Головна Новини Бізнес Агро Оренда земельного паю в Україні: вартість та особливості
commentss НОВИНИ Всі новини

Оренда земельного паю в Україні: вартість та особливості

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експерта, де найвища вартість оренди паю на території країни та від чого вона залежить

4 березня 2021, 09:32 comments14271
Поділіться публікацією:

Ціна за оренду сільгоспземель у 2021 році в Україні зросла майже на 50%, в порівнянні з минулим роком.  Про це повідомляє LandLord, з посиланням на земельні аукціони, проведені управліннями Госгеокадастра в різних областях України.  Станом на 1 січня 2021 року орендна плата за 1 га приватної землі склала 1,6 тис. гривень, а державної — близько 3,4 тис. гривень за гектар.  Однак реальна вартість в різних регіонах України в кілька разів перевищує середню. Де найвища оренда землі — і від чого це залежить? Як зміниться вартість оренди з відкриттям ринку? Видання "Коментарі" поставило ці запитання експерту. 

Оренда земельного паю в Україні: вартість та особливості

Оренда паю в Україні: вартість та особливості - фото з відкритих джерел

Доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська пояснює, що сьогодні на ринку існує кілька видів орендної плати:

"Зокрема, це орендна плата за землі державної і комунальної власності права оренди, які були набуті на земельних аукціонах. Далі, орендна плата за земельні паї, яка офіційно зафіксована у договорах оренди та орендна плата, яка фактично виплачується власникам земельних паїв. Як правило, орендна плата, яка виплачується власникам земель фактично є вищою від того розміру, який зафіксовано у договорах оренди. Причиною тому є так звана "оптимізація" сплати податків. Оскільки з суми орендної плати сплачується податок з доходів фізичних осіб (ПДФО), розмір якого становить 18%. Тому досить часто розмір орендної плати, який фіксується у договорі оренди, є заниженим. 

За результатами моніторингових оцінок сьогодні орендна плата за земельні паї в Україні в середньому становить 102 євро/га (3233 грн/га). Приблизно такою ж є і орендна плата за землі державної власності — 3400 грн/га. У таких областях як Черкаська орендна плата коливається від 140 до 200 євро/га (4500-6000 грн/га), Київській — від 75 до 190 євро/га (2400-6000 грн/га), Вінницькій — від 70 до 219 євро/га (2250-7000 грн/га) і т.д.

Таким чином сьогодні орендна плата за сільськогосподарські угіддя в Україні уже є вищою, ніж в деяких країнах ЄС. Зокрема, у Словаччині орендна плата становить 52 євро/га і коливається від 32 до 75 євро/га залежно від краю,

- Латвії та Естонії 64 євро/га,

- Литві — 105 євро/га,

- Чехії — 120 євро/га (від 114 до 189),

- Іспанії — 148 євро/га (від 98 до 244),

- Угорщині — 173 євро/га.

Слід зазначити, що на земельних аукціонах орендна плата досить часто є вищою, ніж за земельні паї. Це в першу чергу пов’язано з тим, що на земельні торги виставляється порівняно невелика кількість угідь, тому рівень конкуренції там часто є досить високим. Є випадки, коли розмір орендної плати доходить до 20% від нормативної грошової оцінки (НГО) і більше. За стартової ціни на право оренди у 8% від НГО.

Варто також зазначити, що сьогодні непоодинокими є випадки, коли землекористувач (орендар) виплачує оренду плату за гектар у розмірі більшому, ніж залишається у його розпорядженні. Для прикладу, за попередніми розрахунками прибуток з одного гектара у 2020 році склав: при вирощуванні пшениці – 178 дол/га, кукурудзи – 107 дол/га. Тобто, це фактично є нижчим від сплаченої орендної плати. Насправді ці питання є досить важливими з точки зору економіки виробництва і прямо впливають на показники ефективності аграрного сектору та його можливості до розширеного відтворення. Загалом економічні відносини мають бути побудовані таким чином, щоб після сплати усіх обов’язкових платежів, включаючи і зобов’язання по орендній платі, у товаровиробника залишались кошти для розширеного відтворення виробництва. Оскільки це прямо впливає на питання економічної і продовольчої безпеки країни".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини