Головна Статті Бізнес фінанси Кому належать найбільші магазини вина та міцних напоїв
commentss Cтатті Всі новини

Кому належать найбільші магазини вина та міцних напоїв

Алкомаркети під час війни – хто напоює українців елітним алкоголем і заробляє на цьому.

11 грудня 2023, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Війна завжди піднімає попит на деякі товари, які можуть згладити жахи бойових дій. Одним з таких товарів є алкоголь, який багато хто використовує як емоційно-психологічне розвантаження. А власники спеціалізованих алкомаркетів одержують мільярдні прибутки.

Кому належать найбільші магазини вина та міцних напоїв

Кому належать алкомаркети в Україні

"Коментарі" вирішили розібратися в тому, хто сьогодні напоює українців елітним алкоголем через алкомаркети і скільки на цьому заробляють.

ТМ Goodwine

Мабуть, це найвідоміша ТМ компанії-продавця елітного алкоголю сьогодні, якій, хоч, і належать всього 3 великі алкомаркети (ще 2 працюють під ТМ Bad Boy). Так, всі 3 алкомаркети Goodwine знаходяться в Києві, також є винний бар, ресторани та ряд інших закладів. Починалося все з торгової точки площею 1200 квадратних метрів у столиці 2006 року.

Але крім алкомаркетів, ресторану та бару, Goodwine – це насамперед онлайн-магазин алкоголю, в якому можна замовити тисячі марок вина, віскі та інших міцних, і не дуже напоїв. Щоправда, мінімальне замовлення починається із 1000 гривень.

Усі ці алкомаркети, онлайн-магазин та інші підприємства об'єднані у групу компаній "Бюро вин", власниками якої є бізнесмени Володимир Шаповалов (62%) та Дмитро Кримський.

Про доходи (і втрати) говорить звіт ТОВ "Бюро вин". Якщо 2021 року компанія заробила 3,7 млрд грн, то 2022-го виручка впала до 2,3 млрд грн.

ТМ Чарка до свята

За даними ритейлерів, це найбільша мережа магазинів алкоголю в Україні, левова частка яких зосереджена у Львівській області — понад 200 із 331 торгової точки. Секрет успіху магазинів, ймовірно, полягає у назві сайту – алкоголь за оптовими цінами, що дозволяє мережі розвиватися швидкими темпами та приносити своєму власнику понад 1,5 млрд грн за підсумками 2022 року.

ТМ "Чарка до свята" — це ТОВ "Овація", що належить бізнесменові Ігореві Цельнику. У військовий рік за рахунок того, що 2/3 магазинів мережі розташовані у тиловій Львівській області, ТОВ наростило дохід з 1 млрд 132 млн грн у 2021-му до 1 млрд 549 млн грн у 2022-му.

ТМ Біле сухе

Досить неоригінальна, проста назва має відображати стратегію бренду – невеликий алкогольний магазин біля будинку, який бере кількістю та доступністю. Через 5 років роботи мережа магазинів перевищила 150 торгових точок.

У плані структури власності, "Біле сухе" належить Андрію Буткову, власнику ТОВ "Масмарт", У 2022 році виручка компанії склала 1 млрд 39 млн грн, що майже на 200 мільйонів більше, ніж у довоєнному 2021-му.

ТМ OKWINE

Якщо, наприклад, Goodwine вирішили робити ставку на ексклюзивність та онлайн-торгівлю, у ТМ OKWINE Олександра Андрощука справи з точністю до навпаки. Хоча бренд і має власний вебмаркет, основний наголос компанія робить на мережу саме алкогольних магазинів, які розміщені в обласних центрах країни з невеликою площею до 200 квадратних метрів.

Як результат, їхня загальна чисельність досягає приблизно 100 магазинів, з яких половина – 51, розташовані у Києві. Для компанії, яка розпочала свою роботу у 2012-му році, це помітний успіх.

Скільки грошей приносить торгівля алкоголем власнику бренду – Олександру Андрощуку, сказати складно, оскільки він володіє кількома фірмами, кожна з яких займається своїм сегментом ринку. Але загалом його компанії змогли у 2022 році наростити свої доходи.

Наприклад, ТОВ "Каля" вторгувала у 2022-му році 372 млн грн, що на 15 млн грн більше, ніж у довоєнному 2021-му, ТОВ "Вайн хантерс" змогло виручити на 74 млн грн більше — 470 млн грн. Щоправда, при цьому ТОВ "Баррик", яке власне і продає алкоголь у роздріб у магазинах OKWINE знизило свій виторг на 68 млн грн — до 210 млн грн у порівнянні з 2021-м роком.

ТМ Wine Wine by Winehouse

На відміну від інших брендів, Wine Wine by Winehouse є частиною лідера ринку виробництва алкоголю в Україні компанії "Баядера груп", що контролює 30% виробництва міцних напоїв в Україні.

Власниками компанії та бренду Wine Wine by Winehouse є сестра засновниці компанії Наталія Бондарєва та її племінник Святослав Нечитайло. Ще у 2019-му році у Києві було відкрито перший брендовий магазин на вулиці Предславинській, в якому покупцям пропонували алкоголь за оптовими цінами при покупці від 6 одиниць товару.

Протягом 3 років у "Баядері" хотіли відкрити 10 магазинів такого формату, але через війну було відкрито всього 4.

Оскільки Wine Wine by Winehouse підпорядкована "Баядера груп", то складно сказати, скільки саме алкомаркети приносять Наталі Бондарєвій та Святославу Нечитайлу, але, наприклад, ТОВ "Баядера логістик", що займається оптовою торгівлею алкоголем, виручило у 2022-му році 7,25 млрд. (8,1 млрд грн у 2021-му). 

ТМ Wine Time

Бренд Wine Time пішов універсальним шляхом – продажі здійснюються як через спеціалізовані магазини, яких у мережі налічується 31, так і онлайн. Цікаво, що, попри "винну" назву, цей бренд продає не лише алкоголь, а й різноманітні гастрономічні товари та делікатеси. Втім, оскільки кількість виробників алкоголю втричі більша, ніж харчових продуктів (600 та 200 відповідно), ставку власники компанії роблять саме на алкогольну продукцію.

Серед власників ТМ Wine Time – "Аснова холдинг", ми бачимо відразу кількох бізнесменів, серед них і основного власника ТМ Goodwine Володимира Шаповалова. Щоправда, в "Аснова холдинг" він не є головним партнером – ним став Максим Сафонов, чия фірма є ексклюзивними дистриб'юторами товарів "Procter&Gamble" в Україні.

Хоча ТМ Wine Time працює з 2010 року, звітувати про свої доходи власники не люблять, воліючи розмивати свої прибутки в головному підприємстві — "Аснова холдинг".

ТМ Alcomag

За ТМ Alcomag стоять 60 магазинів із продажу алкоголю, з яких більше половини, 37, зосереджено у Дніпрі. І це легко пояснюється, адже власником компанії є депутат міськради Дніпра Сергій Шевченко, який починав як член партії "Укроп", а нині член партії "Пропозиція". Втім, обидві політсили пов'язують із мером Дніпра Борисом Філатовим.

Ліцензію на продаж алкоголю ТМ Alcomag виписано на ТОВ "Торговий дім Шевченка", і 2022-й рік для фірми депутата був дуже успішним. Так, компанії вдалося заробити майже 378 млн. грн., тоді як роком раніше, це були 220 млн. грн.

ТМ Вина світу

Як і інші алкомаркети "Вина світу" поєднують торгівлю алкоголем в Інтернеті та мережу офлайнових магазинів, близько 60. Щоправда, далеко не всі з них працюють, деякі опинилися в окупації, наприклад, у Донецьку та Мелітополі.

Група компаній "Вина світу", до якої входить 25 фірм, належить Олегу та Таїсії Олійник, та Захару Будько. Через велику кількість юросіб, що входять до групи, та відсутність звітності здебільшого з них, оцінити доходність від продажу алкоголю для власників неможливо.

Наприклад, ТОВ "Вайн хол" відзвітувала про падіння доходів у 2022 році майже в 15 разів — з 725 млн грн до 54 млн грн.

ТМ "Червоне та біленьке"

Бренд включає 69 магазинів і належить бізнесмену з Донецька Максиму Повещенку через ТОВ "Торговий дім "Український продукт".

Судячи з відкритих фінансових показників, 2022-й рік був для "Червоної та білої" успішним, попри війну, дохід "ТД "Український продукт" зріс зі 106, млн грн у 2021-му році до 112 млн грн у 2022-му м.

ТМ Wine Point

Мережа винних магазинів Wine Point розпочала свою роботу в Україні у 2017-му році та складається з 24 фірмових магазинів, в яких продають імпортні вина з Європи, Південної Америки та Африки, а об'єднані вони усі в рамках групи компаній "ДесНа" Андрія Каплана та Коби Мачхідзе.

Судячи зі звітності за 2022-й рік, магазини мережі працювали більш ніж успішно. Так ТОВ "Вайн пойнт" збільшив свій виторг з 43,2 млн грн у 2021-му році до 72,2 млн грн у 2022-му. При цьому опорна фірма групи — ТОВ "Фірма "ДесНа" заробила всього 649,7 млн грн проти 890,5 млн грн у 2021-му.

Як неважко помітити, попри війну, українці продовжують споживати елітний та дорогий алкоголь, хоча багато компаній і відчули зниження попиту на нього та падіння виручки. Проте лідер ринку залишився тим самим – ТМ Goodwine, а військова ситуація зіграла на боці ТМ "Чарка до свята", яка помітно наростила обсяги продажів і доходів, завдяки своєму тиловому статусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини