністю на 2021 рік.

У жовтні Міністерство транспорту оголосило, що держава покриє частину патентного податку на таксі в наступному році в якості заходів щодо компенсації труднощів, пов'язаних з кризою COVID. Також уряд виступає з контраргументом, що з пандемією запити на таксі зросли, але грошей у клієнтів не став більше.

Енергія в Британії подешевшає

Профспілки Британії домоглися від національного регулятора газу Ofgem- значних послаблень в оплаті за опалення для побутових споживачів.

Домогосподарства, які використовують стандартні тарифи на електроенергію для покупки газу і електроенергії, незабаром можуть автоматично перейти до угод з більш дешевими енергоносіями відповідно до пропозицій, висунутих урядом Великобританії.

Стандартні тарифи на електроенергію часто називають штрафом за лояльність, тому що вони, як правило, дорожче, ніж конкурентні угоди з фіксованою ставкою, розроблені для того, щоб залучити клієнтів у їх існуючих постачальників енергії.

Перехід до автоматичного перемикання був би самим сміливим кроком уряду для втручання в рахунку за електроенергію.

Незважаючи на те, що Ofgem знизив верхню межу оплати за електроенергію на зиму, домогосподарства можуть виявити, що їх рахунки більш ніж на 100 фунтів стерлінгів вище, тому що вони використовують набагато більше енергії, ніж зазвичай, залишаючись вдома.

Виходить замкнуте коло з втрати доходів від втрати роботи і зростання цін за більше споживання, якщо безробітний залишається вдома.

Число людей, які можуть втратити роботу через фінансові наслідків коронавируса, в 2020 році перевищить 1 мільйон осіб, що надасть додатковий фінансовий тиск на домогосподарства. Це серйозно позначиться на приблизно 3,5 млн будинків, які вже живуть в умовах браку палива.

У той час як британка Клер Споттісвуд (голова наглядової ради Нафтогазу) підтримує британців в оплаті комуналки, вона стимулює зростання цін на газ в Україні.

Рекордний внесок в бізнес-освіту

Мільярдер-інвестор Маріо Габеллі зробив рекордну пожертву в Фордхемскій університет для підтримки своєї однойменної бізнес-школи.

35 мільйонів доларів — найбільший подарунок, отриманий Фордхем за 179-річну історію, побивши рекорд в 25 мільйонів доларів, який він встановив десять років тому, коли університет в Бронксі назвав Школу бізнесу Габеллі в його честь.

Ця сума профінансує широкий спектр програм в бізнес-школі, включаючи стипендії для аспірантів та практичний досвід, такий як інвестиційний фонд, керований студентами, який дозволяє студентам молодших і старших курсів фінансувати ендаументів університету. А також фінансувати портфелі, орієнтовані на екологічні, соціальні та управлінські методи інвестування, якими, за словами університету, будуть управляти випускники та студенти.

Adidas допускає продаж Reebok

Німецька adidas AG, другої за величиною в світі виробник спортивних товарів, оцінює стратегічні альтернативи для свого бренду Reebok, включаючи можливість продажу.

Як повідомляється у вівторок, в прес-релізі adidas, остаточне рішення буде оголошено 10 березня 2021 року, коли компанія повинна представити фінансову звітність за четвертий квартал і провести захід для інвесторів.

Adidas придбала Reebok в 2006 році за 3,8 млрд дол. У 2016 році компанія запустила програму фінансового оздоровлення бренда. Reebok повернувся до рентабельності в 2018 році — на два роки раніше, ніж спочатку планувалося.

У звітності за третій квартал, опублікованій в листопаді, компанія зафіксувала зниження виручки брендів Reebok і adidas на 7% і на 2% відповідно.

Екологія як новий індекс

У вівторок (15 грудня) Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй представила свій новий індекс людського розвитку, додавши критерії, засновані на викидах CO2 і вплив країн на ресурси.

Представивши свій новий звіт про людський розвиток (тридцяте видання) 15 грудня, агентство ООН змінює своє програмне забезпечення, інтегруючи викиди вуглекислого газу в розрахунок індексу людського розвитку (ІЛР) і в матеріальний слід країн, таким чином створюючи новий експериментальний індекс.

Безпілотні вантажівки Walmart

У вівторок Walmart заявила, що додала другий маршрут для пілотної програми, в якій для поставок використовуються безпілотні вантажівки, за межі штату Арканзас в штат Луїзіана, де знаходиться їх базовий магазин.

За словами Walmart, партнери проїхали понад 70 тис. Миль в Бентонвіллі з водієм-безпечники. Спочатку у вантажівок буде водій-безпечники. Пілотний проект розпочнеться на початку наступного року по 20-мильному маршруту між Новим Орлеаном і Метаірі, штат Луїзіана.

Служба вертолітних таксі Blade виходить на ринок

Blade — схожа на Uber компанія, що займається перевезеннями на короткі відстані, відома своїми вертолітними рейсами в Хемптонс.

Кілька ініціаторів готові зробити її публічною і вкласти додаткові кошти в капіталізацію.

Операція оцінюється в 825 млн дол. І підтримується безліччю відомих ЗМІ, включаючи голову IAC Баррі Діллера, кіно- і музичного магната Девіда Геффена, боса iHeartMedia Боба Піттман і генерального директора Discovery Девіда Заслава.

Також Роб Візенталь, колишній керівник Warner Music і Sony, що заснував Blade в 2014 році, сказав, що первинне публічне розміщення акцій дозволить його компанії розширити нові маршрути та інфраструктуру міського повітряного транспорту, а також прискорити перехід від використання звичайних літаків до електричних, оснащеним вертикальним зльотом і посадкою.

Відомий в основному жителям Манхеттена як спосіб швидко дістатися до Хемптона або Нантакета, Blade також прагне вийти на нові маршрути, включаючи Північно-Східний коридор і Західне узбережжя США, а також на міжнародному рівні в Азії.

Середа, 16 грудня

Як вижити в локдаун

Дюссельдорфська компанія Perfumery Douglas GmbH називалася парфумерної — по крайней мере, до вівторка. Близько чверті з 450 філій в Німеччині тепер працюватимуть під маркою "аптека".

В іншому випадку, як і всі інші роздрібні торговці, які не пропонують товари повсякденного попиту, вони повинні були закритися. Існують винятки, які зачіпають щотижневі ринки, магазини здорової їжі, оптику, фахівців з акустики слухових апаратів, автомайстерні і велосипедні майстерні, хімчистки, пральні самообслуговування, ринки тварин і кормів, оптовиків, продаж різдвяних ялинок і аптеки — але тільки не парфумерія.

Китай відмовиться від австралійського вугілля

Австралія закликає Китай роз'яснити повідомлення в державних ЗМІ про заборону імпорту австралійського вугілля. Зростаючі політичні розбіжності між двома торговими партнерами збігаються з рядом тарифів і обмежень, накладених Пекіном на експорт сільськогосподарської продукції Австралії.

Китай неофіційно заборонив імпорт австралійського вугілля з жовтня, тому що поставки нібито були низької якості, і чиновники в Канберрі щосили намагаються встановити, точні чи звіти Global Times.

Експериментальне житло для бідних

Саудівська Аравія заявила, що надасть більше житла для підтримки малозабезпечених сімей у 2021 році.

Цілі включають надання житла найбільш нужденним сім'ям та стимулювання підприємств, які виробляють житло, до залучення сучасних і футуристичних будівельних технологій з метою збільшення виробничих потужностей, зниження витрат і підвищення якості.

Таким чином, це не просто нові спальні райони за старими будівельними технологіями, а експериментальні технологічні житлові проекти з урахуванням і застосуванням екологічних технологій.

Водень на марші

Азербайджанська SOCAR і італійська Snam проведуть спільні дослідження в сфері трубопровідного транспортування водню. Про це в середу повідомив керуючий директор TAP AG Лука Шіппаті.

"Ми вважаємо водень одним з нових рубежів, на якому слід зосередитися. З цієї причини збираємося підготувати техніко-економічне обґрунтування, щоб перевірити, яке процентний вміст водню в природному газі транспортабельний по нашій інфраструктурі ", — заявив Шіппаті.

Concorde Capital купив "Амстор"

Переможцем аукціону з пропозицією 456 млн грн стало ТОВ "Мадера Девелопмент" (кінцевий бенефіціар — засновник і глава інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Стартова ціна лота становила 283,5 млн грн. Продаж відповідних об'єктів нерухомості відбулася в рамках ліквідації ТОВ "Амстор". Ця структура була визнана банкрутом постановою Господарського суду Дніпропетровської області від 23 липня 2019 року.

Перший в Україні Центр 3D друку металом

Група компаній "ТАС" відкрила перший в Україні Центр 3D друку металом "3D Metal Tech", який спеціалізується на виготовленні широкого асортименту серійних і індивідуальних хірургічних імплантатів з титанового сплаву.

Технології металевої 3D друку (альтернативна назва — адитивні технології) дозволяють виготовляти хірургічні імплантанти (ендопротези), які раніше неможливо було випускати іншими методами через їх складної геометричної, ячеистой або трабекулярної структури.

До цього часу імпланти такого типу українці могли придбати тільки за кордоном.

Через високу вартість і тривалого часу очікування, кількість операцій з використанням індивідуально виготовлених імплантів було незначним навіть в Києві.

Завдяки впровадженню Групою "ТАС" у виробництво новітніх технологій в Україні тепер будуть виготовлятися адитивні імпланти, які повністю імітують природну структуру кісткової тканини, краще сприймаються організмом, легкі і зручні в протезуванні.

Технологія медичної 3D друку вже заробила в центрі "3D Metal Tech" в Києві. Днями тут була випущена перша в Україні партія хірургічних імплантатів з титанового сплаву, виготовлена на сучасному 3D принтері "Concept Laser M2" від General Electric.

Вільна торгівля з Британією

Верховна Рада ратифікувала Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Угода передбачає, що мита на промислову продукцію зникають зовсім. Невеликі виключення для добрив, електроніки та автомобілів можуть (але не обов'язково будуть) обкладатися митом не більше за 1-2% протягом наступних двох років. А з 2023 року мит на промислову продукцію не буде взагалі ".

Нагадаємо, "Коментарі" писали, на яку зарплату можуть розраховувати українці в 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини