Головна Новини Бізнес Агро Ринок землі в Україні: що змінить закон №2194
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: що змінить закон №2194

На думку експертів УКАБ цей законопроект є вкрай важливим для реформування земельних відносин та містить ряд важливих положень

29 квітня 2021, 15:05 comments1251
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України прийняла законопроект №2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Чому нардепи так довго затягували з прийняттям цього законопроекту, коли він повноцінно може вступити в силу, що даний закон змінить на ринку землі України — розбиралися "Коментарі".

Ринок землі в Україні: що змінить закон №2194

Що змінить закон №2194

В асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) перерахували переваги цього закону для нашої країни.

1. З дня опублікування цього Закону громади отримають у комунальну власність землі за межами населених пунктів.
2. Зменшиться кількість погоджувальних процедур у сфері землеустрою.
3.Орендарі отримають чітку процедуру реалізації переважного права на купівлю с/г земель.
4. Удосконалюється процедура електронних земельних торгів.
5. Усуваються прогалини у правовому регулюванні прав на землю.

Крім того, експерт із земельних питань асоціації УКАБ Елліна Юрченко ексклюзивно для порталу "Коментарі" розповіла, що від моменту реєстрації до прийняття законопроекту № 2194 пройшло більше 1,5 року.

"Він є вагомою частиною реформування земельних відносин. Автоматично передає землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад. Ліквідовує низку дозвільних процедур у сфері землеустрою, зокрема і експертизу землевпорядної документації. Так, Держгеокадастр з набранням чинності цим законом стане сервісною службою без владних повноважень розпорядження землею. Функції контролю і охорони земель також можуть передаватись громадам, якщо вони так вирішать", – зазначає експерт.

Тобто, цей законопроект прибирає низку корупційних схем і є не вигідним для деяких груп. Саме тому його завалили поправочним спамом, відправляли на повторне друге читання, зазначила Еліна Юрченко.

"Варто відзначити, що зазначені законодавчі ініціативи не могли прийняти впродовж 8 років. Так, у Верховній Раді України попереднього скликання аналогічні законопроєкти не знаходили підтримки. Сподіваємось, що президент підпише законопроект найближчими днями. І вже підписаний закон у більшості своїх положень вступить в силу з дня його опублікування, зокрема і у частині передачі земель громадам".

На думку експерта, ринку земель з набранням чинності цим законом зміниться те, що громадяни для безоплатної приватизації землі або її оренди будуть звертатись не до Держгеокадастру, а до органів місцевого самоврядування. Час від замовлення землевпорядної документації до реєстрації земельної ділянки значно скоротиться. Окрім того, землевпорядні послуги тепер повинні стати дешевшими, тому що у них не будуть закладатись витрати на "відкати".

Також Юрченко звертає увагу на те, що передача с/г земель з державної до комунальної власності ніяк не впливає на їх обіг, тому що продаж і державних, і комунальних с/г земель заборонений.

Нагадаємо, прискорена підготовка до запуску ринку землі лише грає на користь особам, які прагнуть заволодіти чужою землею в незаконний спосіб. Щорічно під час посіву та жнив частота запитів і дзвінків із пробеми земельного рейдерства стрімко зростає. Експерт з державного управління, голова Всеукраїнського Об'єднання Власників Землі Роман Головін вважає, що головні рейдери української землі — це орендарі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Максим Чередниченко

30 квітня 2021, 10:37

На словах все всегда звучит и выглядит красиво, какой закон и сферу жизни не возьми. Но на деле, почему то, всегда получается наоборот. Большинство людей боится, что после принятия данного закона, Украину будет распродана по частям иностранным инвесторам и ни о какой государственности уже и речи быть не может.

Сергей

29 квітня 2021, 15:08

Начал читать и понял полная ересь. Читать дальше нет необходимости


Новини