Головна Статті Бізнес економіка Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств
commentss Cтатті Всі новини

Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств

У сучасному світі значне місце відводиться питанням екологічного, соціального і корпоративного управління бізнесом. «Коментарі» розбиралися, чому це важливо

25 лютого 2021, 18:22 comments1035
Поділіться публікацією:

Кілька століть тому людям доводилося виживати в найважчих умовах. Епідемії, голод, висока дитяча смертність, відсутність якісної медицини, антисанітарія, небезпечні умови праці — все це щодня піддавав небезпеці життя людини. Але з приходом індустріалізації світ став кардинально мінятися. Якість життя почала стрімко поліпшуватися — стало комфортніше і безпечніше. Це призвело до значного зростання населення Землі, що, в свою чергу, створило нові виклики, як для людства зокрема, так і для екосистеми нашої планети в цілому.

Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств

Екологічне, соціальне та корпоративне управління (ESG). Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Ще десять років тому питання вуглецевого сліду або етичні ланцюжки поставок не були в переліку бізнес-цілей більшості організацій. Тепер соціальні зміни, досягнення в області технологій і здатність довести рентабельність інвестицій висунули на перший план питання екологічного, соціального і корпоративного управління бізнесом (ESG). Зараз це гарячі теми в радах директорів великих підприємств, які, в свою чергу, стають більш вимогливими стосовно інвесторів, співробітників і клієнтів.

Промислова революція і використання ресурсів

Промислова революція XVIII-XIX ст. проклала шлях до індустріалізації, економічного зростання і незліченних інновацій в усьому світі, а також принесла безліч переваг у вигляді доступу до товарів і послуг, який постійно розширюється, підвищення середньої тривалості життя, доступу до освіти та медицини, тощо. У той же час світ зіткнувся з серйозними наслідками від діяльності людини для навколишнього середовища і якщо не вживати ніяких дій, то це може звести нанівець багато переваг.

Міжнародна програма геосфери-біосфери (МПГБ) у співпраці зі Стокгольмським центром стійкості провела ряд досліджень, в яких розглядалися 24 індикатори великого прискорення, виміряних з початку промислової революції з 1750 до 2010 року (Steffen et al., 2015). Вони розділені на дві категорії: соціально-економічні тенденції та тренди системи Землі, по 12 індикаторів в кожній категорії. Ці індикатори показують тісну кореляцію між економічним розвитком і змінами на рівні системи Землі, особливо з 1950 року, вказуючи на те, що антропогенний розвиток вносить великий вклад в поточні швидкі зміни.

Таблиці, наведені нижче демонструють, що людина використовує природні ресурси швидше, ніж вони можуть відновитися.

Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств - фото 2

Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств - фото 3

Наслідки промислової революції

Наш сьогоднішній світ є результатом процесу індустріалізації. Багато процесів, які зараз відбуваються, в майбутньому будуть все більш негативно відбиватися на суспільстві в цілому і на бізнесі, зокрема. Варто виділити такі наслідки:

- Зростання населення Землі. Згідно з даними ООН , очікується, що до 2050 року чисельність населення світу збільшиться на 2 мільярди людей — з 7,7 мільярда до 9,7 мільярда, а до кінця століття, незважаючи на триваюче зниження рівня народжуваності, досягне пікової позначки — майже 11 мільярдів чоловік . В ООН прогнозують, що половина глобального приросту населення в період до 2050 року припадатиме лише на дев'ять країн: Індію, Нігерію, Пакистан, Демократичну Республіку Конго, Ефіопію, Танзанію, Індонезію, Єгипет і Сполучені Штати Америки (в порядку убування чисельності). Чисельність населення країн Африки на південь від Сахари, швидше за все, подвоїться, в той час як чисельність населення Європи, швидше за все, скоротиться.

- Урбанізація. Згідно з даними ООН до 2009 року в сільській місцевості проживало більше людей, ніж в міських районах. На сьогоднішній день в малих і великих містах проживає близько 55 відсотків населення світу, причому до 2050 року ступінь урбанізації, за прогнозами, досягне майже 70 відсотків. Зростання чисельності міського населення в основному буде припадати на країни Азії та Африки, особливо Китай, Індію і Нігерію, де показники народжуваності і раніше високі.

- Р астущая економіка. Кількість виробленої продукції вже не задовольняє попит, а перенасичує його. При цьому все більш актуальним стає питання утилізації надлишкової продукції. Результатом активно змінюється моди на гаджети і трендові речі став активне зростання виробництва. Все це призводить до того, що економіка безперервно зростає, а ресурси Землі — виснажуються.

- Попит на електроенергію. Розвиток технологій і автоматизація багатьох виробничих і побутових процесів призвели до того, що в світі постійно зростає попит на електроенергію. І, судячи з усього, він продовжить рости.

- продовольчих а безпеку. Зростання кількості населення Землі сприяє зростанню попиту на продовольчі продукти. Забезпечити людей якісними продуктами харчування можна тільки за умови наявності родючої землі і чистою. Таким чином, питання продовольчої безпеки сьогодні залишається одним з найбільш актуальних.

- Доступ до прісної води. Незважаючи на те, то близько 70% поверхні Землі покрита водою, придатною до вживання (прісної) всього 2,5% від усіх світових запасів води.

- Розрив між багатими і бідними. Дані Credit Suisse показують, що протягом останніх 10 років стан 1% найбагатших людей постійно активно зростає. Так, в 2017 році їм належало 50,1 відсотка світового багатства, а що залишилися 49,9% загальносвітових багатств дісталися 99% людей на Землі. Крім того, більшість з решти 50 відсотків раніше належало до найбагатших 20 відсотків світового населення, і лише 5,5 відсотка залишалися для решти 80 відсотків населення. Це нерівність збільшується: 82 відсотки багатства, створеного в 2017 році, дістається 1 відсотку найбагатших людей, і не збільшується для 50 відсотків найбідніших. У звіті Credit Suisse показано, що 42 найбагатших дорослих людини мають такий же багатством, як і 50 відсотків найбіднішого населення світу.

Згідно з прогнозами, до 2030 року:

- населення Землі збільшиться на 33% (з 6 млрд до 8 млрд чоловік);
- попит на продукти харчування збільшиться на 50%;
— попит на енергію зросте на 30%;
— попит на воду збільшиться на 30%.

Нові реалії для бізнесу: що таке ESG і як воно впливає на результати фінансової діяльності підприємств - фото 4

Нові реалії для бізнесу та ESG

Бізнес, влада і суспільство зобов'язані враховувати всі можливості і ризики, які несе в собі сучасна реальність. Ще в 2015 році ГДООН сформулювали 17 цілей до 2030 року і близько 200 завдань, які можуть істотно допомогти нашому світу в зміні його руйнівної дії. Вся соціальна відповідальність бізнесу сьогодні аналізується через призму впливу на досягнення цілей УР. Тобто працювати потрібно не з наслідками, а з причинами — в цьому сьогодні криється код успіху соціальної ініціативи бізнесу.

Статус ESG необхідний бізнесу, який приділяє пріоритетну увагу стійкості, а також для інвесторів, які шукають можливості для соціально відповідальних інвестицій. Щоб отримати статус ESG, організації повинні розробити програму, підвищити обізнаність з допомогою рейтингу ESG і досягти показників, які важливі для далекоглядних інвесторів.

В Європі роль екологічного просвітителя взяло на себе держава. Там законодавство вимагає від великих компаній розкриття певних показників в світлі рішення соціальних і екологічних питань. Це допомагає оцінювати вплив бізнесу на навколишнє середовище і його роль в досягненні Цілей сталого розвитку (Цур).

З 2018 року компанії повинні включати нефінансові розділи в свої річні звіти. Такі вимоги пред'являються тільки до підприємств з кількістю працівників понад 500 осіб. Йдеться приблизно про шість тисяч фірм.

Нефінансова звітність в Євросоюзі перестає бути добровільним елементом корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) — то вже юридична вимога.

Директива 2014/95 / ЄС встановлює правила розкриття нефінансових показників. Вони досить гнучкі — можна покладатися на Глобальний договір ООН, принципи ОЕСР для багатонаціональних компаній, Глобальні ініціативи зі звітності (GRI), ISO 26000 і так далі.

Регулюючі органи фінансового ринку і фондові біржі в різних країнах випустили свої вимоги для нефінансової звітності. Недавні приклади інструментів включають Керівництво Nasdaq ESG Reporting Guide 2.0 (2019) , Програму управління державними підприємствами B3 (2017) або Правила лістингу Сінгапурської фондової біржі від 2016 року, які вимагають від кожного зареєстрованого емітента готувати річний звіт про сталий розвиток з дотриманням принципу "дотримуйся або пояснюй "після прийняття міжнародно-визнаних систем звітності.

У 2020 році вкладення капіталу в фонди ESG, що інвестують в соціально відповідальний бізнес, склали рекордні 12,2 млрд дол. Стабільний приплив коштів в ці активи багато в чому пояснюється прибутковістю проектів. Наприклад, понад 70% фондів ESG для всіх класів активів перевершили своїх конкурентів. У світі налічується понад 500 фондів, орієнтованих на забезпечення стійкості і контролюючих в сукупності 250 млрд дол. В Європі і США (дані з сайту Всесвітнього економічного форуму).

Большенство з українських компаній, які входять в ТОП 100 за версією "Форбс" випускають нефінансову звітність і мають стратегії сталого розвитку.

"Сталий розвиток — не просто тренд, це невід'ємна частина корпоративної культури будь-якого великого бізнесу. Глобальна мета" Кернел "- розвиток суспільства шляхом інвестицій в соціальну, економічну та екологічну сфери. Наша компанія виробляє продукцію найвищої якості з самим низьким споживанням енергії і ресурсів, дотримуючись міжнародних стандартів. Ми є одним з найбільших платників податків, надійним учасником розвитку громад в регіонах присутності компанії, одним з кращих і найбільш відповідальних роботодавців, що підтверджують щорічні незалежні рейтинги ", — прокоментував Євген Осипов, СЕО Кернел.

Але одними звітностями ESG неможливо вирішити наростаючу проблему зміни клімату. Стратегії сталого розвитку бізнесу повинні бути основою бізнес-стратегій, а бізнес-проекти — вирішувати глобальні соціальні завдання. Все це повинно відбуватися під громадським і державним контролем.

"Говорячи про стійкість нашого бізнесу з операційної та фінансової точки зору, скорочення викидів вуглекислого газу є важливою частиною нашого порядку денного в сфері ESG. Цілі Паризької угоди і Європейського зеленого курсу впливають на наш бізнес у всьому світі. У 2020 році ми зробили внесок у досягнення цих цілей, завершивши основні роботи на аглофабрике ММКИ, найбільшому екологічному проекту за всю історію України. Група "Метінвест" реалізувала рекордно високий обсяг екологічних інвестицій на суму понад 200 млн дол. ", — коментує Генеральний директор Групи Метінвест у фінансовій звітності за 2020 рік Юрій Риженков.

важливо впроваджувати і пропагувати ідею соціальної відповідальності . Це сприяє перш за все розвитку компанії і пошуку нових рішень. Навіщо компаніям вести відповідальний бізнес, чому варто приєднатися до ГДООН і як розвивається соціальна відповідальність серед українських підприємців, розповіла генеральний директор ГДООН Тетяна Сахарук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини