Головна Статті Бізнес економіка Мінус чверть зарплати: чому жінки в Україні заробляють набагато менше чоловіків
commentss Cтатті Всі новини

Мінус чверть зарплати: чому жінки в Україні заробляють набагато менше чоловіків

На думку прем'єра, жінки недоотримують зароблене через упередженість, «чоловічих» і «жіночих» професій, декрету, віку, зовнішності і навіть характеру

10 грудня 2020, 16:37
Поділіться публікацією:

За статистикою українські жінки заробляють менше чоловіків: якщо середня "чоловіча" зарплата за підсумками другого кварталу 2020 року становить 12 159 грн, "жіноча" — всього 9740 грн. Така несправедливість не сховалися від пильного ока прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який зазначив, що в Україні досі є проблема, пов'язана з дискримінаційним ставленням до жінок з боку роботодавців. І ця ситуація призвела до того, що розрив в зарплаті між чоловіками та жінками досягає в різних галузях 25%.

Мінус чверть зарплати: чому жінки в Україні заробляють набагато менше чоловіків

Чоловік та жінка

"Коментарі" разом з експертами розбиралися, чим викликана така велика різниця і наскільки ситуація в нашій країні відрізняється від стану речей в Європі.

Питання дискримінації

За словами Дениса Шмигаля, якщо рівність прав і обов'язків чоловіків і жінок юридично однакові, то рівність можливостей все ще вимагає серйозної роботи. На жаль, в нашому суспільстві все ще спостерігається дискримінаційне ставлення роботодавців до жінок-співробітниць. Чверть зарплати жінки недоотримують через упередженість, "чоловічих" і "жіночих" професій, декрету, віку, зовнішності та навіть характеру, каже Шмигаль, і це заважає всім українцям ставати більш заможними і більш успішними.

"Згадуючи слова свого інститутського викладача про те, що" є статистика "толкова", а є "потолкова", вдаюся в питання: що і як Шмигаль рахував? — каже генеральний директор ESCADRA Recruitment Agency Ltd Юрій Гороховський. — По всій видимості, загальна кількість жінок, загальна кількість чоловіків і їх середні зарплати. Але якщо в країні, наприклад, 95% відсотків продавців — жінки, зрозуміло, як це впливає на середній показник".

Юрій Гороховський зізнається: за 15 років в рекрутингу він ні разу не зустрічав дискримінацію за статевою ознакою. Жоден потенційний роботодавець ніколи не говорив, що, мовляв, "жінці на цій посаді заплатимо на 25% менше". Більш того, сьогодні спостерігається інша тенденція — роботодавці просять пропонувати їм жінок-кандидатів, пояснюючи, що вони надійніші та адекватніші за чоловіків.

Сім'я проти кар'єри

Проте, упереджене ставлення до жінок на українському ринку вже давно ні для кого не секрет. Раніше експерти Міжнародної організації праці відзначали, що в нашій країні жінки працюють більше чоловіків, оскільки після повного робочого дня заступають вечорами на "домашню вахту", а заробляють значно менше. При цьому не виключено, що жінку і зовсім не візьмуть на роботу, якщо на тих же умовах можна взяти на це місце чоловіка.

"У більшості країн світу жінки заробляють менше чоловіків, і багато в чому це пов'язано зі специфікою професій, — погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. — Часто жінки працюють неповний день, щоб проводити більше часу з сім'єю та дітьми. Багато жінок віддають перевагу роботі, з якої можна, наприклад, раніше піти, щоб мати можливість забрати дитину з дитячого садка або школи. Але якщо ж для жінок на перший план виходить кар'єра, вони нерідко досягають дуже великих висот".

І все ж, каже директор по країнах Східної Європи компанії World Staff Віталій Михайлов, коментуючи цифри, озвучені прем'єром, потрібно розуміти, які саме дані беруться в розрахунок. Одна справа, якщо в одній компанії на аналогічних посадах працюють два бухгалтери, жінка і чоловік, з зарплатами 10 тис. грн і 12,5 тис. грн відповідно. В цьому випадку ми дійсно можемо говорити про різницю в 25%. Але порівняння зарплат в середньому по країні не зовсім коректно, оскільки, по-перше, порівнюються зарплати в різних компаніях, по-друге, чоловіки спочатку працюють на більш високооплачуваних посадах.

Роботодавці, при будь-яких розкладах віддають перевагу чоловікам, пояснюють, що їх не влаштовує в представниць прекрасної статі. Річ у тім, що для більшості жінок на першому місці стоїть сім'я: після закінчення робочого дня вони поспішають додому, ні про які понаднормових не може бути й мови, а якщо у жінки часто хворіє дитина, то вона просто не вилазить з лікарняних.

Окрема розмова — негласний поділ вакансій на "чоловічі" та "жіночі". Не секрет, що "чоловічими" в нашій країні традиційно вважаються посади директорів і топ-менеджерів, в той час, як продавцями, прибиральницями, посудомийками працюють жінки.

"З часів українського козацтва в нашому менталітеті відклалося, що керівник — це, швидше за все, чоловік, і це переконання популярно донині, — зазначив Михайлов в бесіді з "Коментарями". — Якщо подивитися на наш парламент, Кабмін, директорів підприємств, то можна зробити висновок про те, що в Україні чоловіків на керівних постах не менше 70%, а то й більше".

Психологи вважають, що певна частка провини за дискримінацію на ринку праці лежить на самих жінок. За словами психолога Марини Деркач, в той час, як пані часто схильні применшувати свої здібності і вміння, чоловіки їх навпаки перебільшують. Наприклад, на пропозицію зайнятися новою незнайомою роботою жінка в кращому випадку визнається, що ніколи нічим подібним не займалася, в той час, як чоловік впевнено заявить, що впорається із завданням.

В Україні чоловіки себе краще продають і більше цінують, каже Віталій Михайлов. Вони більше орієнтовані на кар'єру і зароблення грошей, коли в пріоритетах у жінки, як правило, сім'я. Звичайно, буває і навпаки, але значно рідше.

"Найчастіше чоловік є основним, а то і зовсім єдиним годувальником у родині, — говорить експерт. — У таких умовах він просто змушений себе продавати дорожче і вимагати підвищення зарплати. Жінка часто — це другий працюючий чоловік в родині, і для багатьох робота поблизу від будинку в хорошому колективі стає більш значущим фактором, ніж конкурентна зарплата".

Зв'язку з благополуччям немає

"Якщо порівняти українські цифри, що характеризують різницю в зарплатах, з європейськими, ми побачимо, що тут все не так однозначно, — зазначив у розмові з "Коментарями" аналітик "ТелеТрейд" Сергій Родлер. — Наприклад, найменша різниця в зарплатах жінок і чоловіків відзначається в Румунії та Люксембурзі (близько 3%), в той час, як в Німеччині, яка вважається однією з найбільш толерантних країн Європи, різниця досягає 20%. В середньому по Європі, згідно з даними Європейської Комісії, різниця становить близько 15%".

Таким чином, приходить до висновку експерт, будь-якої взаємозв'язку величини гендерного розриву зарплат від благополуччя країни не спостерігається — швидше, мова йде про відмінності в менталітеті.

"Якщо проаналізувати дані глибше, то можна побачити, що, як правило, серед молоді зарплата чоловіків і жінок практично однакова, а розрив проявляється вже в середньому віці, коли багато жінок після народження дитини починають більше уваги приділяти сім'ї і вихованню дітей, що йде в збиток кар'єрним амбіціям, — вважає Родлер. — При цьому поява дітей в сім'ї в переважній більшості випадків не робить ніякого впливу на кар'єру чоловіків".

До речі, експерт радить звернути увагу на той факт, що за статистикою в період карантину та віддаленої роботи різниця між зарплатами чоловіків і жінок скоротилася. За словами Родлера, поки складно сказати, що саме вплинуло на поліпшення показника, але, каже аналітик, враховуючи, наприклад, спрощення доступу до роботи для жінок з дітьми, можна прогнозувати, що поширення дистанційки цілком здатне нівелювати гендерні відмінності в оплаті праці.

Раніше "Коментарі" писали, Коли і чому в Україні імовірні затримки пенсій і зарплат.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини