Головна Статті Бізнес економіка Сонячний алюміній, розумні кросівки та чотириденний робочий тиждень: ділові підсумки тижня
commentss Cтатті Всі новини

Сонячний алюміній, розумні кросівки та чотириденний робочий тиждень: ділові підсумки тижня

На тлі падіння світових економік бізнес активно шукає нові форми співпраці та реалізації. Це виражається в економії, правда, не стільки коштів, скільки часу

8 лютого 2021, 07:55 comments2102
Поділіться публікацією:

Прискорення виробництва і досягнення мети зачіпають всі сфери ділового світу: від швидкості самоорганізації працівників до швидкості виходу на споживача. Дрони як норма доставки, кросівки, які самі взуваються, домашній бізнес в інтернеті та глобальна відмова від вуглецевих виробництв — в огляді ділових підсумків тижні від порталу "Коментарі".

Сонячний алюміній, розумні кросівки та чотириденний робочий тиждень: ділові підсумки тижня

Неділя, 31 січня

Xiaomi — не військова

Китайський виробник смартфонів Xiaomi Corp в неділю, 31 січня, заявив, що його юридична скарга на Міністерство оборони США та Міністерство фінансів США полягала в захисті інтересів компанії. За кілька днів до цього компанія подала скаргу до окружного суду Вашингтона на відомства, домагаючись виключення китайського виробника смартфонів з офіційного списку компаній, пов'язаних зі збройними силами Китаю.

Xiaomi заявила, що рішення США включити компанію в "комуністичну китайську військову організацію" було "фактично невірним", і заявила, що вона просила суди визнати це рішення незаконним. Міністерство оборони під керівництвом адміністрації Дональда Трампа в середині січня додало Xiaomi і вісім інших компаній в список, що можна прирівняти до вимоги до американським інвесторам позбутися своїх активів в фірмах до встановленого терміну.

Xiaomi заявила, що 75% голосуючих акцій компанії в рамках виваженої структури належали співзасновникам Лінь Бін і Лей Цзюнь, без права власності або контролю з боку фізичної або юридичної особи, пов'язаної з озброєними силами.

Playboy скуповує роздрібну мережу

Playboy Enterprises Inc наближається до угоди з придбання материнської компанії мережі сексуального здоров'я Lovers, оскільки мережа планує розвивати свій бренд після закриття однойменного журналу.

Придбання знаменує собою останню спробу Playboy використовувати свій знаменитий логотип у вигляді силуету кролика для розширення на арені споживчих товарів. Він уже отримує вигоду зі свого бренду, продаючи все — від одягу до творів мистецтва.

За словами джерел, угода обійдеться материнській компанії Lovers TLA Acquisition Corp приблизно в 25 млн дол. та може бути оголошена вже в понеділок, але анонімно, оскільки подробиці ще не були опубліковані.

У жовтні Playboy погодився вийти на біржу шляхом злиття з компанією Mountain Crest Acquisition Corp. Згідно з умовами угоди, Playboy оцінили в 413 млн дол., включаючи борги.

Після закриття угоди Playboy знову стане публічною компанією. Відзначимо, бренд перейшов в приватні руки в 2011 році, в результаті угоди в розмірі 207 млн дол., яка відбулася завдяки засновнику Playboy Х'ю Хефнера.

Lovers працює онлайн, а також в 41 магазині в п'яти штатах США, де продаються товари для сексуального здоров'я, включаючи нижню білизну. А то ж час Playboy в минулому році припинив випуск свого журналу

Без рук і шнурків

Nike представляє свою першу пару кросівок без шнурків. Створення такого продукту обумовлене сучасними тенденціями, згідно з якими люди в усьому світі все частіше віддають пріоритет зручною і комфортного взуття.

Кросівки Go FlyEase позиціонують як такі, які не вимагають додаткових дій, на кшталт необхідності зашнурувати шнурки. Компанія заявила, що частково була натхненна азіатськими культурами, де прийнято знімати взуття перед входом в будинок, коли люди більше не хочуть торкатися брудних поверхонь, таких як підошва взуття.

"Це взуття дійсно відповідає нашій сьогоднішній ситуації, коли ми живемо за часів CCOVID-19, — сказала Сара Рейнертсен, менеджер FlyEase Innovation в Nike. — Насправді це нововведення, яке вже деякий час готується на нашій інноваційної кухні ... але воно з'явилося якраз в потрібний час, коли нам це було потрібно більше, ніж будь-коли".

Go FlyEase — це частина лінійки кросівок Nike FlyEase для бігу, футболу та баскетболу.

"Ми давно користуємося шнурками, — сказав Райнертсен про рішення Nike відмовитися від них. — Але люди намагаються обійти ці шнурки, вони намагаються однією ногою закріпити взуття і вислизнути. Тому ми хотіли зробити взуття простіше для всіх".

За словами Райнертсена, новітня взуття Nike призначена не для занять спортом на витривалість, а для повсякденних рухів, таких як ходьба. Нові кросівки будуть доступні для обраних учасників Nike на її найбільших ринках за роздрібною ціною 120 дол. за пару, починаючи з 15 лютого. Пізніше взуття буде продаватися більш широко.

Джон Матц звільнений з Parler

Parler звільнив свого генерального директора після того, як минулого місяця соціальна мережа була відключена через її ролі в заворушеннях в Капітолії.

Джон Матц повідомив Wall Street Journal, що його звільнив рада директорів компанії, який контролюється консервативним політичним спонсором Ребеккою Мерсер.

"Протягом останніх кількох місяців я зустрічав постійний опір своєму баченню продукту, моєї твердої віри в свободу слова і моєму погляду на те, як слід керувати сайтом Parler, — сказав він в заяві. — Наприклад, я виступав за більшу стабільність продукту і за те , що вважаю більш ефективним підходом до модерації контенту".

У записці для співробітників Parler, отриманої Fox News, Матц написав: "29 січня 2021 року рада директорів Parler, контрольований Ребеккою Мерсер, вирішив негайно скоротити мою посаду генерального директора Parler. Я не брав участі в цьому рішенні".

Понеділок, 1 лютого

Срібло дорожче золота

Срібло за день зросло на 10%. Спекулянти масово інвестували в метал. Вартість ф'ючерсів на срібло 1 лютого виросла на 10% і досягла 30 дол. за унцію. Заявки на покупку дорогоцінного металу істотно перевершують заявки на продаж, повідомляє Bloomberg 1 лютого.

Ряд користувачів соціальної мережі Reddit стали масово скуповувати срібло, щоб чинити тиск на банки, які намагаються заробити на зниженні його ціни, пишуть експерти Financial Times. Раніше трейдери з Reddit прославилися скоординованої скупкою акцій деяких компаній, що викликало штучний дефіцит на ринку і колосальне зростання вартості паперів.

Пенсійний фонд Норвегії відмовився від нафти

Державний пенсійний фонд Норвегії (також відомий як Нафтовий фонд) — найбільший фонд національного добробуту в світі — продав весь пакет акцій компаній, які працюють у сфері розвідки та видобутку нафти. Про це заявив заступник глави Norges Bank Investment Management (NBIM) Тронд Гранде.

NBIM є підрозділом норвезького центробанку і відповідає за управління фондом.

За словами Тронда Гранде, вартість нафтового портфеля фонду в 2019 році становила близько 6 млрд дол., і він був повністю розпроданий до кінця минулого року.

Як зазначає Bloomberg, цей крок завершує багаторічний процес виходу суверенного фонду з тієї галузі, яка визначала економіку Норвегії протягом більшої частини останнього півстоліття.

За підсумками 2020 року фонд отримав другий за величиною дохід більш ніж за двадцять років — його вартість виросла на 1,07 трлн норвезьких крон (123 млрд дол.), або на 10,9%. Однак інвестиції в нафтогазову галузь принесли збиток майже в 10 млрд дол.

Нафтовий фонд як і раніше володіє акціями інтегрованих нафтокомпаній, зокрема, Royal Dutch Shell Plc.

Warungs — районний бізнес

Bukalapak — це індонезійська ринок електронної комерції, покликаний допомогти мільйонам домашніх кіосків країни вийти в Інтернет. Сьогодні компанія може похвалитися десятками мільйонів клієнтів на великому архіпелазі.

Індонезія відома своїми мільйонами традиційних сімейних вуличних кіосків, або "варюнг". Але за лаштунками багатьох з них стоїть багатомільярдний бізнес.

Warungs — це послуга, коли в своєму будинку ти можеш відкрити власний магазинчик на першому поверсі або у дворі і продавати товари першої необхідності: воду, мило, кава або щось ще. У 2017 році компанія запустила Mitra Bukalapak, щоб допомогти цим магазинам конкурувати з сучасними ритейлерами, пропонуючи додаткові онлайн-послуги, такі як оплата рахунків і поповнення балансу телефону.

Mitra Bukalapak також пов'язує warungs з дистриб'юторами споживчих товарів, звужуючи їх ланцюжка поставок, знижуючи собівартість їх товарів і збільшуючи прибуток цих мікробізнесу.

Британія йде в нове партнерство

Через рік після офіційного виходу з ЄС британський уряд заявив, що воно хоче приєднатися до всеосяжного і прогресивному угодою про транстихоокеанське партнерство (CPTPP) за участю 11 країн.

Міністр з міжнародної торгівлі Ліз Трас збирається в понеділок поговорити з офіційними особами в Японії та Нової Зеландії, щоб офіційно зробити запит. Очікується, що переговори почнуться в цьому році.

Уряд заявляє, що приєднання до партнерства поглибить зв'язку з швидко зростаючими економіками, включаючи Мексику, Малайзію і В'єтнам.

США, найбільша економіка світу, не бере участі в цьому партнерстві; колишній президент Дональд Трамп вивів країну зі свого попередника — транстихоокеанський партнерства. Китай, економіка № 2 в світі, також не бере участі в цьому договорі.

Мета приєднання Великобританії — отримати вигоду від більш низьких тарифів для британської економіки. Уряд заявляє, що партнерство знімає тарифи на 95 відсотків товарів, що продаються між членами партнерства. Це набагато вільніша домовленість, ніж для членів ЄС, від якої Великобританія офіційно вийшла 31 січня 2020 року, оскільки транстихоокеанський угода не передбачає глибокої політичної інтеграції.

Соціальний світ

Кабінет міністрів України вніс електроенергію в список соціально значущих товарів для держрегулювання, затверджених постановою №341 від 22 квітня 2020 року. Відповідна постанова Кабміну №64 від 1 лютого оприлюднено на офіційному урядовому порталі.

Раніше, 18 січня 2021 року Кабмін вніс до переліку соціально значущих товарів природний газ, щоб мати можливість встановити граничну ціну на нього на період карантину.

Як пояснили в НКРЕКУ, це обумовлено тим, що 28 грудня 2020 року Кабінет міністрів затвердив нові тарифи на електроенергію для населення, скасувавши знижений тариф на перші 100 кВт-год в розмірі 90 копійок. Таким чином, тариф на електроенергію з 1 січня 2021 року становитиме 1,68 грн за кВт-годину, незалежно від обсягу споживання. Чергове підвищення тарифів можливе вже з 1 квітня наступного року.

Згідно з оцінками експертів Нацбанку, після цього рахунок в платіжці за електрику для кожної сім'ї виросте в середньому на 39,2%, що призведе до прискорення загальної інфляції в 2021 році на 0,39 процентного пункту.

Вівторок, 2 лютого

Глава Нацбанку анонсував створення спеціального фінансового суду

Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) ведуть переговори про створення спеціального фінансового суду для врегулювання суперечок між кредиторами і позичальниками для стримування зростання проблемний непрацюючих кредитів. Про це повідомив в інтерв'ю Reuters у вівторок глава Національного банку України Кирило Шевченко.

За словами голови Нацбанку, такий судовий орган повинен забезпечити кращий захист кредиторів, які іноді не можуть повернути свої позики з огляду на корумпованість судової системи, а також сприяти зниженню частки проблемної заборгованості з нинішніх 42% до 24% до 2023 року.

Глава НБУ додав, що скорочення обсягу проблемних кредитів допоможе залучити іноземних приватних інвесторів в банківську систему України, більше половини якої зараз залишається в руках держави.

сланець підводить

Exxon Mobil Corp у вівторок повідомила про історичне річний збиток після того, як пандемія COVID-19 вдарила по цінам на енергоносії і знизила вартість об'єктів видобутку сланцевого газу компанії більш ніж на 20 мільярдів доларів.

У минулому році Exxon скоротила витрати на нові проекти майже на третину, змалювавши в загальних рисах плани скоротити до 15% своєї робочої сили, додавши 21 млрд дол. В свій борг для покриття збитків і реструктуризації.

Компанія повідомила про чистий річний збиток в розмірі 22,4 млрд дол. За 2020 рік у списань і збитків від видобутку і переробки нафти в порівнянні з річним прибутком у розмірі 14,34 млрд дол. В 2019 році.

Але акції Exxon, що втратили чверть своєї вартості за останні 12 місяців, у вівторок виросли на 4,3% до 46,84 долара.

"На поліпшення ситуації піде якийсь час", — сказав Бірадж Борхатарія, аналітик RBC Capital Markets, зазначивши, що компанія ще не покриває свої дивіденди і капітальні витрати коштами від операційної діяльності.

Однак з відновленням цін на нафту Exxon може почати виплачувати дивіденди і виплатити 68 мільярдів доларів боргу на своєму балансі, сказав Вудс. Цього року нафта виросла на 11% і торгується на рівні, що передує пандемії.

Ford інвестує в Африку

Ford Motor Co. інвестує 1,05 млрд дол. в свої виробничі операції в Південній Африці, включаючи модернізацію для розширення виробництва свого пікапа Ranger, заявив у вівторок американський автовиробник.

Ці інвестиції спрямовані на збільшення встановленої потужності Ford в Південній Африці зі 168 тис. Авто до 200 тис. Автомобілів, сказала Андреа Кавалларо, операційний директор Ford International Market Group.

"Це найбільша інвестиція за 97-річну історію Ford в Південній Африці і одна з найбільших в історії місцевої автомобільної промисловості", — сказав він на офіційному заході.

Ford разом зі світовими автовиробниками, включаючи Volkswagen, Toyota і Nissan, нарощує виробництво в Африці, яку галузь розглядає як великий невикористаний ринок для продажу нових автомобілів.

Близько третини місцевого виробництва Ford продається в Південній Африці та інших країнах Африки на південь від Сахари, а інша частина експортується в інші країни.

Південноафриканські інвестиції Ford включають 683 млн дол. На модернізацію технологій і створення нових потужностей на своєму заводі в Сільвертон, передмісті адміністративної столиці Преторії, і 365 млн дол. На модернізацію обладнання на основних заводах-постачальниках.

Завод також буде виробляти пікапи Volkswagen в рамках альянсу Ford-VW.

Розширення виробництва створить 1200 робітників місць в компанії Ford в Південній Африці, збільшивши місцеву робочу силу до 5 500 осіб, а також додавши приблизно 10 000 нових робочих місць в мережі постачальників автовиробника.

За словами Кавалларо, Ford також прагне до 2024 року зробити завод в Сільвертон повністю енергонезалежним і вуглецево-нейтральним.

Іспанія на три роки переходить на чотириденний робочий тиждень

Уряд Іспанії прийняв національний пілотний проект, який передбачає введення в країні 4-денного робочого тижня: експеримент триватиме три роки.

Відзначається, що на проект виділяється 50 млн євро. Цими коштами уряд Іспанії буде підтримувати компанії-учасниці пілотного проекту, які скоротять робочий тиждень до 32 годин. При цьому важливо, що одночасно вони не будуть зменшувати заробітну плату працівників.

Ця ініціатива покликана збільшити продуктивність праці, але без падіння доходів бізнесу. Він висловив надію, що пілотний проект покаже компаніям вигоду 4-денного робочого тижня і буде мотивувати самостійно переходити в такий режим без підтримки держави.

У Microsoft Japan після введення 4-денного робочого тижня продуктивність працівників зросла на 40%. Крім того, на 23% скоротилися витрати компанії на електроенергію та на 59% — обсяги друку документів.

Експеримент з 4-денним робочим тижнем також вводили в компанії Perpetual Guardian в Новій Зеландії. Через деякий час працівники розповіли, що вони стали менше нервувати, продуктивність праці зросла, а витрати компанії на електроенергію скоротилися. У той же час деякі співробітники заявили, що в додатковий вихідний нудьгували без колег і роботи. Згодом компанія вирішила вже повноцінно запустити скорочений робочий тиждень.

BP зазнала перші збитки за десятиліття.

У минулому році British Petroleum зазнала збитків у розмірі 5,7 млрд дол., Вперше за десятиліття, оскільки пандемія завдала серйозної шкоди попиту на нафту, а енергетична компанія попередила про жорсткому початку 2021 року на тлі широко поширених обмежень на поїздки.

Однак, незважаючи на слабку кон'юнктуру, генеральний директор Бернард Луні повідомив агентству Рейтер, що перехід компанії до більш екологічним майбутньому триває. Він націлений на збільшення вироблення відновлюваної енергії до 50 гігават (ГВт) до 2030 року з 3,3 ГВт в даний час, при одночасному скороченні видобутку нафти з метою скорочення викидів парникових газів.

В останній квартал 2020 року British Petroleum відзвітувала про прибуток в розмірі 115 млн дол., Що не виправдало прогнозів аналітиків через слабкі продажів нафти і газу і млявих торгів.

Відзначивши слабке початок 2021 року British Petroleum заявила: "Ми очікуємо, що відновлені обмеження COVID-19 нададуть більший вплив на попит на продукцію, оскільки в січні обсяги роздрібної торгівлі впадуть приблизно на 20% в річному вирахуванні в порівнянні зі зниженням на 11% в четвертому кварталі ".

Акції British Petroleum втратили більше 40% своєї вартості за останній рік і залишаються на рівні 25-річного мінімуму через побоювання з приводу попиту на нафту через пандемію, а також сумнівів інвесторів у здатності British Petroleum успішно реалізувати свій амбітний план по переходу від викопного палива до поновлюваних джерел енергії.

Ринкові ціни конкурентів, включаючи Royal Dutch Shell і Exxon Mobil, в останні місяці також впали.

Impossible Foods знижує ціни на штучне м'ясо

Impossible Foods заявила у вівторок, що знизить ціни на свої котлети зі штучного м'яса на 20% в продуктових магазинах США, оскільки виробник рослинного білка нарощує виробництво, щоб в кінцевому підсумку знизити ціни на яловичий фарш.

Impossible Foods, виробник рослинного бургера Impossible Burger, і конкурент Beyond Meat Inc., були лідерами в області рослинних альтернатив протягом останніх двох років, оскільки споживачі, стурбовані своїм здоров'ям, а також впливу на навколишнє середовище і благополуччям тварин, прагнуть розширити свій альтернативний раціон.

Попит на м'ясо на рослинній основі також виріс під час пандемії коронавируса після того, як виробники яловичини і свинини закрили багато м'ясопереробні підприємства, щоб стримати швидке поширення спалаху коронавируса.

Каліфорнійська компанія Impossible Foods, яка вже двічі за рік знижувала ціни для дистриб'юторів продуктів харчування, заявила, що продовжуватиме знижувати ціни на свою продукцію.

Пропоновані роздрібні ціни на Impossible Burger впадуть до 5,49 дол. В приблизно 17 тис. Продуктових магазинах США, говориться в заяві компанії. Аналогічні ціни будуть знижені в роздрібних магазинах в Канаді, Сінгапурі та Гонконгу.

Uber зростає

Акції Uber подорожчали на 8% в минулий вівторок після того, як компанія заявила про згоду купити алкогольну компанію Drizly за 1 млрд дол. Як тільки угода буде укладена, Amazon for Lorter стане дочірньою компанією, яка повністю належить Uber. За словами компаній, торгова площадка Дрізлі в кінцевому підсумку буде інтегрована з додатком Uber Eats.

ВР просуває комерційні безпілотники

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до Повітряного кодексу щодо удосконалення законодавчого врегулювання в сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації".

За прийняття відповідного законопроекту №3716 у першому читанні проголосували 278 народних депутатів.

Метою розробки законопроекту в пояснювальній записці зазначено визначення окремих вимог до експлуатантів безпілотних повітряних суден (БПС) і їх відповідальності з метою зменшити складність вимог до БПС, що дозволить активніше використовувати "дрони" бізнесу.

Законопроектом пропонується встановити визначення понять "безпілотна авіаційна система", "безпілотне повітряне судно", "дистанційний пілот".

Крім того, передбачені вимоги до забезпечення необхідного рівня безпеки авіації, в тому числі експлуатантами безпілотних повітряних суден.

Також запропоновано внести зміни до статті 13 Повітряного кодексу України в частині встановлення необов'язковості отримання сертифіката експлуатанта для безпечного використання БПС, а також передбачити спрощену систему обліку БПС, які не потребують отримання сертифіката типу, і їх експлуатантів.

Крім того, пропонується виключити існуючі норми реєстрації БВС (дрони, максимальна злітна вага яких перевищує 20 кг, повинні реєструватися як звичайні повітряні судна) і передбачити повноваження Державної авіаційної служби України в частині розробки авіаційних правил щодо того, які типи сертифікованих БВС підлягають реєстрації, а які — тільки обліку.

У той же час законопроект встановлює окремі вимоги до підготовки і компетенції дистанційного пілота, а також доповнює перелік видів обов'язкового авіаційного страхування вимогою до експлуатанту безпілотного повітряного судна страхувати відповідальність за шкоду, заподіяну третім особам (з набранням чинності даної норми з 1 січня 2022 роки) .

Huawei розширюється в Ірландії і захищає китів

Китайський телекомунікаційний гігант Huawei розширює свою базу в Ірландії. Компанія вже має 200 співробітників в країні, а непрямі робочі місця складають 860 чоловік. До кінця наступного року компанія набере ще 110 чоловік. За останні 15 місяців компанія створила 200 робочих місць в Ірландії, а також інвестувала 60 млн євро в дослідження і розробки.

У наступні два роки Huawei інвестує ще 80 мільйонів євро в НДДКР в Ірландії, що подвоїть свої зобов'язання в порівнянні з 2019 роком.

Huawei приділяє велику увагу допомоги своїм діловим партнерам в розгортанні 5G в Ірландії в найближчі роки. Робочі місця будуть в основному базуватися в його штаб-квартирі в Дубліні і на підприємствах в Корку і Атлоні.

Відділ досліджень і розробок компанії в країні тісно співпрацює з дослідницькими центрами Ірландського наукового фонду, включаючи Adapt, Connect і Lero, а також має партнерські відносини з DCU, Trinity, UCD, UCC і UL. Його зусилля з досліджень і розробок в Ірландії зосереджені в областях відео, хмарних обчислень, штучного інтелекту, проектування надійності сайтів і варіантів використання 5G для споживачів.

У 2020 році Huawei Ireland почала надавати підтримку Ocean Research & Conservation Ireland в рамках своєї глобальної програми цифрового включення TECH4ALL. Huawei Ireland надає дослідницький грант і технологічну підтримку ORC Ireland, оскільки воно проводить перше дослідження впливу морського руху на китів у водах Ірландії в режимі реального часу.

Місцева компанія також запустила стипендіальну програму TECH4HER в партнерстві з Дублінськім технологічним університетом (TU Dublin) і Дублінськім університетським коледжем (UCD), спрямовану на підтримку студенток, які вивчають предмети STEM.

Huawei працює з низкою ірландських установ третього рівня, включаючи Трініті-коледж в Дубліні, Дублінський міський університет, Лімерикський університет, Університетський коледж Дубліна і Університетський коледж Кірка.

BMW буде використовувати "сонячний" алюміній

Компанія BMW заявила, що почала видобувати і використовувати алюміній, вироблений з використанням сонячної енергії, що німецький виробник автомобілів назвав "важливою віхою" у досягненні своєї мети по скороченню викидів вуглекислого газу зі своєї мережі поставок.

За "тризначного контрактом на мільйон євро" Emirates Global Aluminium (EGA), промислова компанія, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах, в цьому році поставить BMW 43 тис. Метричних тонн алюмінію.

BMW заявила, що EGA була першою в світі компанією, яка використала сонячну електроенергію для комерційного виробництва алюмінію.

Сонячна енергія, яка використовується в процесі виробництва металу, буде надходити з сонячного парку Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума, обширного комплексу, розташованого в пустелі на південь від Дубая. Потім алюміній буде оброблятися і перетворюватися в автомобільні деталі на ливарному виробництві легких металів на заводі BMW в Ландсхуте, Німеччина.

За даними BMW, на "сонячний алюміній" з ОАЕ буде припадати майже половина річної потреби ливарного заводу Ландсхут.

Угода, про яку було оголошено у вівторок, є частиною більш широкої "довгостроковій" стратегії із закупівлі алюмінію, виробленого з поновлюваних джерел енергії, яка, за словами BMW, може заощадити приблизно 2,5 млн метричних тонн CO2 до 2030 року.

Середа, 3 лютого

Nike залишається в Греції

Компанія Nike заявляє, що продовжить обслуговувати грецьких споживачів через цифрові канали Nike (Nike.com і додатки Nike), магазини Nike і невелика кількість стратегічних партнерів.

За словами представників компанії, зміни внесені з метою адаптації до ринку майбутнього, який буде підлаштовуватися під потреби і бажання споживачів.

Nike не припиняє свою співпрацю в Греції тільки з Folli-Follie, але ще приблизно з 90 іншими компаніями. Це рішення не торкнеться великих мереж спортивного одягу, які імпортують товари безпосередньо з штаб-квартири Nike в Нідерландах.

Як повідомляється, зміна політики Nike в Європі було пов'язане з двома недавніми судовими подіями. Один з них пов'язаний з позовом Nike про державну допомогу проти Європейської комісії, яка наклала штраф в розмірі 13 мільйонів євро. Другий стосувався юридичної суперечки про право забороняти третім особам продавати свої продукти через онлайн-платформи.

Дефолт італійського підприємництва

В Італії перебувають понад п'ять мільйонів активних підприємств (5 149 000), з яких 30% перебувають в Південній Італії (1 712 000) і 495 000 — в Кампанії. Після року ізоляції і кризи, пов'язаної з пандемією, 165 тисяч компаній знаходяться в стані дефолту, тому що у них є невиліковні борги перед банками, податковими органами та вони ось-ось розориться.

З них 20 тисяч — належать жителям Кампанії.

У 2020 році в Кампанії найбільше програють бізнеси, пов'язані з ярмарками і конференціями (на 85-90% менше за 12 місяців), за ними слідують кінотеатри та театри (80%), готелі і об'єкти розміщення поза готелями (від 60 до 60% ), туристичні агентства та туроператори (58-63%), інформація і зв'язок (60%), кейтеринг (50-60%), ланцюжок поставок для заходів та весіль (50-60%), оренда автомобілів (50-55%) і мода (48-55%).

Проблеми торкнулися і робітників. Згідно з дослідженням Confesercenti в Кампанії, 2,6 мільйона чоловік не працюють, не мають доходу і не шукають його, в тому числі 380 тисяч безробітних, які втратили роботу і які шукаємо роботу.

Безос вже не головний

Джефф Безос більше не є генеральним директором Amazon: "Але я не йду на пенсію", зауважив він. У 57 років засновник гіганта електронної комерції поступається місцем Енді Ясси, який займається іншими проектами всередині і поза компанією.

індустріальні парки

Кабінет міністрів в середу, 3 лютого, затвердив законопроект, покликаний запустити роботу індустріальних парків в Україні. Зокрема, законопроектом пропонується на законодавчому рівні врегулювати питання, коли індустріальні парки зможуть отримати підтримку з місцевих бюджетів, від Держфонду регіонального розвитку або в рамках цільової субвенції.

Також проблемою для індустріальних парків завжди було підключення до інженерних мереж, в тому числі до електричних. Проект закону визначає умови, при яких такі парки будуть безкоштовно підключені до відповідної інфраструктури.

У той же час законопроектом запропоновано підвищити вимоги до індустріальних парках для включення до Реєстру. Також парк можуть виключити з нього при невідповідності нормам.

За даними Мінекономіки, станом на 1 лютого, до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено 46 парків. Частина з них не розвивається через відсутність належної інфраструктури

Контракти по політичному перевазі

Французька мережа парфумерно-косметичних магазинів Sephora позбавила модель і Візажистки роботи через її політичних поглядів. 29-річну Аманду Енсінг (Amanda Ensing) звинуватили в пропаганді ненависті і поширенні теорій змови після того, як в своєму Instagram-акаунті вона опублікувала ролик на підтримку колишнього президента США Дональда Трампа. Пост з'явився в її соцмережі під час штурму будівлі Капітолію прихильниками республіканців 6 січня.

У відповідь на рішення бренду блогерша зняла новий ролик, в якому висловила своє невдоволення поведінкою Sephora.

Крім того, героїня матеріалу додала, що тепер одна з її головних цілей — змінити б'юті-індустрію і створити платформи, які беруть всіх людей, незалежно від їх політичних, релігійних та особистих переконань.

Novus відкрив перший магазин на місці Billa

Мережа Novus відкрила перший супермаркет після ребрендингу торгової точки мережі Billa по вул. Маршала Конєва, 10/1, в Голосіївському районі Києва.

Як повідомлялося, 1 грудня компанія Consul Trade House UAB, власник ТОВ "Новус Україна", повідомила про завершення операції з Rewe International AGо про придбання 100-процнтной частки в статутному капіталі підприємства з іноземними інвестиціями "Білла-Україна" і розпочала роботу над злиттям компаній .

Четвер, 4 лютого

Екологічний цемент

Грецька група HERACLES у співпраці зі спеціалізованою хімічною промисловістю Sika підсилює свій "зелений" портфель продуктів новим, екологічно чистим і технологічно просунутим продуктом Gunitech.

Як згадується в оголошенні, це готовий до застосування розпорошується двокомпонентний цементний розчин, єдиний на грецькому ринку, збагачений спеціальної пемзою.

Також повідомляється, що передова технологія Gunitech забезпечує відмінне зчеплення з дорогою на 50% краще, ніж інші розчини під час нанесення. Таким чином досягається економія матеріалів і витрат, в той же час мінімізується викид пилу під час запуску. У той же час, завдяки своєму легкому складу, Gunitech пропонує до 25% меншу вагу конструкції в порівнянні зі звичайним торкретбетон.

Токсини в дитячому харчуванні

Розслідування Конгресу США виявило високий рівень токсичних металів в кількох провідних брендах дитячого харчування і закликало федеральні регулювальні органи встановити більш суворі стандарти для виробників продуктів харчування.

Gerber, Beech-Nut, торгова марка Walmart Inc. і кілька органічних ліній дитячого харчування містять "небезпечно високі рівні" миш'яку, свинцю, кадмію та ртуті, згідно з доповіддю підкомітету Палати представників з економічної та споживчої політики, опублікованому в четвер. Групи захисту прав споживачів прийшли до аналогічних висновків.

Виробники дитячого харчування заявляють, що їхні продукти містять ці метали на безпечних рівнях, і що вони вже працюють над скороченням їх присутності. Компанії шукають нових постачальників і методи вирощування, щоб зменшити вплив важких металів, які природним чином зустрічаються в грунті і воді.

За даними FDA, вплив важких металів в продуктах харчування може бути шкідливим для розвитку мозку у дітей, але ступінь потенційної шкоди від рівнів, виявлених в дитячому харчуванні, неясна.

Small West Virginia починає боротьбу з Google і Facebook

Власник Charleston Gazette-Mail подав позов про те, що технологічні гіганти Google і Facebook маніпулюють ринком цифрової реклами.

Генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс розповіла про широкомасштабний антимонопольному позові проти Facebook Федеральної торгової комісії і двопартійної групи з 46 генеральних прокурорів штату, спрямованої на те, щоб компанія використовувала тактику проти конкурентів.

За даними торгової групи News Media Alliance, позов є першим у своєму роді позовом, поданим новинним агентством. Це було за роками скарг керівників галузі на те, що так звана цифрова дуополія викачує їх доходи від реклами і все більше контролює здатність новинних організацій звертатися до своєї аудиторії.

Минулого тижня його компанія, HD Media LLC, подала федеральний антимонопольний позов проти Google і Facebook Inc. Alphabet Inc., стверджуючи, що вони маніпулюють ринком цифрової реклами, що ускладнює роботу його газети Charleston Gazette-Mail.

Рада узаконила дистанційну роботу

Верховна Рада України прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання дистанційній, надомної роботи і роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу".

За прийняття відповідного законопроекту №4051 у другому читанні проголосували 322 народних депутата.

Законом вводиться два самостійних виду (форми) роботи: дистанційна і надомна, а також робота з гнучким режимом робочого часу.

Роботодавцю при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу надається право отримувати відомості про місце проживання або місце за його вибором, де буде виконуватися трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

Законом забезпечена можливість ознайомлення працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник повинен бути ознайомлений в письмовій формі, шляхом обміну електронними документами.

Законом також забезпечена можливість працівника поєднувати віддалену роботу з роботою в звичайному режимі на робочих місцях в приміщеннях або на території роботодавця.

При цьому на власника або уповноважений ним орган покладено зобов'язання щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на робочих місцях на території і в приміщеннях власника.

"Ефект доміно" на пляжах Пуерто-Ріко

Повна заборона на відвідування пляжів був введений в березні минулого року, але в липні він був трохи ослаблений, щоб місцеві жителі і туристи могли ходити на пляжі, щоб займатися спортом. Після повного відкриття пляжів у вересні колишній губернатор Ванда Васкес прийняла постанову про закриття пляжів в листопаді до січня.

Близько 60% підприємств в Пуерто-Ріко вважаються мікробізнесу, в яких працює менше 10 співробітників. Сантана говорить, що з обмеженням потужності 30% для основних і другорядних підприємств, встановленим відповідно до чинного розпорядженням, багато мікропідприємства не вважають економічно вигідним працювати відповідно до нових правил, в той час як більш великі підприємства, такі як торгові центри, можуть більше залишатися на плаву з легкістю.

МЕРКОСУР повинен стати гнучким

Президент Уругваю Луїс Лакалль Поу вперше відправився за кордон, щоб зустрітися з президентом Бразилії Жаір Болсонару на зустрічі, на якій вони обговорили ідею "зробити МЕРКОСУР більш гнучким".

МЕРКОСУР — це загальний ринок країн Південної Америки, економічне і політичне угоду між Аргентиною, Бразилією, Уругваєм, Парагваєм і Венесуелою. Чилі, Колумбія, Еквадор, Перу, Гайана і Сурінам в даний час мають статус асоційованих членів.

Крім розмови про блок, який вони утворюють разом з Аргентиною і Парагваєм, президент Уругваю згадав, що другий ключовий пункт порядку денного між Уругваєм і Бразилією зосереджений на водних шляхах.

Болсонару обговорив "з президентом Уругваю можливу зустріч чотирьох президентів МЕРКОСУР, можливо, в кінці березня", і чекав, що зустріч може відбутися в прикордонному місті Фос-ду-Ігуасу.

Перший SkyWay з Білорусі

SkyWay — це інноваційна система транспортування електричних вагонів, підвішених над землею. Unitsky String Technologies тільки що розгорнула своє рішення в Об'єднаних Арабських Еміратах. Вагон може розганятися до 150 кілометрів на годину.

Вагони, підвішені на одній рейці, — це рішення компанії SkyWay, що розробляється в Білорусі протягом багатьох років. Йдеться про електричному вагоні, який підвішений на одній металевої балки, яка, в свою чергу, проходить під арками, що утворюють весь маршрут електричного вагона.

Перша черга такого типу з'явилася в місті Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах. Після завершення робіт і проведення випробувань перші пасажири повинні проїхати по ній не пізніше, ніж через кілька тижнів.

П'ятниця, 5 лютого

Кошерне масло Roshen

Входить до корпорації Roshen Вінницький молочний завод (ВМЗ) планує в 2021 році кілька експортних поставок вершкового масла надзвичайно кошерності, повідомив виробник в прес-релізі.

"Молочний завод Roshen став першим в світі виробником фасованого вершкового масла за межами Ізраїлю, який отримав дозвіл вищого органу кошерності (Kashruth Department BDZ Orthodox Council Jerusalem)", — відзначили в Roshen.

Виробник уточнив, що новий продукт буде розфасований в упаковку по 200 гр.

Добова потужність ВМЗ з переробки молока — 600 тонн на добу. Потужність виробничих ліній дозволяє виробляти до 48 тонн сухих молочних продуктів, до 30 тонн масла, до 18 тонн молочного жиру і до 50 тонн згущеного молока на добу.

Дронь Zipline в глобальній кампанії вакцини проти Covid-19

Ультра-низькі температури, необхідні для зберігання деяких вакцин проти Covid-19, створюють логістичні проблеми для медичних установ. Компанія Zipline, що займається доставкою за допомогою дронів, працює над планом розподілу з можливостями наскрізний холодового ланцюга.

Компанія першою почала використовувати дрони для поставок медичних товарів, найчастіше в важкодоступних і менш розвинених регіонах.

Zipline — стартап безпілотників з Каліфорнії, який доставляє критично важливі медичні товари в такі країни, як Гана і Руанда, грає більш важливу роль в глобальних зусиллях по створенню вакцини проти Covid-19 і бере на себе одну з найскладніших логістичних завдань: зберігання в холодильній ланцюга.

PayPal закриється в Індії

PayPal Holdings Inc закриє свій платіжний бізнес в Індії з 1 квітня, йдеться в заяві компанії в п'ятницю.

PayPal з Сан-Хосе, штат Каліфорнія, замість цього зосередиться на своєму бізнесі транскордонних платежів, що означає, що глобальні клієнти як і раніше зможуть платити індійським торговцям, використовуючи цю послугу.

PayPal був засобом оплати в багатьох індійських онлайн-додатках, таких як служба подорожей і продажу квитків MakeMy Trip, додаток для онлайн-бронювання фільмів BookMyShow і додаток для доставки їжі Swiggy.

Amazon надасть 1000 учнівських місць в Британії

У п'ятницю Amazon трохи підбадьорив британський ринок праці, охоплений пандемією, заявивши, що в 2021 році набере більше 1000 учнів. Згідно з офіційними даними, рівень безробіття у Великобританії в листопаді склав 5%, що є максимальним з середини 2016 року.

Сектор роздрібної торгівлі особливо сильно постраждав від кризи з коронавірусів. За даними Центру досліджень роздрібної торгівлі, в 2020 році сектор втратив 177 тис. Робочих місць, і в цьому році очікується скорочення ще 200 тис.

Amazon заявила, що стажування будуть охоплювати 25 різних програм, від ІТ, техніків безпеки і людських ресурсів до робототехніки, розробки програмного забезпечення та творчого цифрового дизайну.

Американський інтернет-гігант заявив, що в 2020 році він створив в Великобританії 10 тис. Постійних робочих місць, в результаті чого їх загальна кількість перевищила 40 тис.

Amazon заявляє, що з 2010 року інвестувала в Сполучене Королівство 23 мільярди фунтів (31,5 млрд дол.), Але не розбиває цю цифру на капітальні та експлуатаційні витрати.

В Україні узаконили електронну трудову книжку

Депутати Верховної Ради 265 голосам прийняли в другому читанні законопроект №3623 про облік трудової діяльності працівника в електронній формі.

"Законом вводиться облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб ... і регулюється механізм збору, обробки та використання цієї інформації для підтвердження стажу роботи та призначення пенсій", — йдеться в повідомленні

Дані електронної трудової книжки будуть використовуватися, в тому числі, і для автоматичного визначення розміру пенсії за віком без особистого звернення людини до Пенсійного фонду. При цьому зберігається можливість відкласти вихід на пенсію, якщо людина продовжує працювати і після досягнення пенсійного віку. У цьому випадку розмір майбутньої пенсії буде збільшуватися на 0,5-0,7%.

При автоматичному розрахунку пенсії електронна система буде давати рекомендації про найбільш вигідному варіанті і дату призначення пенсії.

Вакцина проти коронавируса від Johnson & Johnson

Фармацевтична компанія Johnson & Johnson подала свою вакцину на твердження для екстреного використання американському регулятору FDA.

Як раніше повідомляла компанія, клінічні випробування показали ефективність вакцини в 66% випадків для запобігання розвитку середніх і важких симптомів COVID-19 і 85% випадків — для запобігання тяжкого перебігу захворювання. Серед волонтерів, які отримали дозу справжньою вакцини, не було випадків госпіталізації або смерті в результаті зараження коронавірусів, включаючи волонтерів з Південної Африки.

COVID Hunter

Американська компанія Advanced Medical Solutions International заявила, що винайшла перший в світі безконтактний сканер для виявлення коронавируса з 99-відсотковою ефективністю. Так званий Covid Hunter може виявляти вірус з відстані 2 метри, він також може бути адаптований для виявлення мутацій COVID-19.

Як стверджує Advanced Medical Solutions International, їх винахід "революціонізує методи, якими ми виявляємо SARS-CoV-2. Пристрій нагадує звичайний ручний сканер, який з відстані до 2 метрів може виявляти зараження коронавірусів у людей, предметів і в повітрі з 99-процентною точністю. Достатньо направити його на досліджуваний об'єкт, щоб через деякий час отримати результат дослідження. Сканування також може виконуватися через скло або інший прозорий матеріал.

Як пишуть винахідники, сканер використовує електромагнітний спектр для ідентифікації унікального відбитка вірусу і, крім того, може бути легко оновлено для виявлення його мутацій.

Hyundai представляє робота, який замінить працівника автосалону

Компанія Hyundai в п'ятницю офіційно представила свого робота, який замінить працівника автосалону. Він допомагає обмежити контакти між людьми під час пандемії коронавируса.

У Hyundai розробили робота, щоб той вітав клієнтів автомобільних салонів концерну і, при необхідності, інформувати їх про автомобілі, пояснювати, як працюють різні функції. Більш того, робот спростить трохи роботу через брак в якийсь момент співробітників, наприклад, коли вони всі зайняті іншими клієнтами, а також запропонує альтернативні варіанти авто.

Субота. 6 лютого

Наслідний принц Дубая хоче співпрацювати з Telegram

6 лютого, в столиці ОАЕ пройшла зустріч наслідного принца Дубая шейха Хамдана бен Мухаммеда бен Рашида Аль Мактума з творцем месенджера Telegram Павлом Дуров. Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті прем'єр-міністра ОАЕ.

"Технології формують майбутнє. Ми дуже раді зустрітися з тими, хто відповідає за цей важливий сектор, для обговорення і визначення шляхів, за допомогою яких об'єднує нас конструктивна співпраця може бути піднято на вищий рівень ", — сказав шейх Хамдан.

Після скандалів з блокуванням американськими соцмережами акаунтів республіканців і прихильників Дональда Трампа кількість завантажень і установок Telegram досягло позначки в 63 млн, що майже в чотири рази більше аналогічних показників січня 2020 року. Причому найбільше зростання припав на Індію та Індонезію.

На другому місці розташувалася соціальна мережа TikTok (62 млн завантажень). У п'ятірку лідерів також входять Signal, Facebook і WhatsApp. Telegram з великим відривом лідирував в Google Play, але в цифровому магазині Apple зайняв лише четверте місце.

Макрон підтримав позицію Меркель по "Північному потоку- 2"

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав позицію Німеччини по трубопроводу "Північний потік-2".

5 лютого на онлайн-засіданні франко-німецької Ради з оборони і безпеки канцлер ФРН Ангела Меркель наголосила на важливості магістралі для Берліна, який завершує перехід з вугілля та атомної енергії на поновлювані джерела. Вона також заявила, що буде обговорювати тему "Північного потоку — 2" з адміністрацією президента США Джо Байдена. За словами Меркель, розбіжності країн Заходу в позиції по газопроводу не такі великі, як здається.

Tiffany повертається

Французький виробник товарів класу "люкс" LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, який закрив в січні 2021 року угоду з купівлі Tiffany & Co., має намір повернути в офіс співробітників американської компанії.

За даними джерел, компанія хоче, щоб з 1 березня співробітники виходили в офіс двічі в тиждень.

Лише невелика кількість компаній в Нью-Йорку, в тому числі JPMorgan Chase & Co., повернуло співробітників в офіси. Деякі з компаній, які планували зробити це навесні, відсувають свої плани на літо в зв'язку зі збереженням високого рівня захворюваності COVID-19.

Згідно з даними охоронної компанії Kastle Systems, що відстежує відвідуваність офісів, близько 14% офісних співробітників в Нью-Йорку повернулися на свої робочі місця.

За даними джерел, деякі із співробітників Tiffany хотіли б повернутися на робочі місця після року віддаленої роботи.

Український титановий комбінат в ОАЕ

Української видобувна компанія Velta визначила майданчик для будівництва титанового комбінату в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Майданчик знаходиться в промисловій зоні Халіфа Абу Дабі — KIZAD free zone, — де вже працює понад 200 компаній із загальним обсягом інвестицій в 17,7 млрд дол. Зона створює 29% загального ВВП і 44% нафтового ВВП емірату.

Генеральний директор Velta повідомив, що компанії запропонували вигідні умови для ведення бізнесу: нульові ставки податків на зарплату, ввезення обладнання і корпоративного податку. Майданчик для розміщення виробництва з готовою інфраструктурою, електроенергію по 5 центів за кВт. А також доступне фінансування: частка в капіталі або кредити, які можна залучити на місцевому рівні.

Ізраїльський стартап виявить COVID-19

Компанія Diagnostic Robotics у співпраці з Міністерством охорони здоров'я Ізраїлю створила додаток для смартфона, який допомагає користувачеві знайти симптоми COVID-19. Воно дозволило медикам виявити зони, в яких варто проводити масштабні аналізи.

Штучний острів в Північному морі

Уряд Данії ухвалив рішення про будівництво великого штучного острова в Північному морі. Цей проект оцінюється в 34 млрд доларів. Острів буде належати 50/50 державі і приватному бізнесу. У перспективі величина острова може збільшитися, так як передбачено, що він стане альтернативним джерелом енергії для сусідніх держав.

На площі, яка спочатку буде дорівнювати 18 футбольним полям, встановлять 200 вітряних генераторів, які потенційно забезпечать електрикою три мільйони господарств. Також тут буде проводитися водень для потреб транспорту і промисловості.

У грудні минулого року офіційний Копенгаген зупинив нафтогазову розвідку в Північному морі. За словами міністра енергетики Дана Йоргенсена, країна змінила напрямок.

І розплакався ...

Президент США Джо Байден під час свого виступу в Білому Домі в суботу заявив, що на сьогоднішній день, 36 мільйонів американців голодують. За його словами, це є результатом наслідків пандемії коронавируса.

Він закликав сенаторів прийняти пакет стимулюючих заходів на загальну суму в 1,9 трлн доларів, причому зазначив, що ця сума не обговорюється.

Американський лідер відзначив, що 160 млн дол. Будуть спрямовані на вакцинацію населення. Крім того, кожен, хто потребує отримає виплату в розмірі 1,4 тис. Дол.

У Королівстві пиво скисло

Внаслідок закриття ресторанів і пабів під час карантину в Великобританії пропаде близько 49,5 млн літрів пива вартістю близько 331 млн фунтів стерлінгів.

Як стверджують в британській асоціації власників пабів, бочкове пиво, яке не продали до закінчення терміну придатності, доводиться утилізувати. Для пастеризованого пива термін придатності після доставки в паби становить зазвичай 3-4 місяці, для елів і іншого непастеризованого — 6-9 тижнів.

В асоціації підрахували, що в результаті першого карантину пабах довелося вилити 70 млн пінт пива, тому що його виявилося неможливо продати вчасно.

Раніше "Коментарі" писали про найважливіші події в світі економіки минулого тижня.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини