Головна Новини Бізнес Агро Ринок землі в Україні: що треба зробити, щоб його запуск відбувся
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: що треба зробити, щоб його запуск відбувся

Нинішня редакція закону більше відповідає інтересам представників українського АПК

22 квітня 2021, 16:27
Поділіться публікацією:

Як відомо, Верховна Рада України IX скликання прийняла законопроєкт, який запускає ринок землі сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року. Однак деякі з народних обранців висувають припущення, що його запуск відбудеться не раніше, ніж у 2022 році. 

Ринок землі в Україні: що треба зробити, щоб його запуск відбувся

Ринок землі - фото з відкритих джерел

Що ще треба зробити, щоб земельна реформа (ринок землі) запрацювала, як і планувалося, у липні? Що наразі гальмує процес? Своїми думками з цього приводу з порталом "Коментарі" поділився голова Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрій Дикун.

Експерт нагадує, що вже за два місяці в Україні має стартувати ринок земель сільськогосподарського призначення.

"До його запуску ми підійшли із законом, який максимально відповідає інтересам України, — вважає Андрій Дикун. — Він не передбачає продаж землі іноземцям та транснаціональним компаніям. Цей документ встановлює перехідний період, протягом якого землю мають право купувати лише фізичні особи-громадяни України, а юридичні особи отримують доступ до ринку землі через три роки".

За словами голови ВАР, якщо згадати початковий варіант ринку землі, який пропонувався урядом Олексія Гончарука, то він був досить ліберальним  і українські аграрії не витримали б конкуренції з іноземними компаніями. Нинішня редакція закону, на думку Андрія Дикуна, більше відповідає інтересам представників українського АПК.

"Однак для ефективної роботи ринку землі необхідно провести ще чимало законодавчої роботи", — підкреслює голова ВАР.

Так, у парламенті триває розгляд надзвичайно важливого законопроєкту №2194, який підтримують і аграрії, й експертні кола.

"Він завершує земельну децентралізацію – передачу державних земель с/г призначення поза межами населених пунктів у власність громад, — пояснює Андрій Дикун. — Без цього чимало громад залишаються без землі, податки з оренди чи продажу якої ідуть у сільську казну. На жаль, процес розгляду цього документу затягнувся. Але з понад трьох тисяч правок більшу половину вже пройшли. Сподіваємося, що найближчим часом його все ж ухвалять".

До пакету з попереднім документом включений законопроєкт №2195, який передбачає продаж земельних ділянок державної та комунальної власності через електронні аукціони.

"Це потрібно для того, щоб процедура оренди чи продажу земельних ділянок стала прозорою і можна було відслідкувати, хто став їхнім власником чи орендарем", – розповідає Андрій Дикун. 

До цих пір залишається неприйнятим законопроєкт №3205-2 "Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві". Він передбачає створення спеціального фонду, який гарантуватиме перед банками виконання зобов’язань фермерів.

"Це значно спростить отримання кредитів малими фермерами, які не мають кредитної історії. Законопроєкт дуже важливо ухвалити до старту ринку землі. Без цього малі фермери можуть втратити шанс отримати хоч якісь кошти для купівлі землі", — зазначає експерт.

Чекає своєї черги (у другому читанні) й законопроєкт №3012-2. Він  передбачає право працівників державних с/г підприємств на отримання земельного паю. Мова, за словами Андрія Дикуна, про людей, які працювали на держпідприємствах ще за часів СРСР, але чомусь не отримали своєї пайової землі. 

Крім того, необхідно реінтегрувати Держгеокадастр і Реєстр майнових прав. Закон про те, що всі дані, які є в Держгеокадастрі, повинні відображатися в РМП, прийнятий. Однак сама операція не виконана, акцентує голова ВАР.

Раніше портал "Коментарі" писав про продаж землі іноземцям. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини