Головна Новини Бізнес Агро Продаж землі іноземцям: чи вдасться захистити Україну від російського капіталу
commentss НОВИНИ Всі новини

Продаж землі іноземцям: чи вдасться захистити Україну від російського капіталу

Продаж землі громадянам інших держав може здійснюватися з дня та за умови схвалення цього рішення на референдумі

5 квітня 2021, 10:57
Поділіться публікацією:

С 1 липня 2021 року в Україні має набути чинності Закон про ринок землі, який передбачає зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Згідно з офіційними даними, іноземці та іноземні компанії не зможуть набувати у власність такі землі  до схвалення даного питання на всеукраїнському референдумі, механізм якого наразі чітко не визначений. 

Продаж землі іноземцям: чи вдасться захистити Україну від російського капіталу

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Як вирішення питання просувається зараз?  Які існують ризики прийняття рішення про продаж землі іноземцям та чи вдасться захистити наші землі від російського капіталу? Відповіді на ці запитання порталу "Коментарі" надала доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська. 

За словами експерта, нині багато розмов точиться навколо того, чи зможуть іноземці або іноземні компанії набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

"Загалом законом про обіг земель визначено, що набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення цього на референдумі. Стосовно такого механізму як набуття іноземцями корпоративних прав у осіб, які є власниками земель сільськогосподарського призначення, то наразі проведення таких трансакцій прямо заборонене законом та є неможливим. Зокрема, законом встановлено заборону набувати у власність іноземцям та особам без громадянства частки у статутному (складеному) капіталі, а також акцій у юридичних осіб, які є власниками земель сільськогосподарського призначення", — говорить Ольга Ходаківська. 

Фахівець також зазначає, що за будь-яких умов, у тому числі у випадку схвалення на референдумі рішення, забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення:

- юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, — на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності та земельні паї, які розташовані ближче 50 кілометрів від державного кордону України (крім державного кордону України, який проходить по морю);

- юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом;

- особами, які належать або належали до терористичних організацій;

- юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є іноземні держави;

- юридичними особами, бенефіціарні власники (контролери) яких зареєстровані в офшорних зонах, віднесених до переліку офшорних зон Кабінетом Міністрів України.

"Ключове питання полягає в іншому: хто буде здійснювати контроль за дотриманням цих норм? Яким чином відслідковуватимуться кінцеві бенефіціари, наявність іноземців серед членів (учасників) компаній, наявність пов’язаних осіб тощо? Проблема в тому, що ці питання взагалі не прописані на сьогодні у законодавстві. Зважаючи на те, що усі операції з купівлі-продажу посвідчуються нотаріусами, слід зазначити, що відповідних повноважень стосовно відслідковування ними наявності у складі компанії іноземних учасників, у них наразі немає, як повноцінного доступу до необхідної інформації теж. Значно складніше буде відслідкувати пов’язаних осіб або осіб, які перебувають в управлінні тієї чи іншої компанії. Адже механізм відслідковування кінцевих бенефіціарів українських юридичних осіб наразі несформований. На жаль, сьогодні мусимо констатувати, що питань залишається в рази більше, ніж відповідей. Як власне і гострих моментів та підводних каменів", — резюмує Ольга Ходаківська. 

Раніше портал "Коментарі" писав, як захиститися від земельного рейдерства. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини