Головна Новини Бізнес Агро Від чого залежать ціни на продукти і якими вони будуть восени: прогноз експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежать ціни на продукти і якими вони будуть восени: прогноз експерта

Ціни будуть рости без різких сплесків

27 серпня 2021, 14:47
Поділіться публікацією:

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин озвучив для видання "Коментарі" прогноз цін на продукти на осінь, розповівши, що подорожчає або подешевшає і чому.

Від чого залежать ціни на продукти і якими вони будуть восени: прогноз експерта

Прогноз цін на осінь - колаж "Коментарі" Д.Романюк

"Ще не зовсім зрозумілі реальні обсяги врожаю, які збере Україна (це стане зрозуміло в кінці вересня- на початку жовтня). Але однозначно можна сказати, що нічого не дешевшатиме. Обсяги врожаю і динаміка світових цін на продовольство можуть тільки або прискорити, або уповільнити процес подорожчання. Але все дорожчати у нас буде однозначно з однієї простої причини — у світі дорожчають продукти харчування через пандемію", — говорить експерт.

Другий момент пов'язаний все з тієї ж пандемією, але вже всередині України. Коли ми говоримо про ціни, про економіку, розповідає Пендзин, важливо розуміти, що цінова ситуація і обсяги заробітків безпосередньо залежать від того — буде чи не буде наступна хвиля захворювання в Україні. І якщо вірити нашим медикам, нас чекає не тільки карантин, а й локдаун восени. Якщо це буде так, то доходи українців істотно знизяться.

"Коли ми говоримо про ціни, потрібно розуміти, що важлива не цифра на ціннику, а співвідношення того, скільки ви за свої місячні доходи зможе придбати того чи іншого продукту. Паритет купівельної спроможності. В Україні, наприклад, кг яловичини коштує 5 євро, а в Швейцарії — 40 євро. При цьому швейцарці отримують в середньому на місяць близько 10 тис. євро, так що у них немає проблем купувати м'ясо за 40 євро. Тому і підкреслюю: важливий не цінник, а співвідношення доходів і цін. Якщо буде локдаун , доходи серйозно впадуть. Може ціни і не сильно зростуть, але впадуть доходи і паритет купівельної спроможності. У цьому проблема. А так нічого критично не буде — ціни будуть рости без різких сплесків. Серйозного подорожчання на що-небудь я не прогнозую ", — продовжує експерт.

Пендзин нагадав, що овочі вже дорожче торішніх на 30-40%, так що дорожчати будуть в рамках сезонних коливань. За цінами на соняшникову олію і цукор — ми і так досягли стелі. Навряд чи буде зниження, але зростання серйозного не буде.

Хліб буде дорожчати в рамках 1-1,5% на місяць. Але це традиційне явище, стверджує експерт.

"М'ясо і так не сильно зросло в ціні. І не буде особливо зростати, тому що серйозно залежить від купівельної спроможності населення. Якщо населення має маленькі доходи, воно зменшує споживання м'яса і збільшує споживання картоплі. Та ж свинина за минулий рік зросла лише на 3 -4%, тоді як інфляція в країні була 10%, хліб виріс на 17%, а соняшникова олія і зовсім на 70%. І це не тому що у нас виробники м'яса такі соціально орієнтовані, а тому що його просто не будуть купувати за дорожчою ціною.

З молочкою приблизно та ж історія. У нас падає поголів'я, активно йде імпорт. Проблема в тому, що натуральна молочка зараз все більше заміщується спредами, сурогатами. За відповідної переробки пальмова олія перекриває собою вершкове масло. Те, що ми називаємо спредами, це, по суті справи, і є пальмова олія. Вся кондитерка сьогодні — не з молочки, а на пальмовій олії. У йогуртах дуже багато рослинних жирів, чого там не повинно бути за визначенням. Виробники пішли шляхом заміщення, здешевлення. Ми ж споживаємо все менше якісної їжі", — підсумував Пендзин.

Раніше експерти озвучили економічний прогноз для України на осінь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини