Головна Статті Бізнес фінанси Годувальники держбюджету України – хто сплачує найбільше податків у державну скарбницю
commentss Cтатті Всі новини

Годувальники держбюджету України – хто сплачує найбільше податків у державну скарбницю

Хто є найбільшими платниками податків України та як для них змінилася ситуація під час війни.

26 грудня 2023, 06:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну у 2022 році завдало сильного удару по українській економіці, однак багато великих компаній та їхні власники змогли заробити більше, ніж у мирному 2021 році.

Годувальники держбюджету України – хто сплачує найбільше податків у державну скарбницю

Хто сплачує найбільше податків до бюджету. Фото з відкритих джерел

Онлайн-сервіс OpenDataBot склав реєстр найбільших платників податків України, щоправда, дані в ньому частково застаріли, наприклад, ПАТ "ММК імені Ілліча", що знаходився на 3-му місці, фактично знищено в ході окупації Маріуполя.

"Коментарі" розбиралися, як почуваються компанії, які входять до списку найбільших платників податків України та що для них змінилося під час війни.

ТОВ "АТБ-Маркет" Геннадія Буткевича, Євгена Єрмакова та Віктора Карачуна

Продуктовий, зокрема, і ритейл взагалі у воєнний час, мабуть, найбільш вигідний і стабільний бізнес, адже продукти купуватимуть завжди як предмет першої необхідності. Так що дніпропетровські бізнесмени, створюючи в 1993 році перші універсальні магазини, що пізніше перетворилися на мережу "АТБ-Маркет", не прогадали і з початком війни з РФ.

На сьогоднішній день понад 1000 універсальних магазинів мережі "АТБ" Геннадія Буткевича, Євгена Єрмакова та Віктора Карачуна принесли їм дохід у 148,3 млрд грн. Втім, як і у "Нафтогазу", окрім зниження доходу на 400 мільйонів гривень, є ще збитки, зазнані внаслідок знищення магазинів, їх захоплення окупантами чи закриття, які ще навесні 2022 року в "АТБ" оцінювали у мільярди гривень.

При цьому сам "АТБ" сьогодні – це мільярдний бізнес, причому у доларах. До війни його капіталізація оцінювалася в 3-4 млрд. дол.

НАК "Нафтогаз України" – держава у державі

На сьогоднішній день НАК залишається найбільшим і прибутковим підприємством України, правда до війни часто поступався цим місцем, наприклад, тому ж "АТБ-Маркет". Допомогло "Нафтогазу" його монопольне становище, а 2022-го НАКу було передано масу націоналізованих активів, серед яких "Укранфта", ряд облгазів Дмитра Фірташа, мережу АЗС "Глуско", Кременчуцький НПЗ та інші.

Щоправда, треба враховувати і величезні збитки, отримані НАКом, за підрахунками компанії, що становлять не менше 1 млрд доларів, а той же Кременчуцький НПЗ зруйнований ракетними ударами.

Проте, за підсумками 2022 року "Нафтогаз" отримав 169,9 млрд грн, що всього на 600 млн менше, ніж у довоєнному 2021-му.

Відповідно до Постанови Кабміну ринкова капіталізація НАКу становить понад 300 млрд грн або трохи більше 8 млрд дол.

ПАТ "ММК імені Ілліча" — Рінат Ахметов

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, який фігурує у списку найбільших платників податків OpenDataBot, після окупації Маріуполя Росією у 2022 році не працює. За даними ЗМІ, сам ММК, по суті, віддали до рук диктатора Чечні Рамзана Кадирова, при цьому стан вчорашнього металургійного гіганта такий, що на його відновлення знадобляться роки.

2022-го року ММК Ілліча встиг виручити 25,8 млрд грн (проти 146,4 млрд грн 2021-го), а в грудні того ж 2022 року в Запорізькій області було відкрито справу про банкрутство підприємства.

ТОВ "Кернел-трейд" – Андрій Веревський

Підприємство, яке заробило у 2022-му році 67,9 млрд грн. є найбільшим агропідприємством України, має найбільший земельний банк України (363 тисячі гектарів). І власником цього підприємства є екс-нардеп Андрій Веревський.

Саме ТОВ "Кернел-трейд" продає все те, що вирощує на своїх землях "Кернел-груп", насамперед це соняшник з його переробкою в олію та експортом за кордон. В результаті вже в 3-му кварталі 2023 року справи "Кернела" покращилися, і він отримав 69 млн. доларів чистого прибутку.

Судячи з останніх даних із європейських фондових бірж, на яких котируються акції "Кернела", його вартість перевищує 2 млрд дол.

ДП "Гарантований покупець" — держава

Ще один державний монополіст в енергетичному секторі України, чиє завдання – купувати "зелену електроенергію" та продавати її іншому держпідприємству "Укренерго". Щоправда, справи у підприємства йдуть не найкращим чином, оскільки воно постійно винне десятки мільярдів гривень виробникам тієї самої "зеленої" електроенергії.

Проте формально підприємство заробило 2022-го року 54,3 млрд грн., що на 4,2 млрд грн менше, ніж 2021-го.

ТОВ "Сільпо-фуд" — Володимир Костельман

Ще один ритейлер, компанія "Фоззі груп" Володимира Костельмана, що володіє мережею супермаркетів із понад 300 магазинів (з урахуванням інших брендів понад 500), основний конкурент "АТБ-Маркет". Військовий 2022 рік коштував компанії 2,8 млрд грн виручки, яка впала до 70 млрд.

Проте "Фоззі груп" подумує про вихід на польський ринок ритейлу, але явно не забуватиме і про український, адже торгівля під час війни справа життєво необхідна.

ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" — Лакшмі Нівас Міттал

Криворізький металургійний комбінат, який із 2005 року належить міжнародній металургійній компанії "Арселор-Міттал", як і вся металургійна галузь України, серйозно постраждав під час війни. Звичайно ж, на відміну від зруйнованих металургійних підприємств Маріуполя, Криворізький комбінат не постраждав фізично, але виручка впала в 2,5 раза — зі 109,3 млн грн до 43,8 млн грн.

За даними компанії, у 2022-му році у вигляді податків вони заплатили 8,8 млрд грн.

ТОВ "Д. Трейдінг" — Рінат Ахметов

Найбільша приватна компанія енергетичного ринку України належить бізнесменові Рінату Ахметову і змогла у військовому 2022 році більш ніж на 20 мільярдів грн наростити свій чистий дохід – до 144,2 млрд грн. (2021-го 122,6 млрд грн).

Фірма на 100% належить голландській компанії D.TRADING BV, але насправді контролюється Донецькою паливно-енергетичною компанією Ріната Ахметова. Причому приріст доходу стався ще 2022 року, до зростання тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн за 1кВт/год.

Сприяють цьому, за даними ЗМІ, непрозорі схеми на ринку електроенергії, коли державний "Енергоатом" продає із величезною знижкою свою електроенергію ДТЕК, а той уже продає її за ринковою ціною промисловим споживачам.

ТОВ "Оператор ГТС України" — держава

Ще одна державна монополія на ринку енергетики – компанія, яка займається транзитом газу українською територією. Оскільки газ був українським, з початком війни його обсяги суттєво впали. При цьому навіть після вторгнення повністю транзит не припинився, але це позначилося на доходах компанії.

Так, за 2022 рік "Оператор ГТС" заробив 46 млрд. грн. (51 млрд грн у 2021 році), але зниження прибутковості компанії всього на 10% все-таки невелика ціна вже не "газової", а справжньої війни.

НЕК "Укренерго" — держава

Як і "Енергоатом", державний "Укренерго", який перекачує електроенергію магістральними електромережами, є монополістом і тому зумів наростити свої доходи за 2022-й рік до 82,3 млрд грн. (71,1 млрд грн 2021-го)

Щоправда, цей успіх дуже сумнівний. Так, крім транзиту електроенергії "Укренерго" має купувати "зелену" електроенергію за підвищеним "зеленим тарифом" у державного ж "Гарантованого покупця". Але за фактом "Укренерго" заборгувало вже за постачання 32 млрд грн, що загрожує зробити в балансі компанії величезну дірку, адже йдеться про 40% доходу підприємства. І все це в умовах наближення атак окупантів по критичній інфраструктурі, в чому не сумніваються навіть у самій компанії.

Загалом у реєстрі великих платників податків України помітні зміни – падає роль галузей, які з початком війни зазнали найбільших збитків, насамперед металургії, і зростає роль держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини