Головна Новини Бізнес Будівництво Ціни на нерухомість: як війна впливає на ситуацію та які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на нерухомість: як війна впливає на ситуацію та які прогнози

Експерт розповів, чи готові українці купувати нове житло, на яких умовах й які тенденції на ринку нерухомості

1 липня 2022, 17:40 comments4654
Поділіться публікацією:

В Україні триває війна, російські ракети та снаряди щодня руйнують житлові будинки громадян. В рієлторських компаніях говорять, що ринок поступово відновлюється, але активність покупців впала. Наразі є масштабний відкладений попит на нерухомість та цікавість українців до житла, що зведене на 60% й більше. Яка наразі ситуація на ринку нерухомості та чого очікувати розповів експерт Максим Орищак, аналітик компанії" Центр біржових технологій " (ЦБТ).

Ціни на нерухомість: як війна впливає на ситуацію та які прогнози

Фото ілюстративне / Pixabay

За його словами, вартість квадратних метрів в Україні падатиме.

"Причина в тому, що продаватимуть нерухомість за потребою населення. Зростання цін у цьому секторі очікується на тому етапі, коли економіка України розвивається і у населення зростає достаток. У той період життя країни, коли сім'ї втрачають годувальників, а заробітні плати не зростають – продаватимуть нерухомість з метою прогодувати свою родину. Збагачуватися на квадратні метри зараз будуть ті, хто має надлишок фінансових накопичень і розуміючи ситуацію вишукуватиме гарячі варіанти", — наголошує він.

Наразі на ринку умови диктуватимуть покупці, ймовірно, компанії-забудовники будуть робити акції та пропонувати покупцям й інвесторам знижки. Скоріш за все, громадяни не готові зараз платити частинами за майбутнє житло, де ще лише заливається фундамент.

"Якщо говорити про потенціал падіння цін, то варто враховувати цінові та нецінові умови, а головне – валюту угоди та терміновість. Можна чекати, що люди зроблять дешевшим продаж, якщо отримують на руки всю суму і в доларах, чи євро. Сума знижки може сміливо падати на 35–40%. Зараз буде "ринок покупця", тож торгуватися можна як ніколи. Якщо ми говоримо про продаж за гривню, то знижка буде максимуму 15-20%. Продаж квартири на виплат, ймовірно, навіть не розглядатиметься. Просто купувати квартири, у зв'язку з розширенням сім'ї, або офіси на майбутнє у зв'язку з відкриттям нового бізнесу – цього не варто чекати в найближчі 5-8 років", — пояснює Максим Орищак.

Якщо населення України шукатиме помірно дешеві пропозиції, то не всі продавці будуть готові знижувати ціну за свою квартиру, особливо якщо купували в рази дорожче. Однак люди терміново продаватимуть задешево житло лише, якщо ситуація значно погіршиться. Оптимістичного сценарію зі зростанням цін на нерухомість поки чекати не варто, наголошує експерт, бо війна ще триває.

Як писав портал, експерти розповіли, як зовнішні дотації та поточний стан фінансового ринку України впливають на макроекономічні показники й чого очікувати до кінця року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини