Головна Новини Бізнес Агро Пандемія та сільське господарство: здобутки та втрати галузі у 2020 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія та сільське господарство: здобутки та втрати галузі у 2020 році

"Коментарі" вирішили дізнатися експертну думку про те, як насправді коронакриза в країні вплинула на агросектор, і що насправді призвело до негативних наслідків в галузі за останній рік

18 січня 2021, 14:20
Поділіться публікацією:

Ні для кого не секрет, що пандемія коронавірусу завдала значних збитків практично кожній галузі економіки України. Однак за даними серії галузевих досліджень, які оприлюднило видання "Ліга", до топ-3 галузей найменш постраждалих від пандемії, увійшло сільське господарство. "Коментарі" вирішили дізнатися експертну думку про те, як насправді коронакриза в країні вплинула на агросектор, і що насправді призвело до негативних наслідків в галузі за останній рік.

Пандемія та сільське господарство: здобутки та втрати галузі у 2020 році

Колаж: Д. Романюк/Comments.uа

Вплив пандемії коронавірусу на сільське господарство України у 2020 році

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук підтверджує думку про те, що агросектор у порівнянні з іншими секторами економіки, постраждав менше. Однак за словами фахівця, значних втрат в період пандемії, зокрема за час жорстких карантинних обмежень, зазнали українські овочівники.

"Якщо аналізувати вплив пандемії коронавірусу на сільське господарство України у 2020 році, то буде справедливим зазначити, що агросектор у порівнянні з іншими секторами економіки, постраждав менше. Весняний локдаун не завадив посівній кампанії – аграрії змогли відсіятись по всій країні. Пізніші, пов’язані з  пандемією  обмеження, не стали на заваді у період збору і експорту урожаю. На кого справді вплинув весняний карантин – так це на овочівників, які не мали можливості реалізувати свій товар на ринках, оскільки їх закрили. Виробники змушенні були навіть викидати продукти, оскільки зберігати їх або не мали можливості, або це було значно дорожче", — стверджує Денис Марчук. 

Фахівець також наголошує на тому, що у зв’язку з пандемією зменшився попит на певні види продукції в середині країни – овочі, м’ясну продукцію. Люди почали економити та більш скрупульозно підходити до формування сімейного бюджету. Це пов’язано і зі зменшенням доходів деяких категорій громадян, і перерозподілом сімейного бюджету та необхідністю виділяти більше коштів на засоби захисту. 

Небувала посуха нанесла значно більших збитків, ніж коронавірус

Денис Марчук також підкреслив, що набагато більше негативних наслідків аграрії зазнали від кліматичних катаклізмів цього року. Через небувалу посуху  аграрії Півдня частково або повністю втратили урожай. Так, на Одещині загинуло близько третини всіх посівів озимих. А згодом – і ярих культур. Як наслідок, понад 30% фермерських господарств Бессарабії вже зупинили свою роботу. 

"Через брак вологи значно менший урожай ярих – кукурудзи, соняшнику – спостерігався та у центральних областях. В результаті скоротився валовий збір продукції, а це своєю чергою вплине на надходження валютного виторгу до України. Заморозки у свою чергу "вдарили" по садах і у 2020 році маємо значно нижчий урожай кісточкових", — продовжив експерт. 

Здобутки аграрного сектору на законодавчому рівні 

"Разом з тим, аграрії мали позитивні зрушення на законодавчому. Звичайно, найзнаковішим є закон про відкриття ринку землі, який запускається з 1 липня цього року. Вважаємо, що його ключові положення відповідають вимогам середніх і малих аграріїв, які на сьогодні обробляють до 80% сільськогосподарських земель в Україні. За це ВАР боролась протягом усього періоду дискусій навколо закону", — говорить фахівець. 

За словами Дениса Марчука, ще один важливий закон – про сільськогосподарську кооперацію, який дасть можливість малим та середнім аграріям об’єднуватись, формувати великий вал продукції та шукати альтернативні ринкам канали збуту своє продукції. Також на законодавчому рівні передбачена можливість компенсації з державного бюджету за втрачені від несприятливих погодних умов посіви на безповоротній основі, чого не було раніше. Окрім того, передбачаються кошти на новий для України вид страхування для агровиробників – страхування доходів. Знижено ставку ПДВ з 20% до 14% на деякі види агропродукції, що сприятиме детінізації агросектору та даватиме можливість аграріям заощадити обігові кошти.  

"Тож, можна констатувати, що у 2020 році агросектор вистояв і має навіть певні успіхи, сподіваємось, що 2021 рік принесе нам нові досягнення", — підсумував фахівець. 
Раніше видання "Коментарі" повідомляло про топ головних перемог і поразок агросектору у 2020 році. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини