Головна Новини Бізнес Агро Ринок землі в Україні: що змінилося через три тижні після відкриття
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: що змінилося через три тижні після відкриття

Експерт розповіла, наскільки активно працює ринок землі у перші тижні існування

22 липня 2021, 07:51
Поділіться публікацією:

Три тижні минуло з відкриття ринку землі в Україні. Першими висновками щодо скасування мораторію на продаж земельних ділянок з порталом "Коментарі" поділилася доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська.

Ринок землі в Україні: що змінилося через три тижні після відкриття

Що змінилося в Україні після запуску ринку землі

За її словами, згідно з даними Держгеокадастру станом на 21 липня 2021 року укладено 1411 угод щодо переходу прав власності на земельні ділянки внаслідок таких трансакцій як купівля/продаж, дарування та іншим способом відчуження земель. За перші три тижні свого власника змінили 2118 га земель. Кількість укладених угод становить 1141.

Однак, зазначає Ходаківська, у наведеній статистиці є одна цікава річ – у ній наведені дані й щодо тих земель, які не були підмораторні, йдеться про земельні ділянки для городництва, садівництва, ОСГ тощо.

"Тобто, фактично на більшість цих земельних ділянок мораторій не поширювався й вони вільно купувались та продавались і раніше. Як бачимо, середній розмір земельної ділянки стосовно якої здійснено правочин становить близько 1,5 га. При цьому в окремих областях він ще менший. Так, у Київській області середній розмір відчуженої земельної ділянки становить 0,6 га, у Львівській – 0,5 га, у Закарпатській – 0,3 га. Тому, виходячи з оприлюднених даних, оцінити ефект від введення "ринку земель" насправді не має можливості", – зазначає Ольга Ходаківська.

Крім того, експерт зазначає, що загалом згідно із законом на першому етапі землю можуть купувати громадяни України, площею до 100 га в одні руки. Другий етап, який має стартувати з 2024 р. відкриє доступ до землі юридичним особам, засновниками/ учасниками яких можуть бути виключно фізичні особи-громадяни України, при цьому збільшується і ліміт площі с/г землі, яка може перебувати у власності однієї фізичної/юридичної особи – до 10 000 га.

"Проте, згідно з даними Держгеокадастру, в Україні, ще до "відкриття ринку земель", тобто до 1 липня 2021 р. понад 1,5 тис. фізичних осіб володіли земельними ділянками сільськогосподарського призначення площею понад 100 га. Таким чином, площа земель, що перебуває сьогодні у їх власності перевищує максимальний поріг у 100 га", – звертає увагу експерт.

Вона також зазначає, що при цьому найбільша площа с/г угідь, що була сконцентрована у власності однієї фізичної особи ще до "запуску ринку земель" становить 3817 га, що у 38 разів перевищує допустимі порогові значення. І тут йдеться не про оренду чи емфітевзис, а саме про землі с/г призначення набуті у власність фізичною особою.

"Досить цікавою видається й картина щодо наявності с/г земель у власності юридичних осіб. Так, згідно з даними земельного кадастру станом на 30 червня 2021 року (знову ж таки ще до "запуску ринку"), 111 юридичних осіб мали у власності с/г угіддя площею понад 100 га.  Загалом площа угідь у власності однієї юридичної особи в окремих випадках сягає 3 762 га.  Цікаво, що серед "юридичних" власників є представники різних організаційно-правових форм господарювання. Тут зустрічаються й товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), приватні та приватно-орендні підприємства, с/г виробничі кооперативи, дочірні підприємства та фермерські господарства", – говорить Ходаківська.

Експерт вважає, що зараз увага багатьох аналітиків прикута до ціни на земельні ділянки. Наразі ціна земель, що офіційно фіксується в земельних угодах в середньому становить 25 тис. грн/га, хоча не виключено, що фактично сплачені суми можуть бути й іншими. Як будуть надалі розвиватися земельні відносини наразі спрогнозувати складно, оскільки сьогодні це задача з багатьма невідомими, підсумовує Ольга Ходаківська.

Раніше "Коментарі" писали, що фахівці з Міністерства аграрної політики та продовольства розповіли, скільки за цей час було проведено угод, а також зроблено звернень до земкадастру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини