Головна Новини Бізнес Агро Ціна на добрива в Україні зростає: причини та вирішення проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на добрива в Україні зростає: причини та вирішення проблеми

Забезпеченість добривами в Україні продовжує залежати від роботи заводів ключового внутрішнього виробника

16 листопада 2021, 16:49
Поділіться публікацією:

Азот – основний макроелемент, необхідний забезпечення високої врожайності культур. Основний – і цього року неймовірно дорогий. Порівнюючи рік до року, ціна на азотні добрива зросла втричі: вартість аміачної селітри на рівні 23 000 грн/т і карбаміду в 28 000 грн/т. І поки що, на жаль, підстав для оптимізму та очікування істотного зниження цін немає. Чому так вийшло та як вирішується проблема, виданню "Коментарі" розповів генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон.

Ціна на добрива в Україні зростає: причини та вирішення проблеми

Ціна на добрива в Україні зростає - фото з відкритих джерел

За словами гендиректора УКАБ, дефіцит природного газу в Євросоюзі та його різке подорожчання спричинили зупинку низки хімічних заводів у ЄС.

"Дірка в балансі Азіатських ринків за добривами лише посилила шалене зростання цін на азотні добрива. У результаті навіть країни, які могли б постачати більше азотних добрив на зовнішні ринки, почали обмежувати постачання у той чи інший спосіб, щоб зберегти преференції для аграріїв усередині країни", – пояснює Роман Сластен.

Він наголошує, що забезпеченість добривами в Україні продовжує залежати від роботи заводів ключового внутрішнього виробника.

"Поки що лунають запевнення, що у планах – виробляти добрива у достатній кількості. Але чомусь згадується 2017 рік із березневим сюрпризом у вигляді зупинки заводів, і не постачання добрив напередодні весняного внесення", – зізнався Роман Сластьон.

Але тоді, продовжує він, можливості імпорту були значно ширші. Зараз знайти значні вільні обсяги з-за кордону буде дуже складно.

"Звичайно, є певні обсяги постачання з Білорусі, Грузії, Казахстану, Узбекистану, які хоча б певною мірою покращують конкурентне середовище на ринку добрив. Але замінити внутрішнього виробництва вони не зможуть і, до речі, погрози йому також не несуть", – наголошує Роман Сластьон.

Гендиректор УКАБ зазначив, що минулого тижня відбулося перше обговорення непростої ситуації із добривами з учасниками ринку при Мінагрополітики. У результаті є домовленість щомісяця звіряти години щодо балансу ринку добрив (як за обсягами від вітчизняних виробників, так і щодо імпортних поставок).

"Як мінімум, така комунікаційна платформа забезпечить дещо кращу прогнозованість ринку та розробку варіантів протидії можливим форс-мажорам", – резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що через ціни на газ та електрику злетить вартість продуктів: що подорожчає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини