Головна Статті Бізнес економіка Підвищення мінімалки до 7500 грн: гра у "хто більше?" від влади і її можливі наслідки
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Підвищення мінімалки до 7500 грн: гра у "хто більше?" від влади і її можливі наслідки

Складається враження, що напередодні виборів українські політики занадто загралися в «аукціон». Розбираємося у свіжій ініціативі нардепів, пов'язаній із різким підвищенням мінімальної зарплати

20 серпня 2020, 13:30 comments13729
Поділіться публікацією:

Згідно з графіком, затвердженим Кабміном ще 1 липня, мінімальна зарплата з 1 вересня повинна вирости до 5000 грн, з 1 січня 2021 року — до 6000 грн, з 1 липня 2021 року — до 6500 грн. І якраз напередодні першого "рубежу" Держстат потішив свіжими новинами: економіка України в другому кварталі впала на 11,4% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Не встигли сказати, що підвищувати мінімалку в таких умовах — не найкраще рішення, як приспіла свіжа новина: в ВР зареєстрований законопроект, що пропонує підняти мінімальну зарплату не мало не багато — до 7500 грн.

Підвищення мінімалки до 7500 грн: гра у "хто більше?" від влади і її можливі наслідки

Експерти вважають підвищення мінімалки до 7500 грн популістським кроком

Не чуючи голосу розуму

Метою законопроекту в пояснювальній записці до документа зазначено "підвищення з 1 вересня 2020-го року розміру мінімальної заробітної плати до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60 відсотків від середньої заробітної плати".

Економісти вважають, що в період падіння економіки піднімати мінімальну зарплату і, відповідно, збільшувати податкове навантаження, м'яко кажучи, несвоєчасно, але, створюється враження, що автори документа не чують голосу розуму і грають в якусь свою гру "хто більше?".

"Згідно з розрахунками Мінсоцполітики вже в цінах червня 2020 року фактичний прожитковий мінімум склав 5149 грн, тобто більше, ніж запропонований президентом України розмір мінімальної заробітної плати 5000 грн з 1 вересня 2020 року в проекті закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет Україна на 2020 рік". І цілком очевидно, що в умовах підвищення цін і тарифів в осінньо-зимовий період фактичний прожитковий мінімум буде ще рости ", — пояснили автори законопроекту причини своєї ініціативи.

"Розрахунковий норматив"

Обговорюючи останні новини, що стосуються мінімалки, економіст Олександр Гаврутенко перефразував слова легендарного Атоса з "Трьох мушкетерів": для дбайливого правителя 5000 — це занадто мало, а для відповідальної влади 7500 — це занадто багато. За словами експерта, це, можливо, робиться для того, щоб спочатку неприйнятно високий рівень, скажімо в 6500 грн, виглядав як компромісний. Отож чекаємо на ініціативу з цього приводу від Кабміну.

"А якщо серйозно, то зміна мінімальної заробітної плати, як гарантованого державою рівня, мало б виконувати одну єдину функцію — стимулювати підвищення продуктивності праці при зростанні вимог до загального рівня життя, — зазначив Гаврутенко в бесіді з" Коментарями ". — І тут все залежало б від впроваджуваних паралельно з підняттям мінімалки державних програм підтримки та розвитку економіки. У нас же цей показник часто не пов'язаний з трудовими відносинами, а є розрахунковим нормативом для величезної кількості бюджетних платежів (штрафи, вартість ліцензій, застав тощо.), А також  використовується як інструмент для детінізації бізнесу в частині збору соціальних внесків ".

Як зазначає експерт, різке одномоментне підняття цього показника, замість очікуваного підвищення доходів бюджету, може привести до зворотного ефекту. "...Коли у зв'язку з цим знизиться загальна ділова активність і збільшиться відхід у тінь тих, хто зараз працює на межі рентабельності. При тому, що держава, як роботодавець, також збільшить свою видаткову частину. Саме пошук цього бюджетного балансу і є наріжним каменем для будь-якого уряду, а не завдання підвищити ефективність економіки або турбота про малозабезпечених ", — стверджує Гаврутенко.

Не те підвищують

На думку аналітика "Центру біржових технологій" Максима Орищака, підвищення мінімального рівня заробітної плати в країні при стабільному курсі національної валюти підтримає споживчий попит (у людей будуть гроші на ЖКГ, їжу, одяг), допоможе банківському сектору (можна чекати приплив коштів по депозитах), буде стимулювати зростання попиту на кредитування бізнесу.

При цьому експерт не виключає, що, можливо, зростання мінімалки призведе до низки звільнень, а співробітникам пропонуватимуть поєднувати діяльність. І, на жаль, ті, хто захоче максимально економити на співробітниках, піде цим шляхом.

Що стосується суми в 7500 грн, то Орищак вважає її не такою вже й високою.

"У перерахунку на іноземну валюту це еквівалент 275 доларів або 230 євро, — пояснив експерт свою думку. — Я б не назвав цю суму фантастично високою. Наприклад, вартість квадратного метра житла становить близько 1400 доларів. Відповідно, якщо ми хочемо, щоб був попит, населенню потрібно платити, а бізнесу — ділитися доходами ".

Водночас економіст Владислав Банків впевнений: в умовах дефляції та падіння ВВП піднімати мінімалку, та ще й більш ніж в півтора раза, — це дуже нерозумна пропозиція. На думку експерта, сьогодні треба  підвищувати  не мінімальну зарплату, а неоподатковуваний мінімум, щоб легалізувати діяльність частини самозайнятих громадян і зменшити податкове навантаження на дрібний і середній бізнес.

"Підвищення мінімалки несе обмежену соціальну функцію, і від цього грошей в українських кишенях більше не стане, — додав експерт інституту Growford Олексій Кущ. — З огляду на тіньові зарплати в Україні, збільшення мінімальної зарплати призведе до того, що офіційна частина стане більшою, а "конвертна" — меншою, але сума не зміниться. Якщо уряд дійсно стурбоване підвищенням соціальних стандартів, то потрібно збільшувати зовсім інші показники — прожитковий мінімум, перш за все, для працездатних осіб, та мінімальну пенсію. Тільки ці два показники мають реальне соціальне важливе навантаження, а все інше — порожній піар ".

"Двох зайців" одним пострілом

Президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко в бесіді з "Коментарями" припустив, що такий популістський крок влади є спробою вбити одним пострілом "двох зайців".

По-перше, каже Вовченко, влада хоче сподобатися виборцям перед місцевими виборами, адже все це подається як загорнуте в фантик "подолання бідності". Фактично, це та ж сама "гречка", яка традиційно роздається перед виборами. І ціна таких "подачок" занадто висока — розсьорбувати цю "кашу" доводиться всім разом і дуже довго. Адже економічних передумов для підвищення мінімальної зарплати у нас немає: економіка падає, а пандемія з усіма її негативними наслідками, триває.

По-друге, таким дивним способом влада може намагатися вирішити проблему дефіциту держбюджету. Як відомо, в першому півріччі держбюджет недоотримав 38 млрд доходів. Збільшення мінімальної заробітної плати — це автоматичне збільшення надходжень від єдиного соціального внеску та інших податків.

"Ще гірший сценарій полягає в тому, що таким способом влада намагається реалізувати свої наміри щодо запуску друкарського верстата, — припускає Вовченко. — А це неминуче призведе до девальвації гривні та прискорення інфляції ".

Зростання мінімальної зарплати в складних умовах виживання під час кризи призведе до того, що бізнес отримає додаткове фіскальне навантаження, — резюмував експерт. А це великий ризик відходу ринку зайнятості в ще більшу тінь з традицією "зарплат у конвертах", скорочення і звільнення співробітників, переведення їх на неповний робочий день. Найбільше від таких дій постраждає малий і середній бізнес. Своєю чергою великий бізнес і монополісти перекладуть свої ризики на плечі споживачів у вигляді зростання цін на товари та послуги. В результаті зростання мінімалки без економічно обґрунтованих причин в умовах коронакризи може ще більше вдарити по економіці України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розбиралися, навіщо світові центробанки закликають друкувати гроші і як слід вчинити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини