Головна Статті Бізнес економіка «Укрспирт» йде в тінь: чому виникають проблеми з приватизацією спиртзаводів
commentss Cтатті Всі новини

«Укрспирт» йде в тінь: чому виникають проблеми з приватизацією спиртзаводів

«Коментарі» розбиралися в особливості приватизації спиртзаводів в Україні

16 березня 2021, 23:58 comments1037
Поділіться публікацією:

Ринок алкоголю в Україні традиційно вважається одним з найбільш тіньових в країні. До недавнього часу держава намагалася створювати хоч якусь подобу контролю над ним, використовуючи як інструмент нагляд за сировиною, без якого виробництво алкоголю неможливо. Йдеться про спирт. Але з кожним днем стає очевидно, що навіть від цього вельми примарного і неефективного інструменту держава має намір відмовитися.

«Укрспирт» йде в тінь: чому виникають проблеми з приватизацією спиртзаводів

Приватизація "Укрспирту". Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Спирт як засіб контролю

З отриманням Україною незалежності однієї з численних монополій в економіці, від яких відхрестилося держава, стало виробництво алкоголю. Втім, один важіль для контролю воно собі залишило — державну монополію на виробництво спирту.

Належні державі спиртові заводи були об'єднані в державне підприємство "Укрспирт", у якого і повинні були закуповувати сировину для виробництва алкоголю підприємства, що перейшли в приватні руки. Так в теорії мав виглядати державний контроль над спиртової, а через неї — і алкогольної галуззю в країні.

На ділі ж результатом всього цього стало різке зростання тінізації обох галузей — з необлікованого спирту став проводитися такий же неврахований алкоголь. Хоча формально всі залишилися після СРСР 80 спиртових заводів знаходилися у власності держави, керівництво "Укрспирту" постійно скаржилося, що не може контролювати ці підприємства. В основному це було пов'язано з процедурами банкрутства цих підприємств, деякі з них пройшли цю процедуру по кілька разів.

З 41 підприємства, які дісталися ДП "Укрспирт", лише 17 виробляли харчовий спирт для потреб горілчаної промисловості, решта висіли "мертвим вантажем".

Як результат, в Україні різко зросла частка тіньового обороту харчового спирту. У пояснювальній записці до законопроекту №2300 про демонополізацію виробництва цієї сировини її оцінили в 55% в 2019 році, проти 10% в 2007-му.

Найчастіше неврахований спирт виробляється на державних спиртових заводах. Так, в липні 2017 року співробітники Державної Фіскальної служби провели масштабні обшуки на всіх 41 спиртових заводах ДП "Укрспирту" і вилучили майже 98 тисяч декалітрів спирту (980 тонн). У серпні тодішній глава УКРІНФОРМ Сергій Білан відзвітував про нові обшуки на шести заводах, що не входять до складу "Укрспирту", де знайшли 1416 тонн спирту. Всього ж головний фіскал України оцінив вартість вилученого в 540 мільйонів гривень , не рахуючи 23 тонн горілки, розлитої з необлікованого спирту, який також був конфіскований податківцями.

Екс-керівника ДП "Укрспирт" Михайла Лабутина, який займав посаду до 2014 року, правоохоронці і зовсім підозрюють в розкраданні сотень мільйонів гривень. Існує версія, що на ці гроші він збирався вчинити державний переворот, і на чолі автоматників увірватися в ВР, щоб розстріляти депутатів.

Підсумком діяльності держави по контролю над виробництвом спирту і алкоголю стала заява генерального директора компанії Nemiroff Юрія Сорочинського, яке він зробив 16 листопада під час онлайн бізнес-форуму Європейської бізнес асоціації "Детінізація — цивілізація". Сорочинський заявив, що до 50% ринку алкоголю в Україні знаходиться в "тіні". У грошовому вираженні — це близько 10-12 млрд грн.

"Укрспирт" — потенціал використовується на 20%

У січні 2020 року прес-служба ДП "Укрспирт" відзвітувала про зростання чистого прибутку підприємства на 86% за 2019 рік — з 21,6 млн грн за підсумками 2018 року до 40,3 млн грн. Втішну картину псувала статистика випуску етилового спирту — 6,06 млн декалітрів.

У той же час за даними самого ж " Укрспирту " виробничі потужності 41 підприємства, які входять в ДП, дозволяють виробляти до 30 млн декалітрів в рік. Тобто зараз вони використовуються лише на 20%. Більш того, з кожним роком виробництво спирту падає. Так, в 2013 році воно становило 18,2 млн декалітрів, а вже за підсумками 2014 року впало на 20%, до 14,5 млн.

В цілому за даними розробників законопроекту №2300 виробництво легального харчового спирту в Україні протягом 10 років впало в 4 рази.

За підсумками роботи за 9 місяців і. о. ДП "Укрспирт" Сергій Блеськун відзвітував про виробництво 4,7 млн декалітрів спирту і чистого прибутку підприємства в 28,1 млн грн, нарікаючи, що третій квартал став не надто вдалим через демонополізації ринку і зростання цін на сировину — зерно.

Але на думку Сергія Блескуна позитивний ефект від демонополізації галузі перевищить труднощі "Укрспирту". Адже тільки за 3 приватизованих заводу ДП Фонд державного майна виручив 160 млн грн.

Спирт для всіх

Держава давно заявляло про наявність планів з приватизації спиртової галузі та відмову від державної монополії, проте в силу різних причин далі розмов справа не йшла. Так, влітку 2014 року тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про "наймасштабнішою приватизації за 23 роки", куди повинен був бути включений і "Укрспирт". Але приватизація провалилася.

З "мертвої точки" справа зрушила 23 жовтня, коли на розгляд парламенту було винесено президентський законопроект №2300 про демонополізацію виробництва спирту. В ході голосувань 15 листопада і 3 грудня законопроект був прийнятий, а 11 грудня повернутий з підписом президента Володимира Зеленського.

Це дало можливість з 1 липня 2020 року виробляти спирт підприємствам всіх форм власності, які мають ліцензію. А з 1 липня 2021 року — отримати дозвіл на будівництво нових підприємств з виробництва спирту і вводити їх в експлуатацію. До цього виробництвом спирту можуть займатися тільки вже існуючі підприємства.

Також до 2024 року для приватних підприємств заборонений імпорт спирту (він може здійснюватися тільки державними підприємствами), а алкоголь, призначений для реалізації на території України має здійснюватися з використанням спиртів, які мають статус українських товарів відповідно до Митного кодексу.

Окремо закріплені права спиртових заводів, які раніше належали державі і, нарешті, приватизованих приватним бізнесом. До 1 липня 2021 року їхня покупці зобов'язані зберігати профіль діяльності (випуск спирту) і налічувати не менше 70% штатних працівників.

Приватизувати спирт: на кону 30 заводів

Оскільки за законом будувати нові підприємства з виробництва спирту до 1 липня 2021 року на території України заборонено, що виставляються на приватизацію спиртзаводи "Укрспирту" почали знаходити собі покупців.

Першим приватизованим підприємством ДП "Укрспирт", проданим через торговельну електронну площадку "ProZorrо.Продажі", став Немирівський спиртзавод. Підприємство було продано 15 жовтня ТзОВ "ЛВН Лімітед" за 55,083 млн грн при стартовій ціні в 49,565 млн грн .

В. о. глави "Укрспирту" Сергій Блеськун позитивно оцінив цей продаж, особливо відзначивши, що за весь час існування ДП "Укрспирт" був усього один рік, коли підприємство принесло понад 40 млн грн. прибутку . Також він сказав, що до кінця року планується передати до Фонду держмайна30 заявок на приватизацію спиртових об'єктів.

За станом на 23 листопада на "ProZorrо.Продажі" виставлені 15 спиртових заводів. По двох з них вже підписані договори з новими власниками. По ряду інших договору повинні бути підписані найближчим часом.

Крім Немирівського, нового власника і вже укладений договір знайшов Артемівський спиртзавод, який за 30,3 млн грн купило ТОВ "Борки Солар" .

Визначилися і переможці аукціонів ще на ряді спиртзаводів: ОВЕЧАЦЬКИЙ — ТОВ "Укрхімресурс" (53 млн грн), Лопатинського — ТОВ "Офіс інвестицій" (50,01 млн грн), Суходольського — ТОВ "Фінанс-Сервіс плюс" (60,332 млн грн) , Козловського — ТОВ "Бізнес-ініціативи" (59 млн гр.), Марилевского — СП "ZERNOFF" (120 млн грн) і Бершадського — ТОВ "Аква Солар Інвест" (19,806 млн грн)

Консультанти і підставні особи — хто купує спиртзаводи "Укрспирту"

Хоча приватизація заводів спиртової галузі тільки почалася, приводів для неоднозначних рішень і скандалів з приводу процесу переходу галузі в приватні руки можна очікувати вже зараз.

Так, початковим переможцем аукціону на приватизацію Артемівського спиртзаводу стало ТОВ "Альтернатива Енерджі Сорсес Солар", яке запропонувало за завод 50 млн грн. Однак підписати протокол про результат електронного аукціону підприємство чомусь не захотіло, що призвело до складання організатором аукціону акта про анулювання перемоги підприємства і передачі заводу ТОВ "Борки Солар".

За даними сайту "Наші гроші", ТОВ "Альтернатива Енерджі Сорсес Солар", яке виробляє сонячну енергію, пов'язане з бізнесменом Василем Хомою, екс-заступником голови Харківської ОДА Михайла Добкіна. До 2019 року власником ТОВ "Альтернатива Енерджі Сорсес Солар" була компанія Хоми "Міжнародна страхова компанія".

Що до ТОВ "Борки Солар", то компанія займається агробізнесом в Харківській області і є власником ФК "Металіст-1925", купленого буквально напередодні аукціону. До речі, співвласником ФК є ще одна фірма, що займається виробництвом сонячної електроенергії зі словом "Солар" в назві — ТОВ "Солар Солюшнс Юкрейн".

13 листопада відбувся аукціон з приватизації Козловського спиртзаводу в Тернопільській області, на якому один з учасників — ТОВ "Транс-М" — несподівано відмовився від участі, віддавши перемогу ТОВ "Бізнес-ініціативи".

Цікаво, що обидва учасники за родом діяльності ніяк не пов'язані з харчовою промисловістю. ТОВ "Транс-М" займається вантажними автоперевезеннями, а ТОВ "Бізнес-ініціативи" — консультаціями в сфері інформатизації та наданням бухгалтерських послуг. Тобто, швидше за все, мова йде про підставних компаніях, що діють в інтересах справжніх покупців.

Схожа ситуація склалася і на аукціоні по приватизації ОВЕЧАЦЬКИЙ спиртзаводу. Обидва учасники — ТОВ "Амеланд" і ТОВ "Укрхімресурс" — запропонували за підприємство рівно по 53 млн грн. Але з'ясувалося, що в своїй заявці "Амеланд" не надав витяг з ЄДРПОУ, і його заявка була визнана недійсною. Тим самим перемогу здобув "Укрхімресурс".

Як і у випадку з Козловським спиртозаводом, обидва підприємства ніколи не працювали в харчовій промисловості — ТОВ "Укрхімресурс" займається виробництвом миючих засобів, а ТОВ "Амеланд" і зовсім геологорозвідувальних робіт.

Ніяких сумнівів не викликає хіба що продаж Немирівського спиртзаводу, придбаного ТОВ "ЛВН Лімітед", пов'язаного з компанією Nemiroff. Його директором є Юрій Сорочинський , той самий гендиректор Nemiroff, заклопотаний 50% часткою фальсифікату на алкогольному ринку України.

ТОВ "Фінанс-Сервіс плюс", який переміг на аукціоні по Суходольська спиртзаводу, також має у своїй статутній діяльності пункт про виробництво алкогольної промисловості. Правда, основним видом чомусь вказані "консультації з питань комерційної діяльності".

Раніше "Коментарі" писали, як виготовлення спирту приватними компаніями позначиться на економіці України і алкогольної галузі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини