Головна Статті Бізнес фінанси Королі відсотка – хто володіє найбільшими МФО України
commentss Cтатті Всі новини

Королі відсотка – хто володіє найбільшими МФО України

Мікро-позики можуть досягати тисячі відсотків річних. Хто заробляє на кредитах для населення

2 грудня 2023, 23:45
Поділіться публікацією:

Якщо у вас не вистачає грошей на необхідні витрати, а брати кредит у банку занадто клопітно, або вам не потрібна така велика сума, найімовірніше ви попрямуєте або до ломбарду, або до мікрофінансової організації (МФО). В обох випадках ви отримаєте відносно невелику суму на руки, як правило, від 5 до 10 тисяч гривень, щоправда, тут є нюанс.

Королі відсотка – хто володіє найбільшими МФО України

Хто володіє найбільшими МФО України

Бізнес МФО під час війни – відновлення розпочалося

Якщо у вас немає цінного майна для застави в ломбарді, вам доведеться скористатися єдиною альтернативою — МФО. В даному випадку зворотною стороною кредиту без застави та особливих документів (крім паспорта та ІПН) стане висока процентна ставка, яка у деяких МФО, наприклад, КредитКаса досягає 3% на день, тобто 1095% річних.

Тим не менш, кредити під такі відсотки мають попит, і за 9 місяців 2023 року українці взяли понад 6 млн позик у МФО на 29,1 млрд грн. Ця сума вже більша за мікрокредити за весь 2022-й рік, щоправда в 1,8 раза менша, ніж у 2021-му. Незважаючи на те, що 9,4 млрд грн з них прострочені, власники МФО стали заробляти більше, ніж у перший рік повномасштабної війни.

За даними НБУ в Україні близько 600 МФО, головними вигодонабувачами цієї сфери є значно менше фірм.

Були треті стали першими – клан металобрухту та нардепа від Оппоблоку Андрія Кисельова та їх CreditKasa.

Лідером ринку МФО за даними YouControl у 2022 році стала колись третя CreditKasa, яка належить ТОВ "Укр кредит фінанс" під контролем сім'ї Кисельових. Свою назву компанія отримала від екс-нардепа України від Опоблоку Андрія Кисельова, його сестри Тетяни та її чоловіка Руслана Павлова, на яких записані сімейні компанії, у тому числі 50% "Укр кредит фінанс".

Втім, інші 50% належать екс-голові наглядової ради "Метінвесту" Рінату Ахметову та Вадиму Новинському, Аміру Айсатурову. Така спілка тільки на перший погляд здається дивною, адже Андрій Кисельов також починав у металургії, з 2004 по 2011 роки працюючи в компанії "Укрмет" — найбільшому експортері українського металобрухту. Згодом він став членом молодіжного підрозділу ПР – "Молоді регіони", а 2014-го року і народним депутатом.

Поки ж засновники CreditKasa, створеної у 2013 році займалися політикою та металургією, саме МФО зростало і за підсумками 2022 року стало лідером ринку мікрокредитів, отримавши дохід у 2,5 млрд грн. (3 млрд 74 млн грн. 2021-го).

До речі, ще 1,1 млрд грн принесли сімейству Кисельових та Айміру Айсатурову у 2022-му році ще дві МФО – ТОВ "Бізпозика" та ТОВ "Споживчий центр".

Литовська МФО CreditPlus стрибнула на дві позиції нагору

ТОВ "Авентус Україна" (ТМ CreditPlus), що посідала у 2021-му році 4-е місце з доходом у 2,44 млрд грн, у військовому 2022-му змогла стати другою на ринку з результатом у 1 млрд 377 млн грн.

Власником компанії виступає литовський бізнесмен Андреюс Трофімовас — свій бізнес у нашій країні він почав у 2017-му році, до того маючи досвід роботи в страховому бізнесі в Литві, а також досвід МФО під кількома брендами в Росії — спочатку BelkaCredit потім "Надо Грошей".

Спонсори Кулі з MyCredit

У 2021-му році ТОВ "1 Безпечне агентство швидких кредитів" (ТМ MyCredit) заробило 2 млрд 658 млн грн., а у військовому 2022-му році фірма зберегла своє третє місце на ринку, хоча й заробила всього 1 млрд 111 млн грн.

Сталося це після того, як із компанії пішов співвласник 18% її статутного фонду, відомий у минулому банкір і політик Сергій Тігіпко, який у вересні 2021 року продав свою частку партнерам. У ролі останніх виступила родина Кацуб, найяскравішими представниками якої є Олександр та Сергій Кацуби.

Олександр Кацуба під час перебування заступником голови правління НАК "Нафтогаз" нібито брав участь у низці схем, зокрема, підписав документи на виконання робіт на 285 млн грн, які не було проведено. А також міг бути причетним до спроби виведення з власності НАКу 3,4 млрд кубометрів природного газу та розкрадання бензину у підприємства олігархом Сергієм Курченком.

2016-го року Олександра Кацубу було затримано, але вже 2017-го року підписав угоду зі слідством і заплатив 100 мільйонів гривень. Згодом він став відомим як один з основних спонсорів партії Шарія.

Формальними власниками ж ТОВ "1-е Безпечне агентство швидких кредитів" через ТОВ "Стандарт фінанс" (володіє 80% статутного фонду) є Наталія Гордієнко, мати братів Кацуб, та екс-дружина колишнього нардепа Володимира Кацуби, та якась Олена Єкатеринчик, яка займалася піаром на суму в 1 млн грн у 2019-му році.

Луганчани з Moneyveo "просіли" у 3,5 рази та стали четвертими

Протягом багатьох років лідером ринку МФО за даними "Економічної правди" була ТОВ "Манівео швидка фінансова допомога" (ТМ Moneyveo). Але якщо в 2021 році за даними аналітичного сервісу YouControl дохід компанії склав 3 млрд 287 млн грн, то в 2022-му це виявилося 946,6 млн грн, тобто в 3,5 рази менше.

Також не зовсім зрозуміло, хто є власником фірми, створеної у 2013 році. За офіційними даними, вона належить луганському бізнесмену Михайлу Лізанцу. У той же час, за даними "ЕП" співвласником МФО є інший луганець – Віктор Тополов, який у 2000-х роках активно займався бізнесом та політичною діяльністю. Почавши як вугільний бізнесмен, він потім тричі обирався народним депутатом, належав до "помаранчевого табору", був міністром вугільної промисловості 2005 року. Пізніше зайнявся будівельним бізнесом у столиці, але у 2011 році продав його бізнесмену Андрію Веревському, а останні роки тримається в тіні.

Miloan Родіона Бутко – бізнес різко пішов униз

ТОВ "Мілоан", що видає мікропозики під ТМ Miloan, отримала серйозний фінансовий удар в результаті війни – якщо 2021-го вона мала дохід 1 млрд 869 млн грн, то 2022-го виручка обвалилася майже в 6 разів – до 340 млн грн . Втім, такий стан справ навряд чи серйозно вплинув на бізнес власника ТОВ "Мілоан" – донецького бізнесмена Родіона Бутко, адже його інтереси у сфері небанківського кредитування досить великі.

Рятує становище той факт, що Родіону Бутку належить ще й мережа ломбардів "Благо", яка принесла йому у 2022 році ще 250 млн грн . Це робить бізнесмена власником другої за масштабами в Україні мережі ломбардних установ.

Непублічні ізраїльські бізнесмени та AlexCredit

Бренд AlexCredit працює під егідою ТОВ "Алекскредит", яким володіють одразу 5 ізраїльських бізнесменів – Борис Хендельман, Беніш Мені, Ілля Фішман, Йосип Гронекас та Цук Моше. За військовий 2022 рік ТОВ заробило 160 млн грн, тоді як роком раніше це були 456 млн грн.

"Алекскредит" не єдиний фінансовий актив ізраїльських бізнесменів – але про їхню фінансову компанію "Фінтех" та "Еммас кредит Україна" невідомо нічого, крім того, що вони також займаються кредитуванням.

"КредитМаркет" Сергія Тігіпка

ТМ "КредитМаркет", під яким видає мікропозики ТОВ "Центр комерційних рішень", заробило у 2022-му році 128 млн грн проти 474 млн грн у 2021-му році.

Щодо власника, то ним є Сергій Тігіпко, який раніше згадувався вище, раніше колишній співвласник ТМ MyCredit. Виходець із комсомолу тоді ще Дніпропетровська, на початку 90-х років перекваліфікувався на банкіра та фінансиста, співвласника Приватбанку.

Був у його житті період політичної активності, неодноразово Тігіпко ставав міністром і двічі віце-прем'єр-міністром України, входив до групи Віктора Януковича та ПР, з якої було виключено. Пробував себе в ролі кандидата в президенти, але вище віце-прем'єра ніколи так і не піднявся.

Зрештою, після 2014 року Сергій Тігіпко остаточно пішов у бізнес, займаючись своєю фінансовою групою ТАС, створеною на базі його частки у Приватбанку у 1990-х роках. Частиною цього бізнесу є "КредитМаркет".

KF.УА – справи йдуть все гірше

KF.УА – під таким брендом з 2018 року працює МФО компанії ТОВ "КФ.ЮА", якою володіє Владислав Мартиненко. Буквально рік тому, у жовтні 2022 року, фірма належала іншому власнику, про якого, правда, також нічого не було відомо – Ганні Пуріної.

Ще до продажу справи у компанії йшли не дуже – з 450 млн грн доходу у 2019-му році ТОВ "КФ.ЮА" виторг у 2021-му впав до 118,8 млн грн, а в 2022-му склав лише 17,8 млн грн.

Як неважко зауважити, справи у всіх МФО у 2022-му році йшли не найкращим чином, але зусилля ЗСУ щодо захисту країни, робота економіки таки спонукає українців все частіше брати мікропозики. І нехай поки що розміри останніх у 2 рази нижчі, ніж були до війни, їх обсяги зростають, а значить і власники МФО в накладі не залишаться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини