Головна Новини Бізнес Агро Чому дорожчає соняшникова олія, і якими будуть ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому дорожчає соняшникова олія, і якими будуть ціни

Рослинні олії у жовтні 2021 року на світовому ринку показують найбільші темпи зростання серед усіх груп продуктів

19 листопада 2021, 16:22 comments1090
Поділіться публікацією:

Вартість соняшникової олії в Україні може підскочити більш ніж на 10%. При цьому ціна продукції у листопаді вже злетіла до 63 гривень за літр. Таким прогнозом із виданням OBOZREVATEL поділилася аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Чому дорожчає соняшникова олія, і якими будуть ціни

Соняшникова олія - фото з відкритих джерел

Фахівець зазначила, що наша країна виробляє у рази більше рослинної олії, ніж споживає. Так, понад 90% продукції вітчизняного виробництва вирушає на експорт. У зв'язку з цим вартість соняшникової олії в Україні сильно залежить від світових цін, які, у свою чергу, часто змінюються.

За інформацією FAO, рослинні олії у жовтні 2021 року на світовому ринку показують найбільші темпи зростання серед усіх груп продуктів.

"Якщо місячний приріст індексу цін на всі продукти харчування у жовтні 2021 року становив 3%, то олії – 9,6%", — зазначила аналітик.

Литвин також додала, що у 2021 році Україні вдалося зібрати гарний урожай насіння соняшника, що сприятиме виробленню більших обсягів рослинної олії, ніж у 2020 році.

"Ці протилежно спрямовані тенденції дають підстави сподіватися на стабілізацію ціни на олію або хоча б її незначне зростання (до 10%)", — додав фахівець.

За даними Світлани Литвин, з початку листопада вартість на рослинну олію впала на 4%. Наразі продукція коштує близько 66 гривень за літр. Тенденцію коливання ціни на різні сторони в діапазоні 3-5% експерти спостерігають протягом кількох місяців.

Раніше у матеріалі видання "Коментарі" - виробник озвучив невтішний прогноз цін на соняшникову олію в Україні. Найближчим часом у країні можна буде зустріти соняшникову рафіновану олію вартістю понад 100 гривень за літр. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини