Головна Статті Бізнес економіка Захист орендарів, віртуальний юань та спад економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Захист орендарів, віртуальний юань та спад економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Друга половина минулого тижня в світі економіки виявилася гіршою, ніж очікувалося

18 січня 2021, 02:13
Поділіться публікацією:

Локдауни стимулюють країни переходити в цифровий режим економіки, але це не скасовує реальну бідність. І навіть заклики глави МВФ урівняти країни в багатстві стикаються з тим, що немає чим платити за оренду та за електроенергію, навіть в центральних країнах ЄС. Про ці та інші важливі події в світі економіки минулого тижня — в огляді порталу "Коментарі".

Захист орендарів, віртуальний юань та спад економік: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Четвер, 14 січня

Віртуальний юань

Центральний банк Піднебесної протягом декількох місяців навчався роботі з "домашнім" додатком, щоб навчитися використовувати юань у "віртуальному" режимі.

Вийшовши з аеропорту, ви швидко виявите, що в цілому ні китайські торговці, ні громадський транспорт не приймають вашу кредитну карту Visa або MasterCard. Використання WeChat Pay і Alipay виключено, оскільки у вас немає номера телефону або банківського рахунку в Китаї.

З іншого боку, в аеропорту китайські банки пропонують вам нову і надзвичайно просту систему: безкоштовний обмін ваших доларів або євро протягом дня на віртуальний юань. Вам просто потрібно завантажити додаток, створений для цієї мети Народним банком Китаю, або, що ще простіше, прикріпити чіп до бейджів, який ви будете носити на шиї або навіть на одній з ваших рукавичок.

Ваша фотографія буде відсканована, і завдяки повсюдної системі розпізнавання осіб будь-яка крадіжка буде дурною. Під час вашого перебування в Китаї, віртуальний юань позбавить вас від усіх фінансових турбот.

Байден обіцяє

Надзвичайні економічні заходи, які обіцяє Джо Байден: подвійна мінімальна заробітна плата, індивідуальний чек на 1400 доларів.

Зіткнувшись з наслідками кризи в галузі охорони здоров'я, майбутній американський президент робить ставку на економічний план в розмірі 1,9 трлн дол.

Працевлаштування та допомога постраждалим від пандемії COVID-19 — це пріоритети американського плану порятунку на 1,9 трильйона доларів, оголошеного в четвер, 14 січня.

Серед найбільш помітних заходів обраного президента — підвищення федеральної мінімальної заробітної плати з 7,25 до 15 дол., додаткова індивідуальна податкова перевірка на 1400 дол, продовження федеральних допомоги з безробіття (400 дол. на тиждень) і 170 млрд дол. На відкриття шкіл і порятунок невдалої системи дистанційної освіти, а також масивне фінансування для боротьби з пандемією.

Французька енергетична бідність

За даними Національної обсерваторії енергетичної бідності (ONPE) Франції, майже 12% французів (11,9%) зіткнулися з труднощами при оплаті рахунків за електроенергію. У своєму річному звіті, опублікованому в четвер, 14 січня, оцінюється, що як мінімум 3,5 млн домогосподарств знаходяться в ситуації паливної бідності. Зокрема, це стосується 30% найбіднішого населення Франції.

Число домогосподарств, які стикаються з труднощами при оплаті енергії, збільшилася з 10% в 2013 році до 18% в 2020 році.

Крісталіна Георгієва за рівність

"Давайте звернемо назад небезпечну різницю між багатими і бідними країнами", — сказала в інтерв'ю Le Figaro глава МВФ Крісталіна Георгієва.

Вона зазначила, що рік починається з безпрецедентної гонки між вірусом і вакциною.

"Ми оновлюємо наші оцінки зростання за 2020 рік і наш прогноз на 2021 рік. Ми як і раніше стикаємося з величезною невпевненістю в тому, як покласти край кризі в галузі охорони здоров'я, і нас все ще чекають важкі часи. Збільшується внутрішнє і межстрановое нерівність. Але є величезні можливості для структурних змін", — заявила Георгієва.

Італія заморожує орендну плату

Заморожування орендної плати і заборона виселення для орендодавців з неплатоспроможними орендарями. Нове продовження в правилах Декрету про тисячі продовжень знову застосовано в Італії. Це стосується і тих, хто не може оплатити іпотеку або сплатити борги банківського кредиту на житло.

Заборонено також виселення з тих дохідних будинків, які зазнають краху за борги квартиронаймачів.

Фонд підтримки постраждалих від Brexit

Резерв коригування Brexit в розмірі 5 млрд євро буде підтримувати країни, регіони і сектори, які найбільше постраждали від цього Найбільші суми за першим траншем отримують Ірландія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Бельгія.

4 млрд євро будуть виплачені в 2021 році відповідно до економічною інтеграцією і рибальством в водоймах. Другий транш в 1 млрд євро повинен бути виплачений в 2024 році.

За допомогою цих ресурсів європейські держави зможуть фінансувати конкретні заходи підтримки для найбільш постраждалих підприємств і секторів економіки. Він також зможе виділити частину коштів на реінтеграцію на ринок праці громадян, які повертаються із Сполученого Королівства, або на митні процедури, а також на санітарний і фітосанітарний контроль товарів.

Сальмонела в Україні

В Україні виявлено партію курячих крилець з Польщі з вмістом сальмонели. Про це повідомляє Головне управління Госпродпотребслужби в Києві.

"Інформуємо про виявлення Salmonella (presence / 25g) в курячих крильцях, які експортувалися з Польщі (виробник: Wipasz Spolka Akcyjna, Olsztyn) в Королівство Данія (трейдер \ брокер: Nowaco A / S, Aalborg) і в Україну (одержувач ТОВ" Агропобутсервіс ", вул. Михайла Грушевського, 77, с. Надичі, Жовківський р-н, Львівська обл., 80371)", — сказано в повідомленні.

Госпродпотребслужба нагадує, що в термін не більше двох робочих днів оператор ринку повинен письмово проінформувати про заходи щодо подальшого поводження з цим харчовим продуктом (їх повинні вилучити).

Споживачів закликають в разі виявлення згаданого харчового продукту на столичному споживчому ринку, повідомляти в Головне управління Госпродпотребслужби в Києві.

П'ятниця, 15 січня

Scania заявив про скорочення інвестицій в Україні

Найбільший європейський виробників автомобілів Scania заявив про перегляд інвестиційних планів щодо України після того, як колишній український дилер "Фірма Журавлина" виграв безпідставний позов про стягнення з компанії 123 млн грн упущеної вигоди. Про те генеральний директор ТОВ "Сканія Україна" Хокан Йюде повідомив виданню "Новий час".

За словами топ-менеджера, головна причина, чому Scania не поспішає збільшувати інвестиції в Україну, — відсутність системи правосуддя в країні.

Scania є одним з лідерів європейського автомобілебудування, і одним з найбільших іноземних інвесторів в Україні. За останні роки компанія заплатила в українських бюджет 97,8 млн євро у вигляді податків. Керівництво компанії інвестувало понад 38,8 млн євро в будівництво нових сервісних станцій. На них отримали роботу десятки українських фахівців.

Німеччина видала "Північному потоку-2" новий дозвіл

Федеральне відомство судноплавства і гідрографії (BSH) видало акціонерному товариству Nord Stream 2 дозвіл на прокладку труб в німецькій виключній економічній зоні на протяжності приблизно 16,5 кілометрів і 13,9 кілометрів в період з кінця вересня до кінця травня.

Таким чином було розширено часові рамки вже виданого дозволу, яке проектна компанія просила в липні 2020 року.

Греція на захист орендарів

80% узгодженої щомісячної орендної плати будуть відшкодовані власникам з державного бюджету, щоб у них не було додаткових збитків. Вартість оренди розподіляється на 80% в державі і на 20% у орендодавця. Таким чином, компанія, яка використовує нерухомість, не платитиме орендну плату в лютому другий місяць поспіль.

Крім того, юридичним особам, котрі орендують нерухомість в цих компаніях, власникам буде відшкодовано 60% щомісячної орендної плати за лютий.

Міра поширюється на всі підприємства, які були закриті держзамовленням до сьогоднішнього дня, 15 січня і включає всі підприємства роздрібної торгівлі, що працюють з домашньої електронною комерцією або телефонними послугами, підприємства громадського харчування, що працюють з розподілом продуктів і / або доставкою посилок з магазинів, перукарень та салонів краси, підприємства в сфері культури та спорту, тренажерні зали та інші підприємства, які залишаються закритими за держзамовленням.

Крім того, сюди включені туристичні підприємства, такі як готелі, агентства по розміщенню і подорожі, а також надають транспортні послуги компанії, оскільки вони особливо порушені забороною на поїздки з округу в округ.

Нагадаємо, що, як уже було оголошено, з наступного понеділка, 18 січня, почнеться виплата 50% збитків від зниження листопадової орендної плати на рахунки відповідних власників нерухомості.

Великобританія перестрахується

Починаючи з п'ятниці, 15 січня, Великобританія призупинила авіасполучення з рядом країн для запобігання поширенню на території країни бразильського штаму коронавируса, повідомив міністр транспорту Грант Шаппс. З 4:00 ранку в п'ятницю за місцевим часом була введена заборона на авіасполучення з усіма країнами Південної Америки, а також з Португалією, на увазі її тісних зв'язків з Бразилією, Панамою і Кабо-Верде.

За словами міністра, ці заходи не стосуються британських підданих і громадян Ірландії, а також власників паспортів третіх країн, у яких є вид на проживання у Великобританії. Але їм після прибуття із зазначених країн потрібно пройти десятиденний карантин разом з членами сімей.

Степанов віддав закупівлі британському агентству

Закупівлі вакцин від COVID-19 для України будуть передані британському закупівельному агентству Crown Agents.

"На позачерговому засіданні уряду прийнято рішення, що закупівлі вакцини проти COVID-19 буде проводити міжнародна організація Crown Agents. У неї будуть повноваження на укладання контрактів відповідно до проведених попередньо МОЗ, керівництвом держави переговорами, а також логістичний супровід вантажів ", — сказав Степанов.

Єгипет прискорюється

Єгипет підписав угоду з німецьким гігантом Siemens про будівництво високошвидкісної залізничної лінії вартістю 23 млрд дол., Що з'єднує узбережжя Червоного моря і Середземного моря.

Електрична залізниця буде проходити більше 1000 кілометрів від Айн Сохна на Червоному морі до Нового Аламейна на узбережжі Середземного моря, проходячи через нову адміністративну столицю, що будується на схід від Каїра.

Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі розглянув остаточну угоду з Siemens за проектом, реалізація якого, як очікується, почнеться негайно.

Очікується, що роботи з будівництва 15 станцій, включених в проект, будуть завершені протягом двох років.

Доходи банків перевершили очікування

Минулої п'ятниці свої дані представлять три великі банки США. JP Morgan заробляє більше, ніж прогнозували аналітики — найбільший банк США за розміром сукупних активів з жовтня по грудень заробив 12,1 млрд доларів. Про це повідомив JP Morgan в п'ятницю.

Це означає, що прибуток складе 3,79 дол. На акцію — очікувалося, що прибуток складе 2,62 дол. На акцію. За повний 2020 рік прибутковий будинок заробив 29,1 млрд дол. У минулому кварталі американський банк збільшив дохід від операцій з облігаціями, валютами і товарами, а також від торгівлі акціями. Навпаки, процентний дохід впав.

JP Morgan також отримав вигоду з резервів з меншим ризиком для кредитів з ризиком дефолту. Генеральний директор Джеймі Даймон пояснив в жовтні, наскільки складно банкам знайти адекватний рівень резервування на ризики.

Якщо економіка одужає відповідно до базового сценарію банку, то у JP Morgen накопичиться надлишок резервів на десять мільярдів доларів. Однак, якщо станеться найгірший з можливих сценаріїв, банку доведеться створити додаткові резерви на можливі втрати по позиках у розмірі 20 мільярдів доларів.

Total покинула провідне нафтове лобі США

Французька Total SE в п'ятницю стала першою великою глобальної енергетичної компанією, яка вийшла з основного нафтогазового лобі США через розбіжності з приводу її кліматичної політики і підтримки пом'якшення правил буріння.

Total заявила, що не буде продовжувати своє членство в Американському нафтовому інституті (API) в 2021 році після огляду кліматичної позиції лобі, охарактеризувавши їх як "частково збігаються" з його власним.

Гучний відхід з найпотужнішого енергетичного лобі передує радикальним змінам в політичному напрямку в Сполучених Штатах, коли новий президент Джо Байден пообіцяв вирішити проблему зміни клімату і привести країну до нульових викидів до 2050 року.

"В рамках наших кліматичних амбіцій, оприлюднених в травні 2020 року, ми прагнемо забезпечити прозорість того, щоб галузеві асоціації, членами яких ми є, займали позиції і повідомлення, які збігаються з позиціями Групи в боротьбі зі зміною клімату", — сказав генеральний директор Total Патрік Пуян.

Помер Бенджамін де Ротшильд

У Швейцарії в п'ятницю, 15 січня, у віці 57 років помер барон Бенджамін де Ротшильд — президент холдингу Edmond de Rothschild, який курирує фінансову групу Edmond de Rothschild.

Бенджамін де Ротшильд очолював раду директорів холдингу Edmond de Rothschild, що спеціалізується на управлінні великими приватними коштами і активами, c 1997 року, коли помер Едмон де Ротшильд — його батько. Вартість активів під управлінням групи становить 173 млрд франків.

За даними оновлюваного в реальному часі рейтингу Forbes Real-Time, Бенджамін де Ротшильд займав 33-є місце в списку найбагатших людей Швейцарії зі станом 1,5 млрд дол.

Субота, 16 січня

Facebook боїться озброєних американців

Facebook Inc заявила в суботу, що заборонить рекламу аксесуарів для зброї і захисного спорядження в Сполучених Штатах з негайним вступом в силу як мінімум через два дні після інавгурації обраного президента США Джо Байдена, яка відбудеться 20 січня.

У п'ятницю три сенатора-демократа США направили лист головному виконавчому директору Facebook Марку Цукербергу з проханням назавжди заблокувати рекламу продуктів, які явно призначені для використання в збройних боях.

ФБР попередило про плановані збройних протестах в Вашингтоні і столицях всіх 50 штатів напередодні інавгурації.

Представник компанії Facebook заявив, що всі сторінки, зазначені в історії Buzzfeed, були видалені, і що компанія співпрацює з експертами з розвідки і тероризму і правоохоронними органами.

Світові банки прогнозують спад

Відновляються спалаху коронавируса на цьому тижні викликають невдоволення центральних банків на п'яти континентах, оскільки вони Сподівалися на вакцинацію, яка знову відкриє всі економіки.

Фінустанови від Токіо до Франкфурта і Оттави, обмірковують перспективу ще одного втраченого кварталу на тлі відновлення карантину для стримування пандемії.

Найбільший за межами Китаю

Китайська технологічна компанія Huawei підписала угоду з Kaden Investment про відкриття в Саудівській Аравії свого найбільшого магазину за межами Китаю.

Під час церемонії підписання в штаб-квартирі Міністерства інвестицій в Ер-Ріяді міністр інвестицій Халід аль-Фаліх підкреслив важливість інвестицій в інформаційні та комунікаційні технології, а також в енергетику і розваги, які є важливими стовпами плану розвитку Королівства "Бачення 2030".

Facebook і Instagram розблокували акаунти президента Трампа

Раніше заблоковані акаунти президента США Дональда Трампа в Instagram і Facebook розблоковані в суботу. Профілі чинного президента США знову повністю доступні.

Не факт, що туди повернутися його передплатники і передплатники. Але саме цього очікують власники цих соцмереж в надії на рейтингове відновлення і підвищення цін на акції.

Перший автомобіль саудівського виробництва до 2022 року

Королівська комісія в Джубайль приступила до розробки інфраструктури, необхідної для залучення трьох світових автовиробників, чекаючи появи першого автомобіля саудівського виробництва в 2022 році.

Цей крок був узгоджений з південнокорейської SsangYong Motor Co. шляхом створення центру збирання автомобілів. Інженерні розробки знаходяться на завершальній стадії.

Боротьба за пальмову олію

Малайзія подає судовий позов до Глобальної організації торгівлі проти ЄС і країн-членів, Франції та Литви, за обмеження виробництва біопалива на основі пальмового масла, заявив уряд.

Другий за величиною виробник пальмового масла в світі, який назвав директиву ЄС з відновлюваних джерел енергії "дискримінаційними діями", шукає підтримки в рамках Механізму вирішення спорів СОТ. Міністр Мохд Хайруддинов Аман Разалі сказав, що ЄС приступив до виконання директиви, не враховуючи зобов'язань і поглядів Малайзії, навіть після того, як Малайзія дала відгуки і направила економічні і технічні місії в Європу.

Директива ЄС "буде означати, що використання пальмової олії в якості біопалива в ЄС не може бути враховано при розрахунку цілей в галузі поновлюваних джерел енергії і, в свою чергу, створить необгрунтовані торгові обмеження для індустрії пальмової олії в країні", — сказав він в заяві .

Німеччина підвела підсумок

Економіка Німеччини скоротилася на 5% в 2020 році після десяти років безперервного зростання, свідчать попередні дані Федерального статистичного агентства ФРН (Destatis).

Значення показника виявилося трохи краще консенсус-прогнозу економістів, опитаних Trading Economics і The Wall Street Journal, які в середньому очікували падіння ВВП на 5,1%.

"Після десятирічного періоду зростання німецька економіка впала в глибоку рецесію в 2020 році, кризовому через коронавируса — аналогічно тому, як це було під час фінансово-економічної кризи 2008-2009 років", — йдеться в підсумковому повідомленні Destatis.

Нагадаємо, "Коментарі" писали про те, що відбувалося в світі економіці в першій половині минулого тижня .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини