Головна Статті Бізнес економіка Зростання золота, падіння долара і домашні вихованці в виграші: ділові підсумки тижня (Частина 2)
commentss Cтатті Всі новини

Зростання золота, падіння долара і домашні вихованці в виграші: ділові підсумки тижня (Частина 2)

«Коментарі» виділили основні події в світі економіки минулого тижня

25 січня 2021, 00:15 comments1038
Поділіться публікацією:

На тлі зростання золота, Америка друкує долари для американців, а країни Східної Європи більше не можуть терпіти локдауни і починають узгоджений процес голосувань по продовольчої безпеки і економічного націоналізму. Це не подобається провідним країнам ЄС, з їх домінуючим становищем на ринках. А штрафи машинобудівникам за викиди СО2 загрожують зірвати терпіння навіть найбільш шанованих прихильників екології. Про ці та інші важливі події минулого тижня — в огляді порталу "Коментарі".

Зростання золота, падіння долара і домашні вихованці в виграші: ділові підсумки тижня (Частина 2)

Четвер, 21 січня

Akka Technologies: профспілки намагаються чинити тиск

У той час як керівництво конструкторського бюро вирішило звільнити близько 900 осіб, профспілка запрошує інженерів на зустріч у четвер, 21 січня, щоб домогтися призупинення дії плану захисту робочих місць.

Починаючи з середини березня 2020 року, накликали нескінченний кошмар для аеронавтики, галузі, в якій в Окситанії зайнято більше 100 000 чоловік. Пандемія COVID-19 привела до зупинки літаків авіакомпаній. Таким чином, замовлення на нові літаки були зупинені або відкладені, що змусило виробників літаків і всіх їх постачальників різко знизити темп.

Перш за все, їм довелося скоротити свої витрати на консультації, поклавши край тисячам місій інженерів з зовнішніх конструкторських бюро. Згідно Syntec-Ingénierie, професійної федерації, яка об'єднує 400 інжинірингових компаній, в одному тільки регіоні Тулузи можуть зникнути близько 5000 робочих місць.

Volkswagen заплатить штраф

Volkswagen не виконав план ЄС щодо викидів CO2 і заплатить штраф в мільйон доларів.

Нові автомобілі VW, продані в 2020 році, викидають більше CO2, ніж дозволено. Генеральний директор Герберт Дисс хоче швидко надолужити згаяне: "" Пандемія COVID-19 завадила нашим планам ", — сказав генеральний директор, коментуючи результати флоту. Сам Дисс в минулому році кілька разів заявляв, що VW Group хоче досягти цілей за європейським автопарку.

У порівнянні з 2019 роком Volkswagen в минулому році скоротив середній обсяг автопарку на 20%. В середньому по Євросоюзу вартість автопарку повинна становити 95 грамів вуглекислого газу на кілометр пробігу. За допомогою електромобілів виробники автомобілів можуть значно знизити вартість свого автопарку. Моделі на батарейках вважаються "з нульовим грамом".

У минулому році бренд VW продав 134 000 повністю електричних автомобілів, особливо E-Golf і новий ID.3. Вартість автопарку марки Volkswagen складає 92 грами, що значно нижче вимог ЄС. У групі VW Audi також не відповідає цілям, поставленим Брюссельської комісією ЄС.

Гроші за вакцинацію

Висококласний дискаунтер Trader Joe's, дочірня компанія Aldi-Nord, минулого тижня оголосив, що запропонує співробітникам премію за вакцинацію. На цьому тижні магазини Aldi в США, що належать Aldi Süd, зробили те саме. Це означає, що німецькі роздрібні торговці грають роль першопрохідців в США. Через роздрібних продавців в США тільки Dollar General і служба доставки Instacart оголосили про подібні стимулах до вакцинації.

Lidl, штаб-квартира якої знаходиться в США в Арлінгтоні, штат Вірджинія, оголосила на цьому тижні, що заплатить додатково 200 доларів співробітникам, які пройшли вакцинацію. Гроші призначені для покриття витрат, пов'язаних з вакцинацією, таких як проїзд або догляд за дитиною.

золото виросло

Золото виросло в четвер до найвищого рівня майже за два тижні, так як долар США ослаб в надії на подальші стимули при адміністрації президента Джо Байдена.

Спот-золото виросло на 0,1 відсотка до 1873,36 долара за унцію до 6:53 за Гринвічем, після досягнення найвищого рівня з 8 січня на рівні 1874,50 долара на початку сесії.

У середу злитки виросли на 1,7%. Ф'ючерси на золото в США виросли на 0,3% до 1871,70 долара.

"У золота є ще більший потенціал зростання в кілька більш тривалому горизонті, враховуючи, що глобальні центральні банки, імовірно, будуть залишатися спокійними протягом тривалого періоду часу", — сказала стратег DailyFX Маргарет Янг.

"Укравтодор" віддав 11 мільярдів туркам

Переможцем аукціону на будівництво Кременчуцького моста стала турецька компанія Dogus Insaat Ve Ticaret A.Ş. з ціновою пропозицією 11,25 млрд грн.

Як зазначає в четвер прес-служба "Укравтодору", запропонована переможцем торгів ціна на 11% нижче очікуваної вартості робіт.

Згідно ТЕО, новий міст буде вантових і матиме чотири смуги руху, по дві в кожному напрямку. На правому березі Дніпра він буде з'єднуватися з дорогою Н-08, на лівому — з нинішньої вуличною мережею Кременчука. У цих точках передбачено будівництво транспортних розв'язок в різних рівнях. Загальна довжина споруд складе більше 3 км.

Тендер оголошений за схемою design-build, тому відповідальної за розробку проектної документації та виконавцем робіт з будівництва моста буде одна і та ж компанія.

Обшуки в Київводоканалі

Співробітники ГУ СБУ в Києві проводять слідчі дії в головному офісі АК "Київводоканал". Про це повідомляє прес-служба підприємства в Facebook. "У головному офісі ЗАТ" АК "Київводоканал" відбуваються слідчі дії, які проводить ГУ СБУ в м.Києві. Керівництво компанії відкрите до співпраці. Як тільки будуть подробиці, ми повідомимо докладніше, за умови, що це дозволить слідство ", — сказано в повідомленні.

П'ятниця, 22 січня

Суд почав банкрутство мережі супермаркетів "Фуршет"

Господарський суд Дніпропетровської області почав процедуру банкрутства Дочірнього підприємства "Рітейл Центр", яке володіє мережею супермаркетів "Фуршет".

Як випливає з матеріалів справи, процедура банкрутства ДП "Рітейл Центр" розпочато за позовом від фінансової компанії "Фінворк" через борг на суму 7,85 млн грн. "Фінворк" викупила цей борг у компанії "Модний Трейд", яка в 2019 році надала "Рітейл Центру" безпроцентну фінансову допомогу в розмірі 7,95 млн грн, однак боржник повернув тільки 100 тис. Грн з цієї суми.

При цьому в єдиному реєстрі судових рішень містяться десятки позовів від постачальників мережі.

"Фуршет" — один з найстаріших продуктових ритейлерів України, перший супермаркет був відкритий в 1998 році в Києві. На піку в 2011 році компанія налічувала 108 магазинів. Станом на січень 2021 року їхня залишилося 39.

Загальна сума заборгованості по кредитах "Фуршет" на початок 2014 року становила близько $ 160 млн. На кінець 2017 року власник мережі Ігор Баленко зумів домовитися про реструктуризацію, борг компанії скоротився до $ 39 млн.

У 2019 Баленко повідомив про оптимізацію "Фуршет" і закриття 11-12 магазинів "через високі витрати на логістику". До кінця 2019 року компанія провела редизайн логотипу і оновила 11 магазинів.

Іранська нафта лідирує

Іран досяг рекордно високого рівня експорту нафтопродуктів, незважаючи на санкції США, заявив міністр нафти Биджан Зангане в телевізійному виступі в п'ятницю.

Трамп відмовився від ядерної угоди Ірану в 2018 році і ввів санкції щодо іранського енергетичного і банківського сектора.

За оцінками, Іран експортує менше 300 000 барелів нафти в день (барелів на добу) в порівнянні з піковим значенням в 2,8 мільйона барелів на добу в 2018 році.

Президент США Джо Байден сказав, що, якщо Іран відновить суворе дотримання ядерної угоди, згідно з яким він обмежив свою ядерну програму в обмін на звільнення від економічних санкцій, Сполучені Штати теж зроблять це.

Однак двоє з головних кандидатів Байдена в області національної безпеки заявили у вівторок, що Сполучені Штати дуже далекі від прийняття рішення про повторне приєднання до угоди.

Іран значно збільшив експорт нафтопродуктів в останні роки, хоча нафтопродукти, як і нафта, підпадають під санкції США.

На відміну від сирої нафти, де кінцевим покупцем є нафтопереробний завод, інші продукти можуть знайти свій шлях до потенційно тисячам дрібних промислових або житлових покупців, що ускладнює їх відстеження.

Чеські депутати проти ЄС і за продовольчу безпеку

Чеські правлячі політичні партії ANO і соціал-демократи підтримали поправку до законопроекту про продукти харчування, запропоновану ультраправої організацією "Свобода і пряма демократія" (СДПН), згідно з якою магазини площею понад 400 кв. м будуть продавати 55% місцевих продуктів харчування з 2022 року. З поступовим зростанням до 73% в 2028 році.

Хоча заявлена мета полягає в досягненні самозабезпеченості у виробництві продуктів харчування і підтримки чеських фермерів, на думку деяких критиків, справжня мета — зберегти ринкові позиції великих чеських агробізнесів, включаючи Agrofert Holding прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, які не є в стані конкурувати з більш якісними і більш низькими витратами зарубіжних виробників. Якість продуктів харчування також стало емоційною проблемою в Центральній Європі, де стверджується, що іноземні супермаркети продають гірші версії західноєвропейських продуктів.

Як повідомляє газета Hospodarske noviny, вісім країн ЄС, в тому числі Німеччина і Франція, вже висловили заперечення проти законопроекту.

У разі прийняття законопроекту в Сенаті Єврокомісія почне процедуру порушення. Проте очікується, що президент Чехії Мілош Земан його підпише.

Підприємці Латвії просять прем'єра припинити їх мучити

Представники Латвійської торгово-промислової палати (LTRK), Конфедерації роботодавців (LDDK) і Рекламної асоціації республіки (LRA) звернулися до прем'єр-міністра Крішьяніс Каріньш з проханням дозволити відновити безпечну торгівлю в країні.

Як зазначили у відомстві, відповідні листи також були спрямовані в відповідальні міністерства. У LTRK нагадали, що в листопаді минулого року між представниками торговельної сфери, Міністерством економіки, Державною поліцією і муніципальною поліцією був укладений меморандум про реалізацію соціально відповідальної політики. Метою документа було "одноманітно реалізувати на практиці найбільш підходящі заходи в сфері торгівлі для обмеження поширення коронавируса".

"На жаль, наявність меморандуму не завадило уряду експериментувати з різними заборонами і обмеженнями на торгівлю, ігноруючи думки галузі, доступні дані, досвід латвійських трейдерів, накопичений на ранніх етапах пандемії навесні 2020 року, а також зарубіжний досвід зі встановлення і зняття різних обмежень", — йдеться в листі.

Історичний максимум зернових

Ціни на кукурудзу, сою та пшеницю злетіли до найвищого рівня за більш ніж шість років, оскільки посушлива погода і високий експортний попит з боку Китаю, виснажують запаси США.

Зростаючі ціни на сировинні товари коливаються по всьому харчовому ланцюжку, сприяючи різкого збільшення доходів фермерських господарств США і покращуючи перспективи для ряду сільських підприємств, від торговців зерном до виробників обладнання та постачальників добрив.

У той же час пожвавлення в зерновому секторі призводить до збільшення витрат і зниження рентабельності виробників продуктів харчування і палива, які щорічно поглинають величезну кількість кукурудзи і сої в США, і, ймовірно, призведе до зростання цін на продукти харчування для споживачів, а також на деякі продукти харчування.

Надлишок врожаю, від якого страждають американські фермери, вщухає, що сприяє несподіваного відновленню фермерського пояса США після багаторічного спаду в сільському господарстві.

Газу вистачить всім

У Монголії зареєстрували спецкомпанію для розробки ТЕО проекту будівництва другого російського газопроводу в Китай. Він пройде через цю країну.

"У Монголії зареєстровано компанію спеціального призначення (КСН)" Газопровід Союз Схід ". Компанія створена для проведення проектно-вишукувальних робіт та розробки техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва магістрального газопроводу для поставок російського газу через територію Монголії в Китай ", — йдеться в повідомленні" Газпрому ".

Глава компанії Олексій Міллер заявив, що експортна потужність газопроводу "Союз Схід", який стане продовженням в Монголії "Сили Сибіру — 2", може перевищити потужність "Сили Сибіру" більш ніж в 1,3 рази. Тобто складе 50 млрд кубометрів на рік. "Це дозволить постачати газ із Західного Сибіру на експорт у великих обсягах не тільки в західному, але і в східному напрямку", — наводяться слова Олексія Міллера в повідомленні "Газпрому".

План по валу

План порятунку Америки від пандемії включає:

— 1,9 трлн дол. — загальний обсяг допомоги, з них:

— 425 млрд дол. — прямі виплати платникам податків, по $ 1,4 тис. Кожному;

— 350 млрд дол. — підтримка для працівників служб швидкого реагування і інших держслужбовців, кошти отримають уряду штатів і місцева влада;

— 290 млрд дол. — допомоги по безробіттю;

— 170 млрд дол. — додаткові кошти на безпечне відкриття шкіл і їх подальше функціонування;

— 160 млрд дол. — фінансування заходів, спрямованих безпосередньо на боротьбу з пандемією;

— 149 млрд дол. — фінансування податкових відрахувань для сімей з дітьми;

— 84 млрд дол. — фінансування оплачуваної відпустки через хворобу для постраждалих працівників;

— 57 млрд дол. — субсидування програм медичного страхування;

— 50 млрд дол. — підтримка малого бізнесу;

— 38,4 млрд дол. — фінансування організацій, що надають послуги з догляду за дітьми;

— 35 млрд дол. — допомога для тих, хто ризикує залишитися без житла;

— 20 млрд дол. — допомога найбільш потерпілим організаціям в секторі громадського транспорту;

— 20 млрд дол. — виплати племенам індіанців на придбання засобів індивідуального захисту;

— 20 млрд дол. — виплати ветеранам;

— 12 млрд дол. — розширення фінансування програми продуктових талонів;

— 6,8 млрд дол. — кошти на модернізацію федеральної інфраструктури кібербезпеки;

— 3,7 млрд дол. — фінансування програм лікування наркозалежності та підтримки психічного здоров'я.

План порятунку Америки від наслідків коронавируса — наймасштабніший за всю історію. Адміністрація Барака Обами теж заливала фінансовий криза 2009 року грошима. Але тоді порятунок економіки обійшлося в $ 800 млрд. При цьому в 2020-му, ще під час президентства Дональда Трампа, США витратили 2,9 трлн дол. На різні стимулюючі заходи, пов'язані з пандемією: 2 трлн долл.В березні і ще 900 млрд дол. в грудні.

Субота, 23 січня

Ринки впали на вихідних

Ранні січневі дані PMI (індекс менеджерів із закупівель) виявилися значно нижчими за очікування економістів після того, як остання блокування завдала удару по активності приватного сектора.

Тим часом, нові дані Управління національної статистики (УНС) показали, що роздрібні продажі в 2020 році впали найшвидшими темпами за 23 роки, а державні позики зросли до 34,1 мільярда фунтів стерлінгів в минулому місяці.

FTSE 100 закрився на 20,35 пункту, або на 0,3% нижче, до 6 695,07 пункту на момент закриття торгів в п'ятницю.

В інших країнах Європи настрою також були знижені даними PMI, що показують регіональне зниження, при цьому на французький CAC особливо вплинули гірші, ніж очікувалося, показники сектора послуг.

Німецький Dax впав на 0,36%, а французький Cac — на 0,56%.

По інший бік Атлантики ринки охололи, оскільки S & P і Nasdaq відскочили від рекордних максимумів четверга, а трейдери були задоволені скороченням своїх позицій по акціях після останнього висхідного руху.

Стерлінг був особливо слабкий на тлі поганого дня в Великобританії для економічних даних, коли показники PMI нижче номіналу спровокували розпродаж в п'ятницю вранці.

Фунт знизився на 0,38% по відношенню до долара США до 1,368 і впав на 0,47% по відношенню до євро до 1,123.

У новинах компанії, акції Cineworld знову впали після того, як останній фільм про Джеймса Бонда "Немає часу вмирати" був перенесений втретє.

На момент закриття гри акції впали на 3,28 п.п. до 66,1 п.п.

Протест болгарських підприємців

Роздрібні торговці і власники кафе, барів і ресторанів в Болгарії пригрозили протестами, якщо уряд не дозволить їм відновити свою роботу.

Плани щодо відновлення роботи торгових центрів і закусочних на початку лютого, швидше за все, будуть відкладені через побоювання, що новий штам коронавируса (COVID-19), вперше виявлений в Англії, призведе до третьої хвилі інфекцій в Болгарії.

В даний час кількість нових випадків коронавируса в Болгарії становить близько 500 в день, що значно нижче в порівнянні з 4000 і вище випадків, зареєстрованих до закриття в кінці листопада. Однак, оскільки новий штам вірусу вже прибув до Болгарії, міністр охорони здоров'я Костадин Ангелів наполягає на тому, що обмеження не слід послабляти.

Прем'єр-міністр Бойко Борисов відклав прийняття остаточного рішення про те, чи зможуть торгові центри, кафе, бари і ресторани відкритися 1 лютого.

Друга з експорту

Україна за результатами 2019-2020 маркетингового року в сукупності за обсягом експорту всіх зернових культур стала другим експортером в світі після США, заявив заступник міністра розвитку економіки торгівлі та сільського господарства — продавці Тарас Качка.

Як повідомляє прес-служба Мінекономіки, за даними Міністерства сільського господарства США, в 2019-2020 МР в рейтингу найбільших експортерів зернових Україна посіла 2 місце за обсягом поставок ячменя, 4 — по кукурудзі, 5 — по пшениці.

В Україні в 2020 році було зібрано 65,4 млн тонн зернових і зернобобових з площі 15,3 млн га. За даними Держстату, в 2019 році урожай зернових і зернобобових в Україні склав 75,1 млн тонн, в 2018 році — 70,1 млн т.

З початку 2020/2021 маркетингового року (МГ почався 1 липня) по 18 січня 2021 року Україна експортувала близько 27,57 тонн зернових і зернобобових культур, що на 6,3 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого МР. У тому числі: 12,75 млн т пшениці; 3,89 млн т ячменю; 10,52 млн тонн кукурудзи і 81,2 тис. Тонн пшеничного борошна.

Склади у виграші

Згідно сайту нерухомості Rightmove — бум онлайн-покупок призводить до масового попиту на склади, оскільки роздрібні торговці намагаються впоратися з великою кількістю замовлень.

Фірма повідомила, що з 1 по 20 січня було зареєстровано рекордну кількість запитів на складські площі.

У порівнянні з тим же періодом минулого року кількість запитів на покупку складів збільшилася більш ніж удвічі, в той час як кількість запитів на власність на правах оренди на 38% більше.

Сплеск попиту стався після рекордного для онлайн-ритейлерів року в 2020 році, коли покупці стікалися купувати на веб-сайтах, в той час як магазини на вулицях були змушені закритися в різних точках через блокування.

Собачий бізнес процвітає

Pets At Home планує відкрити до 20 магазинів на головній вулиці Лондона. Компанія буквально веде полювання за 20 об'єктами в Лондоні, де планує відкрити філії на головних вулицях, щоб обслужити нову хвилю власників тварин в столиці після першого карантину.

Генеральний директор Пітер Прітчард сказав, що під час пандемії у рітейлера стався "значне зростання числа власників домашніх тварин".

За третій квартал кількість членів клубу цуценят і кошенят зросла на 47,2%. Це послуга, яку мережу пропонує новим власникам домашніх тварин, даючи знижки і даючи поради.

У цьому кварталі вона відкрила два "магазина нового покоління" в Камдені і Патні. У міру відкриття магазинів в Лондоні планується відкрити ще 20 подібних об'єктів за межами столиці. Зазвичай вони будуть площею близько 4000 квадратних футів, з продуктами, послугами перукаря і ветеринара. Фірма відома своїми більшими філіями площею 7500 квадратних футів в торгових парках.

Компанія FTSE 250 класифікується як "основний" роздрібний торговець, тому їй вдавалося тримати відділення відкритими під час недавніх блокувань. Він набирає обертів в магазинах, в Інтернеті і в ветеринарному відділенні.

Pets At Home зберегла свій річний прогноз і очікує, що базовий прибуток до оподаткування складе не менше 77 мільйонів фунтів стерлінгів.

Раніше "Коментарі" опублікували першу частину ділових підсумків минулого тижня .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини