Головна Новини Бізнес Агро Страхування сільськогосподарської продукції: чому це важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Страхування сільськогосподарської продукції: чому це важливо для України

На думку Олега Нестерова, це питання майже не зачіпалося останні мінімум років п’ять, але минулий рік різко змінив ставлення до механізму страхування і позиції аграріїв до нього

29 квітня 2021, 18:59
Поділіться публікацією:

Верховна Рада на позачерговому засіданні 27 квітня підтримала в першому читанні проект закону № 5104 щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Чому це важливо, як це працює в інших країнах та як допоможе виробникам і споживачам виданню "Коментарі" розповів координатор комітетів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Олег Нестеров.

Страхування сільськогосподарської продукції: чому це важливо для України

Страхування сільськогосподарської продукції

"Усі пам’ятають посуху, відсутність достатньої кількості вологи, в окремих регіонах взагалі вигоріли посіви – як результат, витрачені гроші на посіви, які згоріли або не дали очікуваного результату, фінансові втрати і складнощі, по окремих підприємствах проблеми з виконанням "форвардів" і т.д. Аби посіви/врожай були застраховані – можна було б розраховувати на покриття витрат страховою, і фінансові проблеми аграріїв були б не настільки великі", – зазначає експерт.

Олег Нестеров говорить, що даний законопроект вирішує ряд проблемних питань, які діяли в рамках старого законодавства. Наприклад, ліквідація недіючого і корупційного Аграрного страхового пулу, вирішення питання з механізмом роботи, страховими продуктами, об’єктами і суб’єктами страхування та багато іншого. Він вважає, що зараз фактично заново створюється ринок агрострахування, і за рахунок державної підтримки цього напрямку, будуть стимулювати аграріїв до використання інструменту страхування. 

"У рамках ЄС страхування і можливість їх різної варіації передбачено в рамках CAP, і дуже часто це йде в рамках державно-приватного партнерства зі страховими компаніями. Проте слід розуміти, що на рівні кожної окремої держави застосовується свій інструментарій. Це різні відсотки покриття страхових внесків, різні об’єкти страхування (можуть бути не тільки посіви чи врожай, а й птиця, ВРХ і т.д.), різні страхові випадки. Також у деяких країнах  страхування є обов’язковим при певних умовах (розмір підприємства)", – говорить Нестеров.

Також експерт наводить приклад США, де більш поширене страхування доходу аграріїв, а не врожаю чи посівів. Але слід розуміти, що в багатьох розвинених країнах (США, Франція, Іспанія, Нідерланди і т.д.) інструментом страхування аграрії користуються вже десятки років, і є відповідний досвід і практика, а також розуміння необхідності даного інструменту.

"Певною мірою, це додаткова стаття витрат аграріїв, проте, це розуміння захищеності і, що в разі настання страхового випадку, на який ти ніяк не можеш вплинути (посуха, повінь, пожежа) тобі будуть здійснені страхові виплати для покриття нанесеної шкоди. Це впевненість у завтрашньому дні,  бо ти застрахований від ризиків, які можуть знищити посіви, врожай, тварин, що є основним джерелом доходу аграріїв", – підсумовує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що змінить для України прийняття законопроекту №2194.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини