Головна Статті Бізнес фінанси Російсько-донецький слід готельного бізнесу: хто володіє ТОП-5 готелів для найбагатших українців
commentss Cтатті Всі новини

Російсько-донецький слід готельного бізнесу: хто володіє ТОП-5 готелів для найбагатших українців

Торік податкові надходження від українських готелів вийшли на довоєнний рівень

17 квітня 2024, 06:30
Поділіться публікацією:

Готельний бізнес України став однією з галузей, яка найбільше постраждала від російського вторгнення, адже в умовах війни туристів у країні просто немає. А відсутність туристів зробила безглуздим і готельний бізнес, особливо в умовах того, що казино в 4- та 5-зіркових готелях так і не відкрили, вважаючи за краще розвивати азартний бізнес в Інтернеті.

Російсько-донецький слід готельного бізнесу: хто володіє ТОП-5 готелів для найбагатших українців

Кому належать найдорожчі готелі України

Проте, за даними Державного агентства розвитку туризму у 2023 році податкові надходження від українських готелів вийшли на довоєнний рівень і навіть трохи перевищили його – 1 млрд 303 млн грн проти 1 млрд 288 млн грн. Іншими словами, власники вітчизняних готелів знову заробляють, а скільки і хто саме це робить, зналися на коментарі.

Готель Fairmont Grand Hotel Kyiv

До війни готель вважався найдорожчим у столиці, що не дивно, адже на сайті готелю ціни на проживання стартують від 270 євро чи 11 420 гривень. Номер класу "Люкс" коштуватиме 500 євро або 21 150 гривень, а президентський номер – тисячі євро за ніч. Усього ж номерів у готелі 258, а також є ресторани, бари, СПА-салон, конференц-зали, словом, можливостей заробити на Топ-готелі столиці достатньо.

Власником Fairmont Grand Hotel Kyiv, незважаючи на її назву, є не всесвітньо відома готельна мережа Fairmont , а український бізнесмен Леонід Юрушев. Щоб відповідати вимогам бренду, підприємець вклав у готель близько 200 млн. дол.

Питання про те, звідки у бізнесмена такі гроші давно цікавить журналістів, адже починав Юрушев у Донецьку, потім жив закордоном і повернувся до України лише 2005-го року. З цієї причини деякі ЗМІ приписують йому старт бізнес-кар'єри як бізнесмен, який нібито обслуговував інтереси організованої злочинності Донбасу. Та й потім Юрушев мав спільні бізнес-проекти із найбагатшим українцем, донецьким бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Щоправда, безпосереднім керуючим готельного бізнесу Леоніда Юрушева є його дочка Єлизавета.

Щодо Fairmont Grand Hotel Kyiv, то управління ним здійснюється через ТОВ "Гранд менеджмент", в якому 33,34% належать ТОВ "Ярославів вал" Леоніда Юрушева, 66,66% — інвестиційному фонду "Укрбудінвест", яким повністю володіє сім Юрушев.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Гранд менеджмент" серйозно постраждав у фінансовому плані – з 269,3 млн грн у 2021 році його дохід упав до 130,6 млн грн у 2023-му. Втім 2022-го це були лише 82,6 млн. грн.

Готель Hyatt Regency

Судячи з відкритих даних, на другому місці за ціною готельного номера знаходиться готель ще одного світового бренду Hyatt. Побудований у 2007-му році, готель спочатку належав компанії "Індустріальний союз Донбасу" Сергія Тарути та Віталія Гайдука. Але 2014 року Тарута продав готель, і за однією з версій покупцем став бізнесмен Ігор Кривецький, якого називають головним спонсором партії "Свобода" Олега Тягнибока.

У готелі 234 номери, у тому числі 25 люксів, а проживання в такому номері коштуватиме від 9944 до 13 090 гривень. Але скільки приносить готель своєму господареві, якщо це Ігор Кривицький, повна загадка.

Так, у Ігоря Кривицького в його бізнес-імперії є дві компанії, які займаються готельним бізнесом – ТОВ "П'ять стихій" та "Альфа груп континент". Однак перша зовсім не звітувала про доходи, а друга показала в 2023 році дохід всього в 5 млн грн, що для готелю рівня Hyatt Regency "несерйозно".

Готель Hilton Kyiv

Столичний готель світового бренду Hilton розташований на бульварі Тараса Шевченка. Власниками є двоюрідні брати Олександр Роднянський, який стояв біля витоків телеканалу "1 1", і Борис Фуксман, німецький бізнесмен родом з України. У будівництво готелю з нуля бізнесмени вклали 150 млн дол, а працювати він почав у 2010-му році.

Своїм постояльцям готель може запропонувати 262 номери і найдорожчий з них коштуватиме 323 євро або 13 660 гривень.

Зараз власником Hilton у Києві є ТОВ "Міжнародно-діловий центр", що належить кузенам та його справи йдуть зі змінним успіхом. Так, за 2022-й рік компанія звітувала про 181,2 млн грн проти 378,7 млн грн 2021-го. А ось у 2023 році дохід зріс до 510 млн грн, тобто готель заробив навіть більше, ніж до війни.

Готель InterContinental Kyiv

Ще один з готелів Леоніда Юрушева – InterContinental Kyiv. Як і з Fairmont Grand Hotel Kyiv, для відповідності стандартам світового бренду довелося вкласти близько 200 млн дол, щоб отримати 5 зірок та право іменуватися одним із 600 готелів мережі. InterContinental Kyiv має 272 номери у ціновій категорії від 9361 до 13 052 гривень за ніч.

Керує готелем ТОВ "Готель менеджмент", яке належить вже згаданому вище інвестфонду "Укрбудінвест" та Анастасії Жолінській, ще одній дочці Леоніда Юрушева, зайнятій у готельному бізнесі.

Справи компанії, до речі, куди краще, ніж у ТОВ "Гранд менеджмент" . Так, якщо в 2021 році компанія виручила 362,6 млн грн, то в 2022-му вона змогла заробити 490 млн грн, але в 2023 році доходи знову впали вже до 410,7 млн грн.

Готель Прем'єр Палас

Історія цього столичного готелю рясніє скандалами, щоправда, причиною тому не обслуговування і не якість обслуговування. Корінь проблем у його власниках, які отримали контроль над 289 номерами на початку 2000-х років.

Справа в тому, що бенефіціарами готелю є бізнесмен та власник ФК "ЦСКА" Євген Гінер, віце-спікер Держдуми РФ Олександр Бабаков, та "авторитетний бізнесмен" Михайло Воєводін, яких також називають представниками "Лужніковської групи". Про те, чим відома остання і чому її іноді називають "злочинною", Коментарі писали раніше.

Зазначимо, що хоча мережа "Premier Hotels & Resorts" заарештована судом ще у грудні 2022 року, як стверджує "Українська правда" у київському "Прем'єр паласі" спокійно місяцями проживав бізнесмен Леонід Ашкеназі, якого пов'язують із "Лужніковським" організованим злочинним угрупуванням.

Пожити в одному з номерів "Прем'єр Паласа" можна за ціною від 9594 до 10 876 гривень за ніч.

Власник готелю – ПрАТ "Готель Прем'єр палас" переживає не найкращі часи – його прибуток з 248,8 млн грн у 2021-му році впав до 143,2 млн грн.

змушений проводити свої дні та ночі у СІЗО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини