Головна Новини Бізнес Агро Ринок землі в Україні: що про реформу думають нардепи
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: що про реформу думають нардепи

Народні депутати висловили свою думку з приводу впровадженої земельної реформи

1 липня 2021, 17:09
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 1 липня, в Україні відбувся запуск ринку землі, а саме скасувався мораторій на продаж земельних ділянок сільскогосподарського призначення. Шлях до впровадження ринку був важким і тривалим — народні депутати розглянули понад 4 тисячі поправок до первинного варіанту проекту закону. Ця велика реформа відбудеться за законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, за який в ніч проти 31 березня 2020 року проголосували 259 народних обранців в залі парламенту. 

Ринок землі в Україні: що про реформу думають нардепи

Ринок землі - фото з відкритих джерел

Кореспондент видання "Коментарі" поцікавилася у нардепів, як вони ставляться до впровадження ринку землі та чого очікують від земельної реформи в країні. 

Очільниця партії "Голос" Кіра Рудик зауважує, що запуск ринку землі є важливим кроком для нашої держави та наближує нашу країну до европейських:

"Ми вважаємо, що це один із найважливіших кроків, які ми зараз робимо, щоб Україна вийшла зі списку країн з економікою, яка розвивається, до країн зі справжнім вільним ринком. Тепер ми на рівні з тими європейськими країнами, де ринок землі працює. Наведу приклади, чому це добре: зараз 1 га землі в Україні коштує 1 тис. доларів, в Польщі ця ціна є у п'ять разів вищою. Це те, до чого може привести відкритий ринок землі. Ми абсолютно підтримуємо ринок землі, як концепцію і вважаємо, що зараз потрібно напрацьовувати багато нормативних документів, щоб цей ринок справді запрацював і люди могли розпоряджатися своєю власністю", — говорить нардеп. 

Депутат від партії "Европейська солідарність" Олексій Гончаренко висловив протилежну думку стосовно земельної реформи в Україні. Він переконаний, що закони у нашій державі мають стимулювати створення фермерських господарств: 

"Я хочу звернутися до всіх українців із закликом не продавати свою землю. Я особисто голосував проти цієї земельної реформи в такому вигляді. Тому що у такому вигляді, як вона прийнята, вона буде лише створювати підстави для виникнення величезних латифундій (латиноамериканська модель). А Україні потрібна модель фермерська, коли держава та закон стимулюють створення саме фермерських господарств. Наприклад, у Польщі налічується 1,5 млн фермерських господарств, оскільки там є обмеження за кількістю земель в одні руки, державна підтримка. На жаль, в нашій країні немає нічого цього". 

Раніше портал "Коментарі" писав, які зміни насторожують аграрну спільноту. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини