Головна Статті Бізнес інвестиції Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал
commentss Cтатті Всі новини

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал

"Коментарі" розбиралися, звідки взяли гроші для інвестицій в Україну громадяни Словаччини в особі братів Юрая і Річарда Душка

3 червня 2021, 07:41 comments2631
Поділіться публікацією:
Останнім часом у вітчизняних ЗМІ з подачі адвоката Масі Найєма і його юридичної компанії "Міллер" з'являється все більше публікацій про те, як стандартне справа "про стягнення заборгованості" намагаються перекваліфікувати в гучний скандал міжнародного рівня. При цьому варто відзначити, що авторам вдалося максимально сконцентрувати увагу української громадськості на словацьких інвесторів, інтереси яких представляють юристи "Міллер", а також на фінансовій компанії "Інвестохіллс Веста" - другому учаснику спору навколо будівлі по вулиці Фрунзе (Кирилівська), 69 в Києві .

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал

Де взяли гроші для інвестицій в Україну Річард і Юрай Душка

Про те, яке відношення до справи мають адвокат Масі Найєм і його юридична компанія "Міллер", Компанія "Інвестохіллс" , а також і громадяни Словаччини в особі братів Юрая і Річарда Душка (засновники компанії "ВІ ГРУП ЮА" ) — в нашому матеріалі.

Інвестиції без підтверджуючих документів

Відомо, що під час тривалих переговорів з представниками компанії "Інвестохіллс Веста" Юрай і Річард Душка відмовилися підтвердити свій статус інвесторів первинними платіжними документами покупки ТОВ "ФРУНЗЕ 69" . Тому довести, що вони інвестували свої кошти в нашу країну, неможливо. Крім того, в той час, як українські ЗМІ активно писали про порушення прав інвесторів в Україні, в словацьких виданнях подібної інформації не було . Перевірити це можна за допомогою відповідних запитів в пошукових системах на словацькій мові:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 2

При цьому варто відзначити, що Юрай Душка і Річард Душка досить відомі в Словаччині особистості — вони є онуками колишнього віце мера Братислави.

Юрай Душка більше розповідав про себе, як кандидата в делегати в Національну Раду Словацької Республіки від словацького міста Вайнори:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 3

Скріншот з сайту виборчої компанії міста Вайнори

Крім того, згідно з офіційним списком SKA (словацька палата архітекторів), брати Душка є архітекторами і управляють компанією VI GROUP , spol. s ro, яка надає замовникам послуги з курируванні будівництва.

Варто відзначити, що в словацьких ЗМІ у девелопера (девелопер — компанія, яка займається створенням нових об'єктів нерухомості, — ред.) Не найкраща репутація Скрін статті в словацькому виданні yimba:


Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 4

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 5

Скрін статті в словацькому виданні yimba

Діяльність Юрая і Річарда Душка в Словаччині

Якщо подивитися на реалізовані проекти девелопера в особі Юрая і Річарда Душка вкомерційному реєстрі Словаччини, то увагу привертає той факт, що дані деяких з них перенесені законом RPVS в закритий реєстр партнерів з державного сектору:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 6


Зміни в реєстрі пов'язані з
поправками до Комерційного Кодексу Словаки і в 2016 році. Тоді були встановлені нові вимоги до осіб, які є партнерами держави і отримують від нього допомогу, інвестиції або землю, а також до осіб, які реалізовують проекти на замовлення Словаччини для державних партнерів.

Таким чином виходить, що Юрай Душка і Річард Душка не є забудовниками та інвесторами, а більшу частину проектів вони виконали на замовлення магістрату Братислави. Крім того, сума, яку оплачує куратор будівництва, приєднуючись до проекту, є гарантійним внеском для забезпечення штрафів, передбачених договором про співробітництво, а не часткою участі в підприємстві.

Брати Душка та їх компанія в різних документах вказані як архітектори, і як інвестори:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 7

Дані з офіційного сайту компанії VI GROUR sro. Ключові орендарі — компанії з державного сектора. Куратори будівництва — Юрай і Річард Душка

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 8

Інформація для населення на офіційному сайті Магістрату Братислави, де влада оповіщає жителів Братислави про муніципальні проекти розвитку і стадіях реалізації (затримки, виконавці, документація проектів)

Починаючи з 2011 року компанія "ВІ Груп СК" реалізовує муніципальні проекти розвитку і співпрацює з партнерами з державного сектора. Протягом останніх 10 років Юрай і Річард Душка курирували будівництво студентського гуртожитку, житлового будинку міжнародної організації Свідки Єгови, висотки для молодих сімей та навіть медичного центру в Словаччині. У торговому реєстрі країни всі ці проекти мають позначку "соціальний контракт" і засекречену фінансову звітність відповідно до закону RPVS.

В інтерв'ю для порталу hypoindex.cz. в 2019 роки брати Душка розповіли про своє єдиному закордонному проекті в якості архітекторів, а якому є дані в декларації. Повна реалізація проекту запланована на 2022 рік:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 9

Брати-підприємці також реалізовували іноземні проекти. Так, в 2018 році їх чеська компанія VI Group CZ увійшла до складу компанії Active Life as Підтвердження цього можна знайти в реєстрах країни.

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 10

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 11

дані реєстрів
Відзначимо, в Чехії подивитися фінансову звітність компанії можна у відкритих реєстрах, які відображають, наскільки прибутковим виявився бізнес братів Душка в цій країні.

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 12

Фінансова звітність. Відкриті дані Комерційного реєстру Чеської Республіки, згідно з якими компанія заснована в 2015 році, а зміни в фінансову звітність внесено в 2018/2019 рр. Чеський проект братів Душка

Згідно з даними, які є у відкритому доступі, на рахунках братів Душка практично немає грошей. Тому, які гроші були спрямовані на інвестиції за кордон — питання залишається відкритим.

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 13

Фінансова звітність. Відкриті дані Комерційного реєстру Чеської Республіки

Інвестори з боргами

Що стосується інвестицій в Україну братів Душка, то тут виникає маса питань. У своїх деклараціях жоден з братів не вказав наявність доходів від комерційної діяльності або інвестицій в інших державах. А згідно з відкритими даними з нотаріального реєстру застав Словаччини, Річард Душка числиться боржником — у нього є невиконані зобов'язання перед Татра Банком на 300 тис. Дол. У той же час інвестиції тільки в Україні склали понад 3 млн євро,

Також брати, у яких офіційно немає грошей, позичають один одному мільйони: за участю фірми "Міллер" склали договір позики на 3,4 млн дол . Юрая Душка у Річарда Душка. При цьому, де взялися ці гроші — невідомо.

Зокрема, в Комерційному реєстрі Словаччини є дані про непогашену заборгованість за трьома заставних: дебіторська заборгованість, корпоративні права, пакет акцій, з запорукою в 330 тис. Євро за кожною з них. Кредитором є Tatra Bank, а боржник — Річард Душка.

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 14

Відкриті дані Комерційного реєстру Словаччини

У той же час в українських документах згадуються угоди на мільйони доларів. Ми отримали доступ до копії нотаріального Договору:

Справа на мільйони: як жовтий PR від Масі Найєма може перетворитися в міжнародний скандал - фото 15

Копія нотаріального Договору

Таким чином, питання про те, як Юрай і Річард Душка отримали права на будівлю по вул. Кирилівській, 69 в Києві після викупу корпоративних прав компанії "Фрунзе 69", залишається відкритим, як і питання інвестицій понад 3 млн євро в економіку нашої країни. Адже, виходячи з усіх перерахованих вище фактів, старання адвокатів компанії "Міллер" можуть виявитися успішними, і історія насправді перетвориться в міжнародний скандал.

Виходячи зі звітів братів Душка, вони є девелоперами, які практично нічого не заробляють. В такому разі не зрозуміло, звідки у них кошти для інвестицій в нашу країну і як вони позичали один одному мільйони доларів. Тим більше, якщо все відбувалося в Україні, то, ймовірно, мова йде про готівки розрахунках. В такому випадку, виникають питання щодо оподаткування операції на 3,4 млн дол. Немає даних і про грошові перекази братів Душка зі Словаччини в Україну, а відповідно і про походження коштів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини