Головна Новини Бізнес Агро Ринок землі в Україні: які зміни насторожують аграрну спільноту
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: які зміни насторожують аграрну спільноту

Запропонований урядом законопроєкт 5600, який 1 липня має розглядатись у парламенті, викривляє чимало хороших ідей та надає надто багато повноважень податковим органам.

30 червня 2021, 16:08
Поділіться публікацією:

Напередодні старту ринку землі (1 липня) уряд хоче запровадити низку змін до Податкового кодексу України, які відверто насторожують аграрну спільноту. Більш докладно про це порталу "Коментарі" розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов. 

Ринок землі в Україні: які зміни насторожують аграрну спільноту

Ринок землі в Україні - фото з відкритих джерел

"Запропонований урядом законопроєкт 5600, який завтра, 1 липня, має розглядатись у парламенті, викривляє чимало хороших ідей та надає надто багато повноважень податковим органам. Аграрні асоціації, в тому числі й ВАР, пропонували низку змін до цього законопроєкту, які були підтримані аграрним комітетом ВРУ. Однак профільний податковий комітет правки не підтримав і рекомендував до прийняття саме базовий законопроєкт 5600", — говорить Михайло Соколов.

Однією з проблем він називає те, що у законопроєкті пропонується впровадити мінімальне податкове навантаження для агровиробників.

"Загалом, це є хорошою і правильною ініціативою, яку ВАР підтримувала послідовно та наполегливо протягом останніх 5 років як крок, який веде до детінізації агросектору. Адже наразі в Україні до 30% земель с/г призначення (понад 8 млн га) обробляються "в чорну". З них сплачується податків у розмірі приблизно 150 грн /га, в той час, як легальні с/г виробники платять 1400-6000 грн з 1 га. За приблизними підрахунками сумарно бюджет щороку недотримує до 55 млрд грн, включаючи втрату від несплати ПДВ, — пояснює заступник голови ВАР. — Для розв'язання цієї проблеми був розроблений законопроєкт 3131-д, який після низки доопрацювань підтримується аграрною спільнотою та вже рік чекає на розгляд у парламенті. Якраз у його початковому варіанті — законопроєкті №3131 – і була запропонована ідея мінімального податкового навантаження на 1 га, який мають сплачувати усі, хто обробляє товарну с/г землю".

Наразі ж, підкреслює Михайло Соколов, ми бачимо, що, фактично, норми законопроєкту 3131-д вмістили у новий законопроєкт 5600, але у значно перекрученому вигляді. В результаті чого він зараз спрямований не стільки на детінізацію агросектору, скільки на суттєве збільшення податкового навантаження на агровиробників, які працюють легально.

"Ставка мінімального податкового навантаження на гектар, тобто того мінімуму, який повинен бути сплачений сукупно за всіма видами податків в обох законопроєктах, обчислюється на рівні 5% від нормативно-грошової оцінки землі. Це приблизно 1400 грн з 1 га. Ми й раніше говорили, що це багато, і ставку потрібно знизити до 4% НГО. При цьому у законопроєкті 3131-д до цієї суми включено єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а в законопроєкті 5600 – ні. Це призведе до фактичного  підвищення податкового навантаження приблизно на 1,5% НГО для тих, хто і так платить податки, — наголошує експерт. — Адже агровиробники сплачують ЄСВ в обов’язковому порядку, а він не буде зарахований їм до того мінімуму податків, які потрібно сплатити".

Крім того, якщо законопроєкт 3131-д передбачає перехідний період, протягом якого ставка податку збільшуватиметься поступово, то в 5600 його немає, що теж є негативним фактором, зазначає Михайло Соколов.

Негативною, на його думку, також є норма, згідно з якою для аграріїв, які орендують землі у юридичних осіб, або придбали їх у власність, мінімальне податкове зобов’язання встановлюється на загальному рівні.

"Для них повинна діяти половинна ставка мінімального податку, — вважає Михайло Соколов. — Проблема в тому, що із таких земель не сплачується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з орендної плати, оскільки в такому випадку фізична особа доходу не отримує і зараховувати агровиробникам у сплату мінімального податку буде нічого".

За словами експерта, така норма призведе до того, що орендарі та власники таких земель, сплачуючи всі належні податки, все одно будуть змушені доплачувати — і це неправильно.

"Законопроєкт повинен бути про те, щоб всі платили ті податки, що вже встановлені, а не про те, щоб ті, хто уже працює легально, платили ще більше, — наголошує Михайло Соколов. — Також у законопроєкті №5600 ставка мінімального податкового зобов’язання обчислюється від поточного розміру нормативно-грошової оцінки землі (НГО) без виключення будь-яких регіонів України. Але на Півдні вона здебільшого відірвана від реальності та є завищеною, оскільки за останні 30 років клімат там сильно змінився, внаслідок чого спостерігається серйозна нестача вологи. І це сильно битиме по агровиробниках, які там працюють. Наприклад, в Одеській області НГО одна із найвищих у країні — на рівні 31 тис. грн за га, а на практиці два останніх роки область страждала від посухи. Тому ми наполягаємо на тому, що розмір НГО для розрахунку мінімального податкового навантаження повинен бути обмежений 28 тис. грн, що є середнім розміром НГО в Україні, поки уряд не розробить та не затвердить нову методику розрахунку НГО, яка буде враховувати реальну кількість вологи та реальну середню урожайність".

Ще один негативний момент, за словами заступника голови ВАР – в законопроєкті мінімальний податок розраховується окремо для кожної компанії, а не для групи пов’язаних юридичних осіб.

"І це також призводитиме до переплати податку тими, хто і так працює легально, оскільки доволі часто персонал компанії, а, значить, і сплата податків, зосереджені на одній юридичній особі, яка обробляє землі всіх інших членів групи, — пояснює Михайло Соколов. — Тобто логіка законопроєкту 3131-д була не в тому, щоб збільшити податкове навантаження, а зробити так, щоб обов’язкові податки сплачувалися всіма. А законопроєкт 5600 настільки перекручує, "вивертає" початкову ціль, що перетворюється на документ, який б’є по тих, хто і так сплачує кошти в бюджет. Крім того, підвищення податкового навантаження на агарний бізнес призведе також і до того, що впаде розмір орендної плати та вартість с/г земель, тобто паїв, які належать 7 млн українців. Думаю, це зовсім не те, що обіцяв уряд, запускаючи ринок землі".

Раніше "Коментарі" писали, що в Україні запускають онлайн-торги землею. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини