Головна Статті Бізнес тарифи Ціни на газ у Європі б'ють рекорди: чого чекати Україні
commentss Cтатті Всі новини

Ціни на газ у Європі б'ють рекорди: чого чекати Україні

Чому на Заході дорожчає газ, і як це відіб'ється на українських громадянах, розбиралися "Коментарі"

16 вересня 2021, 17:30
Поділіться публікацією:

У нинішньому місяці ціна блакитного палива на європейському ринку побила історичні рекорди. Так, в середу, 15 вересня, вона перевищила 900 доларів за тисячу кубометрів. Правда, наступного дня на ринку спостерігалося зниження до 800 доларів. Але водночас вартість газу залишається високою і не виключено нове подорожчання.

Ціни на газ у Європі б'ють рекорди: чого чекати Україні

Ціни на газ в Україні. Фото з відкритих джерел

Варто зазначити, що ціна газу, яка останніми тижнями стала однією з ключових тем у ЗМІ, — спотова (тобто ціна на короткострокові постачання). Це не та вартість, яка фігурує у довгострокових договорах.

Зазвичай спотовими контрактами користуються для закупівлі газу для резервів або інших цілей. При цьому розрахунок здійснюється з постачальниками у найкоротші терміни.

Підвищення спотових цін може вплинути й на комунальні тарифи, особливо якщо майбутня зима виявиться суворою, а уряд країни не встигне закачати до сховищ достатньо резервного газу. Тому доведеться його докуповувати за вищою ціною. 


Чого чекати Україні

Відомо, що вартість блакитного палива безпосередньо впливає на комунальні тарифи для населення, особливо на опалення і гарячу воду. Але як сильно вплине стрибок саме спотових цін у Європі на українські тарифи ЖКП?

Відомо, що Україна значну частину необхідного палива закуповує у Європі. Тому європейські ціни тиснуть і на наш внутрішній ринок газу.

Втім, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи перед пресою, заявив, що нинішні тарифи будуть діяти до травня наступного року.

За його словами, попри рекордні ціни на газ на європейському ринку його вартість в Україні для побутових споживачів не зміниться.

"Ціна газу зафіксована річним контрактом НАК "Нафтогаз" на рівні 7,96 грн. Цей контракт діє до 1 травня 2022 року... Ми як уряд і "Нафтогаз" як державна компанія виступаємо гарантами того, що для побутових споживачів України ціна на газ не зміниться і буде залишатися на рівні відповідно до підписаного річного контракту", — підкреслив очільник уряду.

Тарифи на теплопостачання і водопостачання, за словами Шмигаля, теж повинні залишитися незмінними до травня 2022 року.

До слова, "Нафтогаз України" перевів клієнтів на річний тарифний план "Фіксований". Його умови такі: до 30 квітня 2022 року абоненти будуть платити по 7,96 грн за кубометр газу. Водночас вартість доставки у цю суму не входить.

"15 вересня вартість газу за тисячу кубометрів зросла до 945 доларів (до вечора того ж дня, вже після того, як ми отримали коментар, вона досягла 970 доларів за 1000 кубометрів, — ред). Якщо у закупівлі газ дорожчає, то ми чекаємо синхронної тенденції й на території України. Однак критичного зростання цін взимку не відбудеться", — вважає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

За його словами, прогнози про те, що взимку ціни будуть вище поточних на 40-50%, не зовсім реалістичні. Є технічна страховка, що Україна зафіксувала контракт на закупівлю по 7 гривень 96 копійок до 1 травня 2022 року. Відповідно зростання тарифів може відбутися лише частково. Причина в тому, що український бізнес у багатьох контрактах спирається на європейські ціни, користуючись формулою "імпортний паритет + транспортування".

"Тобто ціна газу на хабі і витрати на його доставку в Україну. Важливо розуміти, що для всього світу ціна газу на біржі не відображає реальної вартості газу для кінцевого споживача, оскільки через біржу проходить тільки частина газу. Інша частина надходить за довгостроковими контрактами" , — підкреслює експерт.


Чому зросли ціни?

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, відповідаючи на питання про причини подорожчання газу, назвав серед головних винуватців Кремль. За його словами, ситуація на ринку — результат цілеспрямованих дій керівництва РФ.

"Наше завдання — захистити людей від зміни тарифів у зв'язку з одним із видів гібридної агресії Росії проти Європи, проти України", — сказав глава уряду.

Приблизно такої ж думки дотримується й очільник НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, який у підвищенні цін на газ у Європі звинуватив насамперед Москву.

"Підвищення цін, яке ми бачимо на ринку, — наслідок спеціальної кампанії з боку "Газпрому", що просто обмежує постачання газу до Європи", — сказав Вітренко.

До слова, українська сторона у своїх звинуваченнях на адресу Кремля була не самотня: політики відразу з кількох європейських країн також виступили з критикою керівництва Росії та "Газпрому".

У РФ все почали заперечувати, переклавши відповідальність за те, що відбувається, на "західних партнерів". У російських ЗМІ з'явилася низка матеріалів, де підкреслювалося, що Кремль нібито "міг би розв'язати цю проблему", наростивши експорт сировини до Європи, але цьому перешкоджає європейське законодавство, "за яким 50% поставок газу в регіон має бути не з Російської Федерації".

"Політичний складник поточної ситуації очевидний. Інтерес постачальника — укласти довгострокові контракти з імпортерами ресурсів. "Газпром" не хоче дуже збільшувати закачування газу до сховищ, а хоче укладати "живі" контракти, інтерес до яких залежатиме від динаміки попиту і пропозиції, а не від спекуляцій на біржі. Вони не хочуть нарощувати продажі на спотовому ринку, чекаючи запуску газопроводу "Північний потік-2", — підкреслює аналітик ЦБТ Максим Орищак.

Ще однією важливою причиною підвищення цін на блакитне паливо називають виснаження газових запасів у Європі, що стало наслідком холодної зими 2020-2021 рр. (під час якої різко збільшилося споживання палива) і жаркого літа (коли зросли витрати енергії на кондиціювання).

Крім того, в низці ЗМІ назвали ще один фактор: ціни, що сформувалися на європейському ринку до середини вересня, — спекулятивні. Тобто є не тільки політичний, а й бізнес-складник: постачальники, вирішивши отримати "сатисфакцію" після збитків під час розпалу пандемії, просто штучно "накрутили" ціни.


Що буде далі з ціною на газ

16 вересня ціна на газ на європейському ринку знизилася до 800 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, на торгах вартість жовтневого ф'ючерса на хабі TTF у Нідерландах впадала до 771 долара. Однак пізніше вона знову збільшилася, досягнувши позначки у 835 доларів за тисячу кубометрів.

Наш постійний експерт Максим Орищак прогнозує зниження цін на паливному ринку.

"Світова тенденція зростання цін вже зараз вважається дещо "перегрітою", значить, можна очікувати, що скоро втрутяться нововведення, що регулюють ринок. Так, ще влітку основною причиною високих цін на газ у Європі стала відсутність потрібних обсягів скрапленого природного газу. Причина не змінюється. Але і тривати така цінова "війна" довго не зможе через великий розрив цін у контрактах на постачання. Значить, ринкова істерія після пікових стрибків дасть корекцію ціни вниз", — резюмує аналітик ЦБТ.

Чи можна українським громадянам видихнути з полегшенням, покаже час. Залишається сподіватися, що фактори, які сколихнули ринок блакитного палива, надалі будуть подолані й наша країна не постраждає ані від економічних, ані від політичних спекуляцій.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чому на автозаправках такі високі ціни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Сomments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини