Головна Новини Бізнес Агро Продаж землі в Україні: чи дозволять купувати іноземцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Продаж землі в Україні: чи дозволять купувати іноземцям

Експерти розповіли «Коментарям», що дасть Україні референдум про продаж землі сільгосппризначення іноземцям

11 січня 2021, 19:08
Поділіться публікацією:

Міністр аграрної політики й продовольства України Роман Лещенко запевняє, що референдум з питання продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде проведено протягом найближчих трьох років. Експерти оцінили ймовірність цього, а також можливі результати та наслідки такого референдуму.

Продаж землі в Україні: чи дозволять купувати іноземцям

Продаж землі. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Чому важливий референдум

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зазначає, що ВАР повністю підтримує ідею проведення референдуму щодо вступу іноземцями права володіння українськими с/г землями.

"Більш того, саме таку позицію відстоювала ВАР при прийнятті законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. І ми вважаємо значним досягненням включення даного пункту в закон — як запобіжника відтоку українського земельного банку в іноземні руки", — підкреслює Денис Марчук.

Він вважає, що референдум цілком може відбутися протягом трьох років, як каже аграрний міністр.

"Адже з 2024 року право купувати землі с/г призначення отримують юридичні особи. І Україна в цьому контексті має визначитися щодо іноземних компаній, — пояснює Денис Марчук. — Результати референдуму поки важко прогнозувати. Але за соціологічними опитуваннями, які у вересні-жовтні 2019 року проводила соціологічна група "Рейтинг", 81% українців проти продажу землі іноземцям. Вони виступають за те, щоб самим на ній господарювати. Думаю, така тенденція може зберегтися і на момент проведення референдуму".

Схеми передачі землі іноземцям

Економічного і політичного експерта Тараса Загороднього дивує, що міністр коментує питання призначення референдуму.

"Це більше питання ВР, яка ще повинна затвердити власне закон про референдум, — нагадує він. — Фактично, у нас і так проходить хитра легалізація продажу землі іноземцям. У законі, прийнятому минулого року (і дуже не влаштовує транснаціональні корпорації, які хотіли б все тут скупити дешевше), земля може передаватися в заставу банкам. А власниками ряду банків є іноземці. Тобто, земля і без референдуму може потрапляти їм в руки. Те, що ми зараз бачимо, — просто гра на публіку. Щоб легалізувати дискурс, що земля може купуватися і продаватися".

За словами експерта, у тій же Європі досить багато обмежень на продаж землі.

"У ряді країн ЄС є, наприклад, чіткі обмеження за розміром ділянок, обов'язкове громадянство або посвідка на проживання (наприклад, 10 років). А продаж здійснюється, в першу чергу, або сусідові-фермеру, або місцевій громаді чи церкві", — зазначає Тарас Зогородній.

Він також нагадує, що Конституційний суд України взагалі може скасувати закон, що дозволяє продаж земель сільгосппризначення.

"Швидше за все, відповідне рішення вже готове, але ще не опубліковано, — вважає експерт. — А якщо КСУ визнає цей закон або його певні норми неконституційною, доведеться враховувати зауваження. Фактично — переподавати закон... Що стосується референдуму з продажу землі іноземцям, його, врешті-решт, проведуть, але це чисто номінальна річ. На той час, як його надумають проводити, іноземці де-факто вже будуть володіти українською землею".

Нагадаємо, влітку 2021 року в Україні планують нарешті запустити повноцінний ринок землі. Аграрний експерт Алекс Ліссітса в розмові з "Коментарями" підтвердив, що швидше за все це відбудеться 1 липня, але можливі ускладнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини