Головна Статті Бізнес економіка Хто програє, і хто виграє на економічних трансформаціях 2020-2021 років: ділові підсумки тижня
commentss Cтатті Всі новини

Хто програє, і хто виграє на економічних трансформаціях 2020-2021 років: ділові підсумки тижня

Світова економіка під кінець 2020 року продовжує адаптуватися під нові реалії, які, ймовірно, назавжди змінять світ

28 грудня 2020, 08:44
Поділіться публікацією:

Напередодні Нового року діловий світ не розслабляється. Різдвяні знижки своє відпрацювали, тепер можна поводити підсумки ритейлу, що скорочується, і чесно визнавати смерть дрібного бізнесу в багатьох країнах. На цьому тлі Україна підвищує тарифи для населення, а Емірати розширюють свій валютний фонд. У той же час, є ті сфери бізнесу, які отримають поштовх до розширення. Про ці та інші події минулої тижні — в огляді порталу "Коментарі".

Хто програє, і хто виграє на економічних трансформаціях 2020-2021 років: ділові підсумки тижня

Четвер, 24 грудня

Британія і ЄС домовилися

Сторони зуміли прийти до компромісу по одному з найболючіших питань — Євросоюз скорочує на 25% свою квоту на вилов риби в територіальних водах Великобританії.

За словами прем'єр-міністра Бориса Джосона, Великобританія повернула собі контроль над низкою ключових областей, зберігши при цьому можливість торгувати з Євросоюзом без мит і квот.

Договір дозволить уникнути хаосу в економіці і після декількох років невизначеності підприємці можуть зітхнути з полегшенням, тому що з 1 січня продовжувати роботу на основі конкретних правил.

Різдво у вантажівці

Далекобійники застрягли в Графстві Кент. Їм розблокували шлях через Ла-Манш. Але, водії вантажівок, що прямують з Великобританії до Франції, зможуть знову потрапити на територію республіки після того, як здадуть тест на коронавірус. Про це повідомив міністр транспорту Сполученого Королівства. Очікується, що тестування водіїв почнеться вже в четвер. Однак таке перешкода нічого просуне черга з вантажівок, фотографії якої обійшли всі новинні агентства світу.

А поки понад півтори тисячі вантажних фур чекають можливості покинути Великобританію після закриття тунелю під Ла-Маншем, і припинення поромного сполучення між Сполученим королівством і Францією.

Після того, як в суботу британський прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосив про циркуляцію в країні нового, більш заразного штаму коронавируса, Франція в неділю на 48 годин призупинила прийом авіарейсів та іншого пасажирського транспорту. Сотні вантажівок створили пробку на провідній в Дувр трасі М20, сотні були спрямовані на тимчасову стоянку на території закритого в 2014 році аеропорту Манстон в графстві Кент.

Китай проти Alibaba

Китай почав антимонопольне розслідування відносно Alibaba, заявили в четвер регулятори, що призвело до падіння курсу акцій гіганта електронної комерції та посилення проблем його засновника-мільярдера Джека Ма.

Також проведуть допит і розслідування гігантської Ant Group — дочірньою компанією Alibaba, що надає фінансові послуги.

Ant Group зробила собі ім'я завдяки своєму основному продукту Alipay, платформі онлайн-платежів і суперпріложенію, які в даний час міцно увійшли в економіку Китаю.

Але компанія також розширилася, пропонуючи позики, кредити, інвестиції і страхування сотням мільйонів споживачів і малих підприємств, викликаючи страх і ревнощі в ширшій банківській системі, орієнтованої переважно на підтримку державної політики та великих корпорацій.

Акції Alibaba впали на 8,6% до п'ятимісячного мінімуму.

Арабський валютний фонд розширюється

Центральний банк Саудівської Аравії і Арабський валютний фонд (AMF) оголосили в четвер, що саудівський ріал був доданий в якості розрахункової валюти до Buna, мультивалютної платіжної платформі, яка надає послуги транскордонних платежів для центральних банків і фінансових установ регіону.

Саудівський ріал — третя арабська валюта, яка буде додана до Buna, після дірхама ОАЕ і єгипетського фунта.

AMF оголосив, що Національний комерційний банк (NCB) був призначений розрахунковим банком для обробки саудівського ріалу на Buna.

Німецький лісової бонус

Уряд Німеччини прийняв закон про допомогу офіційним лісовим господарствам загальною сумою 500 млн євро.

Причина в низьких цінах на деревину. Єдиною умовою є наявність сертифіката сталого лісокористування і вимога володіння цим сертифікатом протягом десяти років.

Вже понад 24 тис. Лесовладельцев подали заявки на більш ніж 2,6 мільйона гектарів лісу — це в півтора рази більше площі Тюрінгії.

Допомога не отримають тільки ті, хто вже отримав фінансування на суму понад 200 тис. Євро за останні три роки і володіють менш ніж одним гектаром лісових господарств.

"Spain Can" для іспанської економіки

"Іспанія може" — це державна програма Іспанського уряду, спрямована на експорт позитивного іміджу країни заради залучення іноземних інвестицій і розігрівання економіки.

Міністерстві закордонних справ в тісній співпраці з економічним відділом при Президентові і з Міністерством торгівлі, почали роботу по залученню міжнародних інвестицій в підтримку цього плану.

Державний секретар у справах Global Spain. Мануель Муньіс відправився в цьому місяці в Об'єднані Арабські Емірати разом з генеральним директором з економічної дипломатії Луїсом Оскаром Морено, щоб передати плани виконавчої влади. Офіційна місія, в ході якої вони навели мости з представниками Абу-Дабі і Дубая, а також з потужним фондом Mubadala.

Ця робота буде продовжена в таких країнах, як Саудівська Аравія, Катар, Норвегія або Сінгапур, від урядів, яких залежать деякі з найбільших суверенних фондів добробуту в світі. Серед них — Управління з інвестицій Катару, PIF, GIC або Norges, останній з яких є менеджером державних пенсійних фондів.

Neverland проданий

Знамените ранчо Майкла Джексона Neverland в Каліфорнії нарешті було продано, через більш ніж 10 років після смерті поп-зірки.

Маєток, яке кілька років тому було перейменовано в Ранчо Сікамор-Веллі, було продано за 22 млн дол., Згідно публічним даними. У 2015 році запитувана ціна становила 100 млн дол., А в 2017 році він був повторно виставлений на торги за 67 млн дол.

Інвестор-мільярдер Рон Беркл, колишній друг сім'ї Джексона, нещодавно купив великий маєток площею 2700 акрів (1100 га), повідомив його представник в четвер. Представник Берклі сказав, що бізнесмен розглядає вкладення як можливість земельного банку.

Фокстрот грунтовно ціфрофізіруется

Група компаній "Фокстрот" разом з "Microsoft Україна" почали переговори про потенційне співробітництво в галузі модернізації інформаційних систем.

Як повідомила прес-служба "Microsoft Україна" в четвер, основними напрямками потенційного партнерства стануть допомогу в цифровий трансформації, впровадження ритейл-інновацій і сучасних технологій на базі платформ Microsoft. З цією метою сторони підписали меморандум про взаєморозуміння.

Майкрософт допоміг ГК "Фокстрот" ефективно пройти локдаун, надавши в безкоштовне користування 6 тис. Ліцензій Microsoft Office 365. Це дало можливість ефективно організувати віддалену роботу і використовувати сучасні засоби комунікацій і офісної роботи

Два перших дата-центру в Україні

Дві українські компанії "H2" і "Дайналайн Констракшн" отримали від НЕК "Укренерго" технічні умови на приєднання до мережі дата-центрів потужністю по 700 МВт кожен.

У той же час саме дата-центри стануть об'єктом для атак екологів в наступному році. За даними Міжнародного енергетичного агентства, кожен із центрів і мереж обробки даних використовує близько 1% світової електроенергії — на даний момент більше, ніж електромобілі. До 2030 року цей показник може обчислюватися двозначними цифрами, що створить проблему з відповідними викидами.

Широке впровадження бездротової технології 5G наступного покоління, автономного водіння і Інтернету речей різко збільшить інтернет-трафік. Більш того, мікросхеми, якими харчуються сервери, досягають технологічних меж, що ускладнює підвищення ефективності.

Ірландський енергетичний оператор, наприклад, в 2018 році підрахував, що на центри обробки даних в країні може припадати майже 30% попиту на електроенергію до 2028 року. Ірландська інженерна академія вважає, що це призведе до збільшення викидів вуглецю не менше ніж на 1,5 мільйона тонн, що становить 13% від викидів електроенергетики.

Бізнес "для домашніх тварин" буде рости

Замкнені на ізоляції люди швидко усиновили чотириногих друзів під час ізоляції. Це показники, які спостерігаються по всьому світу. За даними Packaged Facts, це збільшило глобальні продажі товарів для домашніх тварин до 125 млрд дол.

Тваринам потрібні їжа, ласощі і ліки, а витрати на такі послуги, як догляд за шерстю, можуть зрости. У компаній, які перевищили продажі, ще є куди рости.

Zoetis, розробник ліків для тварин, очолюваний Крістін Пек, в 2020 році продемонстрував більш скромне зростання вартості акцій на 20%. У листопаді компанія підвищила прогноз по виручці на рік до 6,6 млрд доларів. Продажі знеболюючих для домашніх тварин можуть вирости в 2021 році.

П'ятниця, 25 грудня

Продукти — літаками

Британські супермаркети почали завозити свіжі фрукти і овочі з інших країн літаками, що б встигнути заповнити спорожнілі полиці.

Постачальники побоюються, що в Великобританії в найближчі дні виникне дефіцит таких продуктів. Це пов'язано з недавнім закриттям кордону з Францією через поширення в Британії нового штаму коронавируса. На кордоні утворилися багатотисячні черги з рефрижераторів, з якими, за оцінками експертів, вдасться розібратися не раніше січня.

Lufthansa вже в п'ятницю доставила 80 тонн продуктів — різні види салату, помідори, цвітну капусту, броколі, полуницю і цитрусові — з Франкфурта в аеропорт Робін Гуд Донкастер Шеффілд на замовлення кількох мереж, включаючи Tesco, Aldi і Sainsbury`s.

У компанії вантажних авіаперевезень Air Charter Services, вони вже отримали замовлення на 300 рейсів для перевезення свіжих фруктів і овочів. В умовах підвищеного попиту в період свят на такі рейси замовлення у перевізника вже на 300% перевищують обсяг замовлень за аналогічний період минулого року.

Не всі задоволені

Поступово багато країн ЄС починають висловлювати своє невдоволення укладеною угодою з риболовного питання між ЄС і Британією.

Шотландія, Іспанія, мери портових міст Франції заявляють, що ЄС залишиться в мінусі з питань лову риби в ЛА-Манші.

Вони кажуть, що у виграші залишилися тільки Франція і Німеччина.

Вражаюче, що британська рибальська промисловість висловила розчарування тим, що угода не представляє ще більшого скорочення доступу, який в даний час має європейський блок до британським водам.

Кінець середнього бізнесу в Ізраїлі

За оцінками консалтингової фірми CofaceBdi, на додаток до 75 тис. Ізраїльських компаній, які змушені були припинити діяльність в цьому році, приєднаються ще як мінімум 7,5 тис.

Аналітики компанії повідомляють, що компанії, які припинять своє існування, вичерпали ліміт своїх фінансових можливостей і не можуть розраховувати на додаткове фінансування.

У CofaceBdi прогнозують, що третій загальнонаціональний карантин триватиме від трьох тижнів до місяця.

Крім того, за прогнозами Асоціації торгової палати Ізраїлю, в результаті карантину економіка буде щодня терпіти збитки в розмірі 1,8 млрд шекелів.

Представники консалтингової компанії також прогнозують, що пережити третій локдаун зможуть компанії, які переорієнтували свій бізнес в сферу онлайн-торгівлі, а також доставку товарів і послуг без прямого контакту з клієнтами.

Найбільш сильно постраждають невеликі компанії зі штатом до 5 чоловік, вуличні магазини, ресторани, туристичні компанії, а також самозайняті працівники, зокрема, фітнес-тренери, косметологи, співробітники рекламної сфери, бухгалтера, клінінгові компанії.

Поверніть їх всіх назад

Авіакомпанії починають складний процес обдзвону більше 32 тис. Звільнених співробітників. Справа в тому, що американський Закон про стимулювання бізнесу під час коронавируса надасть пасажирським перевізникам додаткову заробітну плату в розмірі 15 мільярдів доларів. За умови відновлення працівників, звільнених восени цього року, і збереження поточних робочих місць до березня 2021 року.

United Airlines вже заявила, що звільнені співробітники будуть відкликані тільки "тимчасово".

Будуть повернуті понад 32 тис. Звільнених працівників, включаючи бортпровідників, пілотів і механіків.

Рослинна м'ясо росте

Світовий сектор замінників м'яса оцінюється в 20,7 млрд доларів і до 2024 року виросте до 23,2 млрд доларів, повідомила компанія по дослідженню ринку Euromonitor.

Попит на замінники м'яса виріс і буде продовжувати рости, але, на думку аналітиків, галузі ще належить подолати перешкоди в різних частинах світу.

Сюди входять культурні бар'єри, заперечення з боку діючих м'ясних компаній і ризик інциденту, який вплине на довіру споживачів.

Фермери, що займаються розведенням великої рогатої худоби, також можуть перешкодити розвитку альтернативного білкового сектора, особливо в США, сказав Саймон Пауелл, глава глобального тематичного дослідження американського банку Jefferies.

Італія чеканить цифровий євро

Італійська банківська асоціація (ABI), до складу якої входять понад 700 італійських банківських установ, започаткувала етап експериментів з розгляду достоїнств карбування "цифрового євро".

Галузева група також заявила, що хоче брати участь в проектах і випробуваннях цифровий валюти центрального банку (CBDC), яка буде еквівалентна електронної банкноті, підтримуваної ЄЦБ.

У співпраці зі своїм дослідницьким підрозділом ABI Lab Associazione Bancaria Italiana ще в червні оголосила про свої плани по пілотному впровадженню цифрового євро, призначеного для міжбанківських розрахунків.

Експерименти будуть оновлювати міжбанківські розрахунки, а також спрямовані на поліпшення виконання транскордонних платежів, а також на перегляд того, як зробити CBDC доступним.

Ракета летить на Кіпр

Український сервіс доставки готової їжі з ресторанів Raketa змінює назву на Rocket і виходить на ринок Кіпру.

Кіпр став першою країною в рамках міжнародної експансії — Raketa планує покрити десять країн в 2021 році. Уже в березні компанія планує почати роботу в Нідерландах, а після — покрити ще ряд європейських країн.

Український сервіс доставки Raketa запустився в березні 2018 року в Дніпрі. 11 листопада 2019 року його запустився в Києві, розширюючи своє покриття по всій країні.

Субота, 26 грудня

Обвал цін в Токіо

П'ятничні споживчі ціни в Токіо показали найрізкіше падіння за десятиліття

Вони падали найшвидшими темпами за більш ніж десятиліття, в той час як ринок праці і роздрібні продажі в Японії залишалися млявими, як показали дані в п'ятницю, що підвищує ризики повернення до дефляції, оскільки пандемія COVID-19 скорочує попит.

Базовий індекс споживчих цін (ІСЦ) для столиці Японії, включаючи нафтопродукти, але без урахування свіжих продуктів харчування, впав на 0,9 відсотка в грудні в порівнянні з роком раніше, що є найбільш різким падінням з вересня 2010 року.

Це було глибше, ніж середня оцінка економістів для зниження на 0,8 відсотка і поглибилася після падіння на 0,7% в листопаді.

Грудневе падіння стало найшвидшим спадом з вересня 2010 року, коли основні споживчі ціни впали на 1 відсоток.

Загальнонаціональні дані за листопад минулого тижня також показали самий різкий спад цін з кінця 2010 року.

Пандемія як і раніше стримувала споживчі витрати, а відновився сплеск інфекцій створював нові ризики для ослабленої економіки.

Нацбанк повернувся в торги

Національний банк за тиждень з 21 по 24 грудня продав на міжбанківському валютному ринку 43,1 млн дол., Відновивши продаж валюти вперше з початку листопада. Тим часом, курс гривні за тиждень знизився з 27,828 грн / дол. на початку тижня до 28,3547 грн / дол. за підсумками торгів в останній робочий день.

Тотальне підвищення тарифів

НКРЕКУ підвищила тарифи на виробництво теплової енергії для населення, бюджетних і релігійних організацій на 2021 рік для 23 ТЕЦ і когенераційних установок.

Найбільше зріс тариф для забезпечує теплом частину лівого берега Києва ТОВ "Євро-реконструкція" — на 49,7%. Тариф для КП "Київтеплоенерго", яке постачає тепло для більшості жителів міста, підвищений на 9,8%.

Шмигаль анонсував рішення з питання тарифів на електроенергію

Міністерство енергетики та НКРЕКУ "прораховують потреба" в підвищенні тарифів на електроенергію для населення, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що рішення з цього приводу Кабмін прийме найближчим часом. Раніше в Міненерго заявляли, що тарифи будуть підвищені.

"Нафтогаз" підвищив ціни на газ для постачальників опалення на 14%

"Нафтогаз" розрахував оптову ціну на газ для виробників теплової енергії — в грудні вона складе 6 103,1 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і витрат на транспортування), що на 13,54% або на 727,73 грн більше, ніж в листопаді.

Мобільні оператори також анонсували підвищення тарифів

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell, а також оператор фіксованого телефонного зв'язку "Укртелеком" з 2021 року підвищать вартість пакетів послуг для ряду тарифних планів.

"Датагруп" купує інтернет-провайдера Volia

Компанія "Датагруп" досягла домовленості про придбання 100% групи компаній Volia (раніше "Воля Кабель"). Інвестфонд Horizon Capital, який в листопаді докупив 22,67% акцій "Датагруп", розраховує, що злиття компаній збільшить їх ринкову вартість

Євросоюз обмежив імпорт м'яса птиці з України

В Україні зафіксовано спалахи пташиного грипу в Київській та Миколаївській областях. Через це Євросоюз, Сінгапур, Марокко, Туніс і Японія вже обмежили імпорт української курятини з усієї території країни.

Курс біткоіни піднявся вище 25 тис. Доларів

Після цього курс біткоіни відразу почав знижуватися. На 6:52 біткоіни торгувався на позначці 24 887 дол. (6,01%), повідомляє Комерсант.

Кріптовалютний ринок коригується після стрімкого підйому в попередні два місяці. Курс однією з найбільш капіталомістких цифрових валют — ріппла — впав з початку тижня вдвічі. Стійкість показує тільки біткоіни.

Індія екстрено закупила в Ізраїлі партію "розумних" бомб і протитанкових ракет

Екстрена закупівля ізраїльської зброї була здійснена у ізраїльського державного оборонного концерну "Рафаель" озброєння на 200 мільйонів доларів, на тлі загострення протистояння з Китаєм в районі високогірної кордону в Ладакх.

Зокрема, "Рафаель" поставить Індії партію розумних модулів для бомб SPICE-2000, протитанкові ракети Spike, а також системи зв'язку.

Закон про доплати в Америці — не підписаний

Допомога по безробіттю для мільйонів американців закінчується в суботу, тому що президент Дональд Трамп досі відмовився підписати пакет стимулів. Угода про стимулювання економіки на 900 мільярдів доларів включає ряд пільг, включаючи розширені допомоги по безробіттю, фінансування продовольчих банків, допомога в оренді, підтримку малого бізнесу та інші заходи.

Президент наполягає на прямих виплатах, які повинні бути відправлені багатьом американцям. Трамп зажадав, щоб Конгрес збільшив розмір стимулюючих чеків з 600 до 2000 доларів для мають на це право американців — різке пропозицію, яке засліпило законодавців після того, як вони витратили місяці на узгодження остаточного пакета, і проти якого виступають багато республіканців. Він також скаржився на деякі пункти в плані стимулювання або в зведеному рахунку про витрати.

"Я просто хочу отримати нашим великим людям 2000 доларів, а не жалюгідні 600 доларів, які зараз внесені в рахунок", — написав Трамп в суботу в Твіттері.

У першій частині ділових підсумків минулого тижня "Коментарі" писали, що діловий світ до кінця року все більше підлаштовується під нові реалії, які ми отримали через пандемію коронавируса.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини