Головна Новини Бізнес Агро Аграрії втрачають урожай та прибуток через дефиціт потужностей зберігання: як вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Аграрії втрачають урожай та прибуток через дефиціт потужностей зберігання: як вирішити проблему

Проблема нестачі зерносховищ дійсно актуальна і в урожайні роки вона виявляється на повну

18 березня 2021, 09:39
Поділіться публікацією:

В результаті нестачі елеваторів і низької якості частини з наявних, втрати врожаю становлять від 15 до 30% на рік, стверджують аналітики компанії Pro Consulting. Аналіз ринку зерносховищ в Україні свідчить про наявність в країні близько 800 сертифікованих елеваторів, загальна місткість яких дозволяє зберігати приблизно 33,8 млн тонн зерна, що майже вдвічі менше урожаю, що збирається щорічно.

Аграрії втрачають урожай та прибуток через дефиціт потужностей зберігання: як вирішити проблему

Аграрії втрачають урожай та прибуток через дефиціт потужностей зберігання - фото з відкритих джерел

Хто повинен контролювати ці процеси, будувати та модернізувати елеватори? Чим може обернутися така ситуація для економіки? Як вирішити проблему? На ці запитання порталу "Коментарі" відповів Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР).

"Цього року через менші обсяги урожаю проблем з його зберіганням та логістикою в аграріїв не було. Однак сама проблема нестачі зерносховищ дійсно актуальна, і в урожайні роки вона проявляється на повну. Звісно, аграрії потребують більшої кількості елеваторів, однак, потрібно розуміти, будувати їх довго і затратно. 

Це дороговартісні інвестиції, які сьогодні можуть собі дозволити хіба великі агрохолдинги, які мають можливість залучати дешеві кредити з Європи. Малий та середній аграрний бізнес в розрізі одного господарства на таке розраховувати не може. Однак виходом для них може стати об’єднання в кооперативи. І вже через них залучати кошти на будівництво елеваторів на регіональному рівні. Тобто агровиробники, об’єднавшись, акумулюють частину власних коштів, а частину можуть залучати з міжнародних установ під невеликі відсотки. Так працює, наприклад, Європейський банк реконструкції та розвитку: позичальник може розраховувати на дешевий кредит, якщо вкладає певну часту власних ресурсів. 

Друга проблема – підключення до електромереж. Сьогодні ця процедура настільки складна і в багатьох випадках незрозуміла, що проходять місяці перш ніж вдасться ввести об’єкт в експлуатацію. Наразі ведеться робота зі спрощення процедури приєднання до електромереж. До неї долучились чимало профільних експертів та організацій. ВАР як організація, яка об’єднує малих та середніх аграріїв, та якій безпосередньо відомі всі проблеми, пов’язані з цим питанням, також надала свої пропозиції. Найближчим часом мають відбутись громадські слухання стосовно даного питання, під час яких і будуть розглядатись запропоновані експертами зміни. Сподіваємось, їх підтримають і процедура приєднання до електромереж значно спроститься, що своєю чергою, полегшить введення в експлуатацію виробничих потужностей, в тому числі й елеваторів". 

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що у парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини