Головна Статті Бізнес інфраструктура Рітейл для обраних рантьє – хто володіє найбільшими торговельно-розважальними центрами України
commentss Cтатті Всі новини

Рітейл для обраних рантьє – хто володіє найбільшими торговельно-розважальними центрами України

Хто володіє найбільшими ТРЦ в Україні і які доходи вони отримують від такої діяльності під час війни.

21 грудня 2023, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Українці давно звикли до торгових центрів, адже на величезних майданчиках ТРЦ можна купити практично все необхідне. Не дивно, що в довоєнний час місця в них не були порожніми, а будівництво та управління подібними об'єктами дозволяли їх власникам виступати українськими рантьє – отримувати доходи від капіталу та нерухомості.

Рітейл для обраних рантьє – хто володіє найбільшими торговельно-розважальними центрами України

Хто заробляє на ТРЦ в Україні

Війна, звичайно, серйозно вдарила по цій галузі українського ринку, але він досить швидко відновився. Так, у листопаді 2022 року за даними Української ради торгових центрів (УРТЦ) працювали 241 торговий центр із довоєнних 326, чия торгова площа, що здається в оренду, дорівнювала 4,4 млн квадратних метрів або 76%.

У грудні 2023 року представники ТРЦ заявляли, що відвідуваність або майже дорівнює довоєнним показникам, або навіть перевищила їх. Наприклад, у ТРЦ Respublika Park зазначили, що у грудні 2021-го їх відвідали 1 млн 540 тис. осіб, а в листопаді 2023-го трафік досяг 1 млн 670 тисяч відвідувачів, причинами чого стали так звана "Чорна п'ятниця" та відкриття магазинів H&M та Half Price.

"Коментарі" з'ясували, хто ж має найбільші ТРЦ в Україні.

Вагіф Алієв — Blockbuster Mall і не тільки

Один з найбільших в Україні за площею — понад 450 тис. м² почали будувати ще в 2013-му році, а в експлуатацію він був зданий через 6 років, і є частиною групи Mandarin Plaza, що належить українському мільйонеру, уродженцю Ашхабада, Вагіфу Алієву. Також до складу компанії входять ТЦ "Мандарин Плаза", Lavina Mall, ТРЦ "Лісова", ТРЦ "Іподром", а також БЦ "Сенатор" та ЖК Diamond Hill.

Сам 64-річний бізнесмен – особистість дуже примітна – азербайджанець за національністю, народився в Туркменістані, там же зайнявся бізнесом, зокрема постачанням туркменського газу. У 1990-х переїхав до України, де згодом зайнявся будівництвом та нерухомістю через компанію "Мандарин Плаза". Пізніше стояв біля джерел створення девелоперської компанії KAN, якою тепер володіє Ігор Ніконов.

Як писала навесні 2023 року "Економічна правда", справи у Вагіфа Алієва з війною йшли не найкращим чином, і він думав про продаж частини своїх ТРЦ. Крім того, Алієв міг отримувати фінансування із Росії.

Сам бізнесмен на початку грудня дав інтерв'ю українському Forbes, в якому розповів про наявність величезних планів на майбутнє – викупити у держави ТРЦ Ocean Plaza. Свою частку в останньому він раніше продав російському бізнесменові Аркадію Ротенбергу, другові Володимира Путіна, а держава Україна конфіскувала її у березні 2023 року.

Також Група Mandarin Plaza будуватиме ще 13 торгових центрів – усі будуть біля станцій метро. Фінансувати ж ці роботи та добудову інших ТРЦ, наприклад, Lesnaya Mall та Ocean Mall він буде за рахунок банківських кредитів, для чого заклав ТРЦ Ocean Mall та Lavina Mall.

Щодо прибутків ТРЦ Вагіфа Алієва, то найбільшим доходом – 606,4 млн грн може похвалитися ТОВ "ТРЦ Лавіна", щоправда, у 2021-му році це були 935 млн грн. Але на тлі 97,1 млн грн (164,5 млн грн 2021-го) від ПАТ "Мандарин плаза" це дуже великі гроші.

До речі, ТРЦ Lavina Mall знаходиться на 4-му місці серед найбільших ТРЦ із площею 144 тисячі квадратних метрів.

ТРЦ Ocean Plaza – держава

Не дарма Вагіф Алієв заговорив про покупку у держави свого старого ТРЦ Ocean Plaza, адже зі 165 тисячами "квадратів" він є другим найбільшим торговим центром в Україні після Blockbuster Mall.

Ринкову ціну ТРЦ оцінюють у 150 млн дол., правда скільки насправді отримає держава – невідомо, адже ще влітку журналіст Євген Істребін зауважив, що плату за паркування біля Ocean Plaza збирає ФОП Валерія Авдєєва. За ціни паркування у 150 гривень та 5% єдиного податку держава отримує лише 7,5 гривень, а могла б усі 150, якби стягувала плату самостійно.

Свого часу Ocean Plaza асоціювався з екс-нардепом, а нині великим столичним забудовником та девелопером Василем Хмельницьким, але, за його словами, свою частку в ТРЦ він продав наприкінці 2021-го, і не має наміру намагатися викупити його у держави.

Втім, майбутню приватизацію Ocean Plaza можна відкласти через суд — компанія Ланіта Інвест, яка володіє 33,5% ТРЦ і контрольована бізнесменом Андрієм Івановим, звинуватила державу в обмеженні її прав і пригрозила тривалими судовими процесами.

ТРЦ Dream Town – Гарік Корогодський

Цей ТРЦ має площу 160 тисяч м² і складається з двох частин, розташованих між трьома станціями метро: Оболонь, Мінська, Героїв Дніпра. Ситуація з цим торговим центром цілком зрозуміла – від початку він належав київському бізнесменові, блогеру, меценату та письменнику Гаріку Корогодському.

Ще в 1980-х роках він зайнявся бізнесом, у свій час проживав в Ізраїлі, почавши з продажу комп'ютерів, потім продавав нафту і паливо, а на початку 2000-х перейшов у девелопмент, побудує фітнес-клуб "Акваріум", ТРЦ "Глобус".

ТРЦ Dream належить ТОВ "Віта Верітас", яке за даними аналітичного сервісу YouControl на 74,45% контролюється саме Гаріком Корогодським. Хоча в інтерв'ю Євгену Черняку Корогодський заявив, що йому належить лише 25% ТРЦ. Дохід компанії минулого року становив 357,5 млн грн проти 560,7 млн грн 2021-го.

ТРЦ River Mall – "Молочний альянс" братів Шпіг

ТРЦ River Mall це 140 тисяч квадратних метрів, розташованих у столиці та належить ТОВ "ІА Вільна Україна" з 16 акціонерами. Втім, основними з них є 4 особи, пов'язані з відомим брендом молочних продуктів "Молочний альянс"

Так, Андрію та Олександру Шпігам, належать по 18,9% акцій, ще 10% володіє компанія, що входить до складу "Молочного альянсу" та 7,65% у Сергія Вовченка. Останній є головою Наглядової ради того самого "Молочного альянсу", дітища екс-голови банку "Аваль" Федора Шпіга, який загинув у ДТП у 2020-му році та чиїми синами і є Андрій та Олександр. Цікавою є і фігура власниці 4,5% акцій компанії Світлани Смолій – дружини екс-глави Нацбанку Якова Смолія.

За 2022 рік "Вільна Україна" змогла виручити 446 млн грн, тоді як у 2021-му це були майже 603 млн грн.

ТРЦ City Center – "сірий кардинал" Одеси Володимир Галантерник

120 тисяч квадратних метрів в Одесі – ось що таке ТРЦ City Center, а його власником принаймні на 50% є одеський бізнесмен Володимир Галантерник, якого ЗМІ часто називали "сірим кардиналом" Південної Пальміри. Ще в березні 2021 року він підтвердив, що у його власності знаходиться приблизно 50% у ринках "Привоз", "7-й кілометр", торгово-розважальних центрах City Center, City Center "Котовський", Аркадія Сіті та бутік-готелі De Paris.

Самого бізнесмена ЗМІ називали вихідцем із злочинного угруповання Олександра Ангерта, на прізвисько Ангел. До неї ж, як зазначено у звіті італійської поліції у справі про контрабанду наркотиків та зброї, опублікованому у 1998 році, мав відношення і Геннадій Труханов, нинішній мер Одеси.

Восени 2021 року мер та бізнесмен проходили у справі про створення злочинної організації у справі про розкрадання громадської землі в Одесі та заподіяння шкоди громаді на суму 689 млн грн. У серпні 2023 року НАБУ заявило про закінчення слідства у цій справі, але сам бізнесмен давно мешкає за межами України.

Скільки грошей Володимиру Галантернику приносить City Center – невідомо.

ТРЦ Cosmopolite Multimall – Олег Вишняков

Цей торгово-розважальний центр цікавий не лише тим, що замикає список ТРЦ, що мають площу понад 100 тисяч квадратних метрів (105 тисяч), а й тим, що розташований на території столичного заводу "Більшовик" і до 2015 року називався саме так. Але з модою на "декомунізацію" у 2015-му році ТРЦ отримав свою сучасну назву.

Cosmopolite Multimall належить столичному бізнесмену Олегу Вишнякову, у власності якого також є частина мережі супермаркетів "Мегамаркет", ТРЦ "Ультрамарин" та інша нерухомість, у тому числі в Латвії.

Скільки грошей приніс ТРЦ Олегу Вишнякову достеменно невідомо, але його, ймовірно, керуюча компанія ТОВ "Космополіт-2016" відзвітувала про дохід за 2022 рік у 92,1 млн грн, що всього на 3,7 млн грн менше, ніж роком раніше.

ТРЦ Караван Олександра Ярославського-втікача

Володимир Галантерник з Одеси не єдиний бізнесмен-власник великих ТРЦ, який ховається за кордоном. Ще один – харківський бізнесмен Олександр Ярославський, власник групи компаній DCH. Після ДТП, що трапилася 9 лютого 2022 року, він виїхав з території України і проживає за різними даними у Франції чи Великобританії.

Його дітище — ТРЦ "Караван" у Дніпрі, площею 97,5 тисяч квадратних метрів, є частиною мережі з такою ж назвою, чиї центри є у Києві та Харкові. А за даними ЗМІ, власником ТРЦ є компанія DCH Infrastructure & Real Estate, яка заявила про дохід за 2022 рік у 42,3 млн грн, що майже на 6 млн грн, більше ніж 2021-го.

Скандальний ТРЦ SkyMall для Сергія Брюховецького

ТРЦ SkyMall у Києві, площею 88 тисяч квадратів, став епіцентром гучного скандалу, коли охорона державного "Укрексімбанку" за наказом голови правління Євгена Мецгера напала на журналістів передачі "Схеми" у жовтні 2021 року. Охорона намагалася знищити відео з інтерв'ю банкіра, на якому його розпитували про кредит у 60 мільйонів доларів фірмі бізнесмена із окупованої Горлівки Сергія Брюховецького.

Бізнесмен, який продовжував свій бізнес в окупованому місті і платив "податки" в ДНР, узяв кредит на покупку саме ТРЦ SkyMall, яким володіє через ТОВ "Славіан". Останній, до речі, різко наростив свій прибуток навіть під час війни – з 42,4 млн грн 2021-го до 122,5 млн грн 2022-го.

Скандальний кредит на купівлю ТРЦ SkyMall та напад на журналістів коштували Євгену Мецгеру посади голови "Укрексімбанку", проте термін за напад він так і не отримав, а в листопаді став головою правління "Української фінансової житлової компанії", що реалізує державну програму іпотечного кредитування.

Треба сказати, що, незважаючи на падіння доходів, скандали, кримінальні справи та інше, багатьом власникам ТРЦ вдається заробляти хороші гроші навіть під час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини