Головна Статті Бізнес фінанси Кінотеатри та їх власники – наскільки вигідним є кінобізнес в Україні під час війни
commentss Cтатті Всі новини

Кінотеатри та їх власники – наскільки вигідним є кінобізнес в Україні під час війни

Кому належать кінотеатри в Україні.

6 січня 2024, 06:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Більшість галузей українською економіки під час війни постраждали, але є такі, які відчувають це особливо сильно. Мова йде, перш за все про сферу розваг, адже перший удар на неї обрушився ще у вигляді ковідних обмежень у 2020-му році.

Кінотеатри та їх власники – наскільки вигідним є кінобізнес в Україні під час війни

Ціна війни – 200 українських кінотеатрів стояли порожніми на 70%

Як би там не було, за даними з відкритих джерел у січні 2022 року в Україні налічувалося 198 кінотеатрів та 663 кінозали. Причому дві третини їх припадало на великих гравців – мережі кінотеатрів. При цьому на ринку спокійно працювали не лише українські, а й навіть російські компанії, такі, як "Кіномакс", яка володіла 3 кінотеатрами та 8 залами.

З початком війни багато українських кінотеатрів припинили роботу. У Києві, наприклад, перші з них відкрилися знову у квітні 2022-го, а як зізнавалися їх власники, після цього заповнюваність залів залишалася на рівні 30%, а доходи впали у 2-3 рази.

Майже через 1,5 роки після масштабного вторгнення, кінотеатри, як і раніше, залишаються по суті порожніми, причому їх відвідуваність часом навіть падає, і єдине, що рятує власників – прем'єри, в тому числі українського кіно.

Мережа кінотеатрів Multiplex – сімейний бізнес київських забудовників братів Трофименка

Кінотеатри мережі Multiplex є найбільшою компанією у сфері трансляції кіно в кінотеатрах – до війни до нього входили 30 кінотеатрів, тепер же за даними сайту ТМ їх залишилося 28.

Власниками Multiplex є брати Володимир та Вадим Трофименко, а також члени їхньої родини. Власне, оперативне управління сімейним кінобізнесом здійснює Ксенія Трофименко, яка, за даними аналітичного сервісу YouControl, має безпосередній контроль над мережею кінотеатрів через ПрАТ "Мультіплекс-холдинг".

Судячи з фінансових показників, ПрАТ "Мультиплекс-холдинг", незважаючи на військовий 2022-й рік, провів його не так уже й погано — виручка знизилася з 486,4 млн грн у 2021-му році до 407,1 млн грн, але при цьому дохід компанії у 2020-му був значно меншим – всього 281,3 млн грн.

Але навряд чи це сильно вплине на братів Трофименків, адже їхній основний бізнес уже понад 15 років – будівництво в столиці. Фірми групи компаній Трофименко скуповують старовинні будинки, і переробляють їх у найпрестижніші бізнес-центри. Найбільш відомі проекти — комплекси "Покровський Посад", "Ренесанс", "Айсберг", "Пори року", "Смарагдовий".

У вересні 2023 року спалахнув черговий подібний скандал — на місці Будинку Київського повітового земства 1913 року компанія Трофименко "Нест" хоче побудувати ще один бізнес-центр "REITER HALL". Не дивно, що менш масштабним кінобізнесом займається дочка Володимира Трофименка, Ксенія.

Планета Кіно – сини "молочних" королів Дмитро Деркач та Андрій Шпіг

Номер 2 на українському ринку кінотеатрів – мережа "Планета кіно" до вторгнення РФ мала 9 кінотеатрів та 65 залів, але, мабуть, найцікавіше, це її структура власності.

У масі інтерв'ю "фронтменом" компанії виступає її співвласник Дмитро Деркач, який відрізняється на рідкість публічною позицією, і не соромиться давати інтерв'ю. Завдяки цьому, його шлях до кінобізнесу досить добре відомий – розпочавши у 2008-му році як юрист, він у 2012-му став співвласником "Планети Кіно".

При цьому прізвище другого співзасновника компанії в публічному просторі майже не зустрічається, хоча в одному зі своїх інтерв'ю Дмитро Деркач назвав, що ним був син партнера батька — Андрій Шпіг. Обидві ці прізвища вже знайомі нашим читачам. Так "Коментарі" писали про них, коли дзнавались, хто годує українців молочними продуктами.

Ще в 2006-му роках його власники Олександр Деркач і Федір Шпіг, які вдало продали банк "Аваль", інвестували отримані кошти у виробництво молочних продуктів і створили компанію "Молочний альянс". А їхні діти Дмитро та Андрій продовжили традицію батьків та стали партнерами у більш інноваційному бізнесі – мережі кінотеатрів "Планета кіно".

Юридично, мережа кінотеатрів "Планета кіно" оформлена на ТОВ "Тріумф медіа груп", а та належить кіпрській офшорній компанії MOVIEMAX LIMITED, по 50% у якій належить Андрію Шпігу та Дмитру Деркачу.

Щодо фінансової сторони питання, то у 2022-му році ТОВ "Тріумф медіа груп" принесло своїм власникам дохід у 337 млн грн, що відчутно менше майже 540 млн грн, отриманих у 2021-му, але на 31,5 млн грн більше ніж 2020-го.

FilMax – луганські бізнесмени Олександр Свірєпов та Юрій Гладких

12 кінотеатрів та 32 зали дозволили ТМ FilMax бути №3 у списку найбільших кінотеатрів України. Щоправда, під час війни вони зазнали втрат: був захоплений кінотеатр мережі в Бердянську. Наразі до мережі входять кінотеатри та зали у 7 містах України, у тому числі у багатостраждальній Бучі.

Співвласниками мережі через компанію ТОВ "Філмакс" виступають бізнесмени з окупованого Сєвєродонецька Луганської області Олександр Свірепов та Юрій Гладких, які розпочали свій бізнес пізніше більшості інших – у березні 2020 року. Щоправда фінансових показників своєї компанії луганські бізнесмени у відкритому доступі вважають за краще не виставляти, тож доходи ТОВ "Філмакс" невідомі.

КП "Київкінофільм" — Київміськрада, але прибутку немає

10 (зараз працюють 9) кінотеатрів та 27 залів – стільки належить комунальному підприємству "Київкінофільм", створеному у 2007-му році на базі комунальних кінотеатрів столиці. З того часу формальним власником КП виступає Київміськрада, щоправда, управління ними приносить бюджету столиці скоріше збитки.

Приміром, у 2019 році міськбюджет столиці виділив КП 281 млн грн допомоги на капітальний ремонт кінотеатрів, 2022-го на ремонт одного з кінотеатрів хотіли витратити майже 288 млн грн. При цьому у найкращий для КП 2019-й рік воно спромоглося виручити всього близько 86 млн грн, після чого доходи почали падати і за підсумками 2022-го склали всього 17,3 млн грн.

Cinema City та Wizoria – Андрій та Ірина Соколови

7 кінотеатрів та 36 залів входять до складу 2 мереж кінотеатрів, що працюють під ТМ Cinema City і Wizoria. Ситуація із власниками обох мереж досить заплутана, причому розкрилося це буквально на початку листопада.

До початку російського вторгнення обидві мережі кінотеатрів контролювалися родиною Соколових із Полтави – Андрієм, його дружиною Іриною та їхнім сином Олександром. Саме їм належало ТОВ "Піраміда трейд", яке розвивало мережу кінотеатрів Wizoria у столиці та області.

Кінотеатри ТМ Cinema City, у свій час зареєстровані як окремі підприємства, належали ТОВ " Сінема-центр", яким у свою чергу володіє ТОВ "Сінема світ". Директором та співвласником (разом із чоловіком Андрієм) цих підприємств виступала Ірина Соколова, проте за даними сервісу Opendatabot 2 листопада власником обох компаній стала певна Тамара Клочко із Полтави.

Втім, є сумніви, що новий власник мережі кінотеатрів Cinema City є реальним власником, адже за базами даних відомо, що Тамара Клочко обіймала посаду головного бухгалтера ТОВ "Полтавська торгово-фінансова компанія", якою володіє подружжя Соколови. Тобто, ймовірно, що обидві мережі, а отже, і 7 кінотеатрів із 36 залами, як і раніше, належать сімейству Соколових.

До речі, у рідній Полтаві родина Соколових добре відома як власник ТРЦ "Конкорд", а Андрій ще й політик, хай і місцевого рівня.

Кінобізнес приніс сімейству Соколових у 2022 році сукупно понад 61 млн грн, з яких майже 40 млн грн припали на ТОВ "Сінема-центр". Для порівняння, у 2021-му році тільки той же "Сінема-центр" вторгував 111,8 млн грн, а в найкращі для мережі часи 2019 року це були понад 250 млн. грн.

Мережа кінотеатрів "Баттерфляй" — девелопер Віктор Юшковський

5 кінотеатрів та 20 залів – це мережа "Баттерфляй", яку пов'язують із групою компаній "АДС" столичного забудовника Віктора Юшковського. Зауважимо, що свій бізнес у цій сфері бізнесмен веде обережно.

Наприклад ТОВ "Батерфляй", яку відносять до сфери впливу Віктора Юшковського, офіційно належить якомусь Анатолію Калайде, а головним видом діяльності фірми зазначена оренда свого майна, і лише допоміжної – демонстрація кінофільмів.

За даними Forbes-Україна до вторгнення РФ в Україну Юшковський входив до ТОП-100 найбагатших українців зі статками 95 млн дол.

Мережа кінотеатрів KinoLand – зять екс-губернатора Харківщини Олександр Кагановський

Кінотеатри мережі KinoLand є досить унікальними, адже всі п'ять цих закладів знаходяться в одному місті – Харкові.

Інша унікальність — всі кінотеатри KinoLand оформлені як самостійні підприємства у вигляді ТОВ, хоча учасники даного ринку в основному вважають за краще оформляти їх на одну-дві компанії.

Власником же KinoLand виступає харківський бізнесмен Олександр Кагановський, зять колишнього мера Харкова, голови Адміністрації президента, губернатора Харківщини, двічі народного депутата та, мабуть, найвпливовішого харківського політика 1990-2000-х років Євгена Кушнарьова. Загибель останнього на полюванні у січні 2007 року багато в чому відкрила дорогу іншим регіональним політикам на кшталт Арсена Авакова, Михайла Добкіна та нині покійного Геннадія Кернеса.

Проте, справи його зятя Олександра Кагановського йдуть дуже непогано, і незважаючи на особливо важкий для Харкова 2022 рік, кінотеатри мережі KinoLand принесли йому близько 40,5 млн грн. Найбільше – майже 17 млн грн, вторгував кінотеатр "Київ", оформлений як однойменне ТОВ.

Кінотеатри "Оскар" та "Твоя лінія " — слід групи "Приват" у кінобізнесі

Треба сказати, що серед колишніх, а може й справжніх, власників кінотеатрів в Україні відзначилась навіть група "Приват". У всякому разі, такої думки дотримуються в аналітичному сервісі YouControl.

До цієї компанії, що також займається демонстрацією кінофільмів, свого часу мав відношення колишній генеральний директор групи "1+1 медіа" Олександр Ткаченко, який пізніше став народним депутатом України від партії "Слуга народу". У 2020 році він був призначений міністром культури України і залишив свою посаду в липні 2023 року після скандалів, пов'язаних із видатками з держбюджету на зйомки кіно, які українці вважали зайвими.

Але це був далеко не перший скандал із його участю. Наприклад, у 2019 році стало відомо, що тоді ще нардеп володів частиною ТОВ "Планета кіно", швидше за все через кіпрський офшор "Сі синема лімітед", який належав йому. Втім, особливих наслідків подання недостовірної декларації для політика тоді не було.

Ще до обрання народним депутатам Олександр Ткаченко володів кінотеатрами мережі "Оскар" (2 у Києві) та "Твоя лінія" (3 кінотеатри в Києві, області та Івано-Франківську). Причому в обох випадках його партнером була Ірина Зоря – фінансовий директор телеканалу "Новий" з 1999 до 2005 року.

На даний момент ТОВ "Кінотеатр Оскар" належить 3 бізнесменам родом з Луганська, про яких по суті нічого невідомо — Володимир Какацій, Юрій Плескач та Андрій Худяков.

ТОВ "Лінія кіно", що виручило у 2018-2019 роках 130 млн грн, належить ТОВ "Ріттекс", чиї власники приховані в компанії з управління активами "Стандарт-капітал".

Як неважко помітити, незважаючи на важкі військові умови, більшість українських кінотеатрів, якщо вони не опинилися на окупованій території, продовжують свою роботу. Деякі мережі навіть примудрилися заробити більше, ніж у "ковідному" 2020-му році, що свідчить про ще не найгірші часи для українського бізнесу у сфері кінопрокату. Правда і чекати помітного ривка вперед навряд чи варто, принаймні до закінчення війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини