Головна Новини Бізнес Агро Чого найбільше потребують аграрії на старті посівної – які найбільші ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого найбільше потребують аграрії на старті посівної – які найбільші ризики

Насамперед необхідно продовжити кредитування аграріїв для проведення весняно-польових робіт

1 березня 2023, 15:12 comments1321
Поділіться публікацією:

Україна вступила у весну-2023 у стані неоголошеної війни, нова фаза якої була започаткована Росією понад рік тому. Від наслідків російської агресії постраждали усі галузі, включаючи АПК. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого, ймовірно, чекати Україні найближчим часом на аграрному фронті, а також – які важливі рішення в цьому ракурсі потрібно прийняти.

Чого найбільше потребують аграрії на старті посівної – які найбільші ризики

Аграрії. Фото: з відкритих джерел

У аграріїв не вистачає ресурсів на тлі вартості добрив, насіння та логістики

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук пояснює:

"Агросфери цієї весни під великим ризиком, понад 20% полів не придатні для проведення польових робіт, аграріям не вистачає ресурсів на фоні вартості добрив, насіння та логістики. Насамперед необхідно продовжити кредитування для проведення весняно-польових робіт – і вже цього тижня буде засідання аграрного комітету Верховної Ради України, на якому я жорстко порушу це питання. Також потрібно якнайшвидше вирішити питання черг на українсько-польському кордоні, адже, простоюючи там по 2-3 доби, аграрії втрачають будь-який прибуток, витрачаючи його на логістику".

За словами нардепа, необхідно в найкоротший термін вирішити питання державних закупівель саме у агровиробників, щоб аграрій, який важко працює цілий рік, отримав нормальну ціну, а держава – першу ціну, а не спекулятивну.

"Потрібен прямий доступ аграріїв до полиць магазинів, а не через треті руки. У реаліях виходить така історія: у фермера капуста по 6 грн., а в магазині по 14 грн. Скільки часу в країні процвітатиме спекуляція? Відповідні рішення мають бути ухвалені терміново, – упевнений Дмитро Соломчук. – Такі кроки гарантують розвиток фермерства та доступний продуктовий кошик кожному українцю".

Крім того, наголошує експерт, слід підтримати фермерів сучасною технікою по всіх регіонах, особливо там, де її втратили.

"Це ми й робитимемо цього року, – запевняє парламентар. – Причому найближчим часом".

Є ризик, що нестача ліквідності посилиться, Україна не досіє від 5 до 6 млн га землі

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса зазначає, що в деяких регіонах уже розпочалися весняно-польові роботи, підживлення озимих культур. Якщо дозволяють погодні умови, починається й обробка ґрунту. Відповідно, пояснює він, виникає багато питань щодо якісного та кількісного проведення весняно-польових робіт.

"На сьогоднішній день аграрії мають серйозну проблему з нестачею ліквідності. У більшості випадків це пов'язано з подорожчанням ресурсів, насамперед мінеральних добрив, – розповідає експерт. – В Україні, як відомо, є монополіст міндобрив, який встановлює ціни набагато вищі, ніж світовий ринок. При цьому митницею блокується імпорт імпортних добрив. Встановлюються надцінки, які в результаті роблять даний товар набагато дорожчим, ніж загалом у світі. Те саме стосується подорожчання інших необхідних ресурсів – палива, зерна, засобів захисту рослин".

На все це потрібні готівково-оборотні кошти, пояснює Алекс Ліссітса. Минулого року, нагадує він, вітчизняні аграрії отримали їх частково за рахунок продажу зерна, частково за рахунок держпрограми кредитування 5-7-9.

"Але зараз ця програма заблокована, уряд не підтвердив її продовження та розширення, – наголошує експерт. – Якщо Кабмін не надасть цього кредитного кредитування українським аграріям, останнім доведеться викласти понад 38 млрд грн під час весняно-польових робіт. Відповідно, брак ліквідності посилиться, Україна не досіє від 5 до 6 млн га землі. Що дуже негативно позначиться не лише на сільському господарстві, а й загалом на макроекономічних показниках країни. Адже, як відомо, аграрний сектор є одним із найбільших експортерів продукції з нашої держави, по суті, донором надходження валюти в Україну".

Раніше "Коментарі" писали – Україна вступила у нову військову весну: які кроки та дії можуть наблизити нашу перемогу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини