Індекс борщу: як змінилися ціни на продукти в Україні

Зафіксовано зниження ціни на картоплю та сметану

За даними аналізу Офісу ефективного врегулювання, вартість порції борщу на чотирьох осіб, приготованого за традиційним рецептом, становить 65, 16 гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року, ціна борщового набору зросла на 5,52%. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що найбільше подорожчали буряки (на 62,43%), капуста (34,87%) та морква (35,01%). Інші продукти також збільшилися у вартості, проте не так значно.

Також зафіксовано зниження ціни на картоплю – на 8,05% та на сметану – 8,04%.

Окрім того, збільшилася вартість м'ясо. Ціна свинини порівняно з жовтнем 2020 року збільшилася на 4,49% і в середньому склала 114 гривень.

Нагадаємо, що, незважаючи на рекордні врожаї в Україні, ціни на продукти харчування не зупиняють своє зростання. Причинами цього, за словами заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради Дениса Марчука, є збільшення цін на природний газ та електрику. Також ціна залежить від тієї, що диктує світовий ринок. У результаті, як показують звіти Державної служби статистики, за 10 місяців уже зросли ціни на олію, овочі та цукор на 30%, а на крупи, борошно та хліб – на 13%. Детальніше про причини подорожчання – у матеріалі інтернет-видання.

Раніше в матеріалі порталу "Коментарі" повідомлялося про причини подорожчання соняшникової олії в Україні, і що буде з цінами на неї найближчим часом.

Крім того, відомо, що в країні зросли ціни на молоко, проте це ще не межа, вважають фахівці. Якість продукції в Україні продовжує покращуватись, що пов'язано зі збільшенням її вартості.