Рубрики
МЕНЮ
Елизавета Черных
Протягом останніх місяців українських споживачів найбільше бентежило зростання цін на соняшникову олію та цукор, які суттєво додавали в ціні. Але зараз вони дещо дешевшають, а ось дорожчають інші продукти харчування. Чому це відбувається, порталу "Коментарі" розповіла аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин.
В Україні дорожчають продукти харчування: експерт назвала основні причини - коллаж "Комментарі Д.Романюк
Эксперт нагадує, що вересні 2021 року ціна на соняшникову олію та цукор була практично без змін. Цукор навіть знизився на 2%. Так, станом на початок жовтня 1 кг цукру коштує близько 27,60 грн, а соняшникова олія – 68,50 грн за 1 літр. Очікування гарних врожаїв на насіння соняшнику та цукрових буряків дає підстави для стабілізації ціни.
За словами аналітика, для певної категорії товарів є характерним сезонне зростання цін. До таких товарів належать і овочі так званого "борщового набору". Так, протягом вересня 2021 року ціна на капусту білокачанну зросла на 19% до 7,05 грн за кг станом на початок жовтня, ціна буряка – на 14% до 7,30 грн/кг, цибулі – на 12% до 9,05 грн/кг, картоплі – на 9% до 11,45 грн/кг.
Основна причина зростання цін на ці продукти харчування зараз – це закінчення збору їх врожаю та припинення реалізації цієї продукції виробниками безпосередньо "з поля" за більш дешевою ціною. Далі ці овочі переміщуються в склади тривалого зберігання, звідки вони поступово реалізуються до наступного врожаю.
За словами експерта, вплив сезонності призвів до зростання ціни на яйця курячі. Протягом вересня ціна на яйця зросла на 8% і становить близько 35,20 грн за 10 штук. Основна причина зростання – зменшення пропозиції від господарств населення через зниження температури та несучості курей.
Раніше експерти озвучили прогноз цін на продукти в Україні в жовтні.
Новини