Головна Статті Бізнес економіка 2 мільйони за рукавиці і спад світових економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

2 мільйони за рукавиці і спад світових економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Минулий тиждень був насиченим на події в світі економіки, огляд яких підготував портал «Коментарі»

31 січня 2021, 23:41 comments1135
Поділіться публікацією:

Підсумки січня свідчать про двох важливих тенденція: перша — світові економіки впевнено падають, друге — цифровий інтелект вже серед нас і йому видають преференції, як готельного увазі стартапу. А ті, хто працює в сфері класичного бізнесу з доданою вартістю, роблять ставку на екологічну та соціальну відповідальність. Про ці та інші важливі події тижня, що минає — в огляді порталу "Коментарі".

2 мільйони за рукавиці і спад світових економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Четвер, 28 січня

У Празі закрили ковідний госпіталь

Чеська влада, незважаючи на велику кількість пацієнтів з COVID-19 в лікарнях, вирішили закрити військовий польовий госпіталь через брак персоналу. У жовтні 2020 року на околиці Праги був відкритий польовий госпіталь на місці виставкового центру. У ньому могло лікуватися до 500 пацієнтів з COVID-19. За словами заступника міністра охорони здоров'я Володимира Черни, через високу смертність серед наявного медперсоналу вони не можуть "розвернути лікарню" в розумних межах.

"Якщо у нас є персонал, то здається більш доцільним посилити стандартні госпіталі, ніж активувати польові госпіталі", — заявив він.

Станом на четвер, 28 січня, в чеських лікарнях перебувало 5856 пацієнтів з COVID-19, в тому числі 970 у відділеннях інтенсивної терапії, що приблизно на 20% нижче пікового рівня в середині січня.

"Динамо" випускає блокчейн-фан-Токін

ФК "Динамо" (Київ) розпочав співпрацю з блокчейн-компанією Moonwalk.

"Барселона", "Ювентус", ПСЖ, "Атлетіко Мадрид", "Рома", "Галатасарай" — ці відомі футбольні клуби вже мають досвід токенізаціі і, відповідно, створення нової, цифрової системи взаємодії з уболівальниками.

Мета нового, безпрецедентного для України проекту — створення сучасної і зручної програми лояльності для вболівальників, надання їм можливості брати участь в ексклюзивних акціях і важливих PR-заходах клубу. Після запуску цієї програми фани зможуть не просто придбати, але і заробити цифрові маркери — своєю активністю.

Отримувати фан-токени (що представляють собою не просто фішки, а цифрові коди, захищені від підробок) можна буде, проявляючи активність на сторінках "Динамо" в соцмережах, беручи участь в різних опитуваннях і Челендж. А витратити — на ексклюзивні вироби, виготовлені саме для власників токенов, раритетні колекційні речі, пов'язані з історією клубу та його легендарними гравцями, допуск в скай-бокси, присутність на зустрічах з гравцями, індивідуальні екскурсії тощо. Перелік можливостей, які "Динамо" запропонує токен-холдер, буде постійно розширюватися. Крім того, клуб ставить перед собою мету залучити до програми своїх спонсорів і партнерів — таким чином, власники фан-токенів зможуть обміняти їх на знижки, які надаватимуть фірми-партнери.

Пентагон просить відновити будівництво військової бази з прикордонної стіни

Конгрес просить міністерство оборони повернути мільярди доларів, які колишній президент Дональд Трамп відвів від проектів будівництва місцевих військових баз для фінансування прикордонної стіни і ніколи не був витрачений.

У Польщі очікується дефіцит бюджету в 23,7 млрд дол. І зростання цін

Президент Польщі Анджей Дуда підписав державний бюджет країни на 2021 рік з дефіцитом 23,7 млрд дол .. Як повідомляє канцелярія президента загальна сума запланованих доходів і витрат держбюджету становить відповідно 597 млрд злотих (близько 159 млрд дол. За поточним курсом) і 508 млрд злотих (близько 135 млрд дол.).

Розрив доходів і видатків державного бюджету був встановлений в розмірі 89 млрд злотих (близько 23,7 млрд дол.). Згідно з офіційними даними, передбачається, що зростання валового внутрішнього продукту в 2021 році складе 4%, рівень зареєстрованого безробіття на кінець року становитиме 7,5%, середньорічне зростання цін на товари і послуги складе 1,8%.

Слід зазначити, що раніше польський бюджет 2021 року планувався бездефіцитним. Розрив між доходами і витратами виник через зміни, пов'язаних з функціонуванням економіки в умовах пандемії коронавируса.

Бізнес-лідери роблять ставку на ІІ

На зустрічі бізнес-лідерів в Ер-Ріяді в четвер було передвіщено, що ІІ (штучний інтелект) може забезпечити вирішення багатьох найсерйозніших світових проблем.

Делегатам саміту Future Investment Initiative (FII) повідомили, що основні проблеми, пов'язані з охороною здоров'я, зміною клімату і освітою, можуть бути вирішені з використанням передових машинних технологій.

"ІІ — це самий фундаментальний прорив і найбільша технологічна еволюція, коли-небудь створена людством", — сказав Масаесі Сон, голова і головний виконавчий директор японської SoftBank Group.

І його коментарі були підтримані доктором Кай-Фу Лі, співзасновником, головою і генеральним директором китайської технологічної інвестиційної компанії Sinovation Ventures, який сказав: "Ми оцифровувати все в житті". Він додав, що в наступні п'ять років з'являться "віртуальні вчителі" і "торгові представники штучного інтелекту", тому що "необхідність змушує до інновацій".

Чи додав: "За останні три роки ІІ швидко розвинувся і тепер може бачити і пізнавати людей. Маючи здатність бачити, чути і відчувати, а також здатність рухатися, ІІ сприятиме розвитку економіки в найближчі роки ".

Глава SoftBank додав, що штучний інтелект також може допомогти "вилікувати хворобу людини (рак), яку неможливо було вилікувати раніше".

Очікується, що світовий ринок програмного забезпечення для штучного інтелекту буде рости в геометричній прогресії і до 2025 року досягне 126 млрд дол., Згідно з даними Statista.

Однак Стівен А. Шварцман, голова, генеральний директор і співзасновник компанії по альтернативному управління інвестиціями Blackstone, заявив: "Повинні бути правила і принципи, зручні для людей".

Чи сказав: "Щодо ІІ є застереження, оскільки він працює тільки в певних областях. ІІ не має почуття людського дотику, комфорту, самосвідомості або бажань. Це як і раніше інструмент під нашим контролем ".

Радість за кожен відсоток

У четвер McDonald's повідомив, що продажі в одних і тих же магазинах в США за останній квартал підскочили на 5,5%. Гігант швидкого харчування прогнозує, що продажі в масштабах всієї системи виростуть і перевершать показники 2019 року, тільки до середини 2021 року.

Акції компанії подорожчали на ранкових торгах менше ніж на 1%.

За 2020 рік чистий обсяг продажів впав на 2% до 5,31 млрд дол., Що менше очікувань в 5,37 млрд дол. Світові продажі в одних і тих же магазинах скоротилися на 1,3%, але покращилися в порівнянні з третім кварталом .

Ще більш дорого закривати магазини, ніж пережити рецесію, вважають в McDonald's.

Нова суборенда

Компанія Nooka Spaces будує "будинку для дому" на задньому дворі, які можна орендувати за планом підписки.

Потім орендарі можуть "повторно здавати в оренду" офісні приміщення місцевим користувачам в додатку Nooka marketplace.

Щомісячна абонентська плата становить від 362 до 725 дол. В залежності від моделі Nooka.

Зараз найкращий час, щоб вивести на ринок нову офісну квартиру на задньому дворі. В цілому, схоже, що віддалена робота залишиться, поки пандемія коронавируса НЕ буде взята під контроль. Згідно з опитуванням IPX1031, дочірньої компанії Fidelity National Financial, 54% з її 2006 американських респондентів заявили, що купили б крихітний офіс.

В результаті компанії почали міняти свої продуктові лінійки, щоб заробити на бумі віддаленої роботи.

Наприклад, естонський виробник крихітних будинків і житлових приміщень Ööd недавно створив офіс на задньому дворі за 19 900 долл., Який незабаром буде доступний для покупки на Amazon.

Точно так же Modern Shed відхилилася від своєї лінійки продуктів для навісів на задньому дворі, щоб представити крихітний будинок на колесах за 129 тис. Дол. З додатковою плануванням офісу, яка включає зони відпочинку, столи і ванну кімнату.

Тепер новачок Nooka прибув на ринок збірних дворових офісів, але з родзинкою. Замість продажу одиниць, які можна придбати повністю, Nooka створює розумні офіси на задньому дворі, які доступні через службу підписки. І, як і користувачі Airbnb, орендарі Nooka можуть "здавати в оренду" ці офісні приміщення іншим людям у своїй спільноті для отримання деякого додаткового доходу.

IKEA пропонує ремонтувати свої меблі, а не викидати

Шведська компанія IKEA вирішила запустити онлайн-продажу запасних частин для своїх меблів. Це дозволить споживачам продовжити термін служби речей замість того, щоб їх викидати.

Мережа має намір переконати споживачів, що уявлення про те, що меблі IKEA є одноразовою, неправильне, і продаж доступних товарів не означає, що покупцям легше їх викинути, ніж відремонтувати. IKEA вже поставила покупцям за минулий фінансовий рік (завершився в кінці серпня 2020 го) 14 млн запчастин. Тепер компанія розробила систему онлайн-замовлень, яка буде в цьому році представлена для клієнтів по всьому світу.

Керівництво IKEA заявило про намір перетворити свою модель в економіку замкнутого циклу — до 2021 року в кожному магазині заплановано відкриття відділу, призначеного для збору та перепродажу уживаної меблів. У минулому році, з 27 листопада по 3 грудня, IKEA запустила в ряді країн безпрецедентну кампанію з викупу старих меблів власного виробництва.

Рукавиці Берні Сандерса заробили майже 2 мільйони доларів за п'ять днів

Рукавиці сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса, які він надів на інавгурацію президента, допомогли зібрати 1,8 млн дол.

Пов'язані вчителькою з Вермонта і подаровані Сандерсу рукавиці отримали неймовірну популярність в інтернеті, а фотографію сенатора в них розібрали на меми.

Сандерс, недовго думаючи, запустив Мерч — продаж товарів із знаменитою фотографією. Минулого тижня він розмістив на своєму сайті рекламу футболок, і вони розійшлися за півгодини.

Додані в вихідні толстовки і наклейки були розпродані до ранку понеділка.

Сенатор направить виручені кошти благодійним організаціям рідного штату. "Ми раді, що можемо використовувати цю інтернет-популярність для допомоги жителям Вермонта", — сказав він.

У число благодійних організацій, які отримають зароблені рукавицями гроші, увійшли регіональне агентство з питань старіння, вермонтський мережу батьків і дітей, центр для людей похилого віку в Вермонті і інші.

П'ятниця, 29 січня

Український фонд стартапів профінансував вже 86 проектів

Про це йдеться в повідомленні Фонду. Згідно з інформацією, понад 80 млн грн надано для грантів на кращі проекти. Всього станом на 29 січня подано 2 694 заявки.

5 лютого відбудеться 21 Pitch Day, на якому 10 стартапів змагатимуться за отримання грантів розміром $ 50 тис. Кожен.

Український фонд стартапів представлений в липні 2019 року. 2 грудня 2020 Фонд почав приймати заявки на отримання грантів.

До 2027 року всі лічильники тепла і води в Болгарії повинні мати дистанційне зчитування

Лічильники тепла і води, встановлені після 25 жовтня 2020 року, повинні забезпечувати можливість дистанційного зняття показань, вирішили депутати, прийнявши в першому читанні поправки до Закону про енергоефективність, що стосуються Закону про енергетику, повідомляє інформаційне агентство FOCUS. Це вводить європейську директиву з цього питання, яка вимагає, щоб до 2027 року всі пристрої вже мали такий звіт.

Очікується, що це призведе до усунення так званого балансують рахунку і до припинення розкрадань тепла. Після 2027 року всі системи централізованого теплопостачання, водопостачання та каналізації будуть зобов'язані звітувати про щомісячне споживання.

В кінці минулого року платформа Майї Манолова "Izpravise.bg" оголосила, що, грунтуючись на сигналах громадян, приватні дистриб'юторські компанії змушують їх замінити свої пристрої на ті, які мають можливість віддаленої звітності прямо зараз, посилаючись на директиву. За розрахунками організації, заміна всіх уже встановлених по країні обійдеться в 100 млн левів.

ВВП Франції безпрецедентно впав на 8,3% в 2020 році

Ця рецесія носить історичний характер, але її масштаби нижче, ніж очікувалося. На думку міністра економіки Бруно Ле Мера, "Франція продемонструвала реальну здатність до відновлення".

Історичний спад, який, тим не менш, не досягає 11% спаду, очікуваного Берсі, або 9%, запропонованих останніми оцінками Національного інституту статистики та економічних досліджень: "Ми ніколи не втрачали так багато за два століття, за винятком періодів війни", — згадує Матьє Плейн, економіст Французької обсерваторії економічних зв'язків (OFCE).

За останні три місяці 20-21 року, відмічені другим обмеженням волі і введенням комендантської години, зниження ВВП склало "всього" 1,3% замість очікуваних 4% завдяки відновленню виробництва товарів та інвестицій в порівнянні з попередній квартал.

Страта за корупцію

Лай Сяомінь, колишній генеральний директор інвестиційного фонду, страчений за корупцію в Китаї.

У 2012 році Китай розгорнув широкомасштабну антикорупційну кампанію. Також підозрюється операція з усунення осіб, які виступають проти лінії президента Сі Цзіньпіна.

Лай Сяомінь, колишній глава інвестиційного фонду, звинувачений в отриманні хабарів на суму понад 215 мільйонів євро, був страчений в п'ятницю, 29 січня, за повідомленням китайського громадського телебачення. Г-н Лай був засуджений до смертної кари на початку січня — незвичайний вирок в Китаї для одного з провідних економічних лідерів. Правосуддя звинуватило його в отриманні хабара на 215 мільйонів євро і намагалося отримати ще 13 мільйонів. Вона також приписала йому розкрадання державних коштів в розмірі 3,1 мільйона євро. Суми були "надзвичайно великими, обставини особливо серйозними, а наміри надзвичайно зловмисними", — вказав суд у Тяньцзіні (північ) в своєму рішенні.

Британія запускає програму масової видачі громадянства жителям Гонконгу

Уряд Великобританії обявил в п'ятницю, що з 31 січня всі громадяни Гонконгу, що володіють паспортом "закордонного британця" (British National (Overseas), BNO), а також їхні родичі зможуть приїхати до Британії і залишитися там жити, працювати і вчитися. А через шість років перебування в королівстві їм буде видано британське громадянство.

Паспорти BNO видавалися Гонконгці, які народилися до передачі Гонконгу Китаю в 1997 році. Перший такий паспорт був виданий в 1987 році.

Статус закордонного британця надає консульську підтримку і захист, однак не надає права безперешкодного в'їзду на територію Сполученого Королівства, автоматичного права на проживання і роботу в Сполученому Королівстві.

Такі особи не є громадянами Сполученого Королівства. Британський уряд вирішив спростити процедуру видачі громадянства власникам паспортів BNO у відповідь на прийняття владою Китаю в минулому році закону про державну безпеку в Гонконзі. Британський уряд вважає, що закон порушує договір, підписаний між Великобританією і Китаєм в 1984 році, за яким китайська влада зобов'язалися забезпечувати дотримання прав і свобод громадян Гонконгу і підтримувати автономний статус регіону.

Борги за комуналку зростають

Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг в грудні 2020 року збільшилася на 11,6% до листопада 2020 року і склала 67,5 млрд грн (без урахування електроенергії).

Про це йдеться в даних Державної служби статистики.

В цілому в грудні 2020 роки українці сплатили за житлокомпослуги 20,3 млрд грн, що склало 72,6% нарахованої за цей місяць суми, передає Інтерфакс-Україна.

Заборгованість за поставлену електроенергії в грудні склала 6,1 млрд грн.

Катарська компанія погодила покупку шести електростанцій у UDP Василя Хмельницького.

Антимонопольний комітет (АМКУ) надав дозвіл Nebras Power Investment Management BV (Нідерланди), що входить в катарську групу Nebras, на придбання понад 50% в шести компаніях-операторах сонячних і вітрових електростанцій бізнесмена Василя Хмельницького і його партнерів.

Згідно з рішенням комітету, йдеться придбанні операторів вітрових електростанцій ТОВ "Волинь Вест Вінд-1" і ТОВ "Волинь Вест Вінд-2".

Також Nebras отримала дозвіл АМКУ придбати більше 50% в компаніях, які керують сонячними електростанціями: ТОВ "Фрі Енерджі Генічеськ", ТОВ "Скіфія-Солар-1", ТОВ "Скіфія-Солар-2" і ТОВ "Порт Солар".

Маск приваблює інвесторів через соцмережі

Тег "#bitcoin" на сторінці профілю Ілона Маска в Твіттері привів до 14% стрибка курсу криптовалюта в п'ятницю, що стало останнім в серії ринкових рухів, викликаних коментарями в його облікового запису в соціальній мережі.

Акції динамічного польського розробника ігор CD Projekt злетіли на 16% в четвер після того, як Маск написав у Твіттері: "До речі, естетика Cyberpunk неймовірна ..." Cyberpunk — флагманська гра компанії.

Точно так же акції торгової онлайн-платформи Etsy підскочили на 9% у вівторок відразу після того, як Маск написав у Твіттері: "Я ніби як люблю Etsy". Він сказав, що купив для своєї собаки "вовняний шолом Marvin the Martian ручного в'язання".

Акції його власної фірми Tesla впали на 1,2 на цьому тижні після зростання майже на 700% в порівнянні з минулим роком.

Субота, 30 січня

Сидячий страйк італійських водіїв

Перед префектурою Неаполя відбулася демонстрація протесту компаній по оренді автомобілів і туристичних автобусів, повністю проігнорована національним урядом. Сидячий страйк, організована Confesercenti і Federnoleggio, в ході якої на вулиці вийшли представники компаній, що займаються туристичними автобусами, а також представників суміжних галузей (виробники кузовів, механіки, електрики, водії і т. Д.).

На їхньому боці президент Confesercenti Campania Вінченцо Ск'яво і президент Federnoleggio Napoli Антоніо Паоне. "У нас відчай і великий гнів, — повідомив Вінченцо Ск'яво, — весь сектор приватної мобільності знаходиться в серйозній кризі. У Кампанії знаходиться понад тисячу компаній, що знаходяться під загрозою банкрутства, а для більш 8 тисяч робочих існує небезпека втратити роботу. У нашому регіоні 4 тисячі туристичних автобусів, на яких працюють 6 тисяч осіб. Для річного обороту понад 500 мільйонів євро. Додайте до цього втрату вартості активів цих компаній (транспортні засоби і автомобілі) в цілому ще на 120 мільйонів, які перетворилися в дим за 12 місяців. Через Covid-19 компанії вже більше року знаходяться в стані простою, і центральний уряд повністю ігнорує їх. За один рік діяльність фахівців по шинах і кузовостроітелей "спалила" 12 мільйонів євро в обороті тільки в Кампанії, механіки 14 мільйонів, шпалерників 5 мільйонів, електриків 10 мільйонів євро. П'ять категорій, які втрачають в обороті майже 53 мільйони євро в рік, для галузі, в якій працює понад 2200 чоловік. Ми говоримо про ланцюжку поставок, яка на 80% пов'язана з туризмом і на 20% — зі школою, включаючи поїздки та шкільні послуги. Діяльність повністю або майже повністю скасована в 2020 році, а в 2021 році історія, здається, повториться ".

Абсолютний спад німецької економіки

За офіційними даними економіка Німеччини, найбільша в Європі, в четвертому кварталі минулого року показала зростання всього на 0,1%, оскільки нові обмеження на коронавірус придушили активність.

Статистичне управління Destatis заявило, що різке зростання на 8,5% в третьому кварталі "був зупинений обмеженнями, введеними (щоб приборкати) другу хвилю вірусу в кінці року".

У порівнянні з четвертим кварталом 2019 року, економіка Німеччини скоротилася на 3,9%.

За повний 2020 рік економіка Німеччини скоротилася на 5%, що відповідає оцінкам, опублікованими раніше в цьому місяці.

Тим часом, Федеральне агентство з праці повідомило про стабільному рівні безробіття в січні на рівні 6%, незважаючи на нові заходи, введені в попередньому місяці для уповільнення поширення коронавируса.

У листопаді в країні були закриті ресторани, готелі, культурні та розважальні центри, а в грудні — школи і магазини другорядних товарів. З тих пір заходи були продовжені до середини лютого.

Аналітики вважають, що перспективи залишаються невизначеними.

ОАЕ теж роздають паспорти

Об'єднані Арабські Емірати першими з країн Перської затоки нададуть іноземцям можливість отримати громадянство. Претендувати на паспорт зможуть інвестори, вчені, лікарі і винахідники, які будуть схвалені урядом.

Для отримання громадянства Еміратів необхідно виконати наступні умови:

інвестори повинні володіти нерухомістю в ОАЕ, отримати один або кілька патентів, схвалених Міністерством економіки ОАЕ або іншим авторитетним міжнародним органом, а також рекомендаційний лист Міністерства економіки країни;

лікарі та інші фахівці повинні працювати в унікальній науковій сфері або наукових дисциплінах, "вкрай необхідних в ОАЕ", мати досвід не менше 10 років, бути членом авторитетної організації;

вчені повинні займатися "активної дослідницькою діяльністю" в університеті, дослідному центрі або в приватному секторі, мати досвід не менше 10 років, мати престижними науковими нагородами або отримати "істотне фінансування" своїх досліджень, а також рекомендаційний лист від визнаних в ОАЕ наукових установ;

представники творчих професій повинні бути "піонерами" в галузі культури і мистецтва та лауреатами однієї або декількох міжнародних нагород, їм також необхідно рекомендаційний лист від державних установ, пов'язаних з їх сферою діяльності.

Торговці овочами і фруктами йдуть в інтернет

Ізраїльське сімейство Сегаловіч запустило інтернет-проект "Шулінька" з продажу сільськогосподарської продукції безпосередньо кінцевого споживача. Ще раніше онлайнові продажі початку компанія "Атара", яка нещодавно придбала сайт "Шукіт". До створення власної платформи прямих продажів готується і компанія "бікурім саду".

Всі компанії заявляють, що їхня мета — зменшити залежність від торгових мереж, що призведе до значного зниження споживчих цін. Відкрити інтернет-магазин в компанії "Йосеф Сегаловіч" задумали в березні 2020 року, коли почався спалах коронавируса. Проект назвали "Шулінька" на честь шули — діда нинішнього власниця компанії Нісіма Сегаловіча. За оцінками "Йосеф Сегаловіч" вже в цьому році сайт забезпечить п'яту частину доходів компанії.

Ізраїльський ринок овочів і фруктів оцінюється в 18 млрд шекелів на рік. При цьому на частку торгових мереж припадає майже 55% продажів. Ще чверть продукції реалізується через окремі магазини, близько 15% — на ринках. На частку онлайнових продажів доводиться вже 5% і показник продовжує зростати.

Як повідомляв НЕП, індекс споживчих цін в минулому році знизився на 0,7%, але, як заявляє ЦСБ, індекс знизився б ще сильніше, на 0,9%, якби не овочі та фрукти, що подорожчали, в середньому, на 4, 4%.

Домогтися зниження цін можна було б за рахунок виключення з харчового ланцюжка, в прямому і переносному сенсі, саме посередників, які протягом довгих років виступають в цьому ланцюжку в ролі хижаків.

IKEA купила 4,5 тисячі га лісу для збереження екосистеми

Шведська торгова мережа IKEA викупила 11 840 акрів (4450 га) лісового масиву в штаті Джорджія (США), щоб зберегти унікальну екосистему і не допустити там будівництва та використання ресурсів в промисловості. IKEA купила землю в басейні річки Альтамахі.

У компанії заявили, що намагаються вести бізнес відповідально і вірять, що потрібно відновлювати більше лісів, ніж використовується на виробництві, повідомляє Інтерфакс.

IKEA купила цю територію у екологічної організації, лісовий масив є домом для більш ніж 350 видів рослин і тварин. У тому числі для знаходиться під загрозою черепахи-гофер і сосни болотної. До появи європейців в Північній Америці ця сосна займала понад 90 млн акрів від Віргінії до Флориди, в Джорджії соснові ліси домінували на півдні штату. Зараз же залишилося менше 4% цих лісів, що існували раніше.

У шведській компанії підкреслили, що продовжать підтримувати місцеву деревообробну промисловість, а жителі матимуть доступ до більшої частини лісової території.

У 2014 року IKEA і її головна компанія купили близько 613 тисяч акрів (248 072 га) лісових масивів в США, Естонії, Латвії, Литві та Румунії.

Нагадаємо, про те, що відбувалося в період з 24 по 27 січня , "Коментарі" писали раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини