Головна Новини Бізнес Агро Відкриття ринку землі в Україні: що депутати думають про цю ініціативу
commentss НОВИНИ Всі новини

Відкриття ринку землі в Україні: що депутати думають про цю ініціативу

Із 1 липня 2021 року в Україні офіційно можна оформлювати договори купівлі-продажу землі

1 липня 2021, 11:31
Поділіться публікацією:

Початок липня приніс нашій державі низку змін. Найголовнішим нововведенням, безперечно, можна вважати старт земельного ринку. Як інформує парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Гергелюк, народні депутати вже діляться своїми враженнями від цієї події.

Відкриття ринку землі в Україні: що депутати думають про цю ініціативу

Із 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Не чекайте, що одразу будуть якісь великі купівлі"

На думку очільника фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, відкриття ринку землі в Україні не принесе одразу певних великих зрушень. Все тому, що українці вельми специфічно ставляться до цього предмету торгів.

"В Україні взагалі особливе ставлення до землі, раніше її могли продавати лише в останній момент, через особливі обставини. Наприклад, хтось помер, а пай у селі залишився. При цьому інші родичі вже давно живуть у місті і мати додаткову ділянку їм не вигідно. Але й при цьому не часто продаж оформляли: частіше здавали в оренду", — говорить нардеп.

Через подібний підхід українців до операцій із землею Давид Арахамія і не чекає моментальних змін на запущеному ринку.

"Утім, люди отримають право на продаж/купівлю ділянок, матимуть документ, який підтверджує їхню власність на цю землю, — стверджує політик. — Початково будуть проводитися якісь поодинокі транзакції. Не чекайте, що одразу будуть якісь великі купівлі, великі паї. Люди не будуть їх продавати так просто".

При цьому Арахамія прогнозує, що в Україні, завдяки запуску ринку землі, розпочнеться розквіт малого фермерства. Такі висновки депутат зробив із нещодавньої зустрічі із, власне, фермерами. За інформацією, яку надали політику сільськогосподарники, один із українських банків пропонує кредитування для операцій із землею під 1,5-2% євро. За словами Арахамії, це дуже вигідно, адже раніше ставка могла сягати близько 10%.

Земельну ділянку краще продати не зараз, а через кілька років

На відміну від свого колеги по партії, голова фінансового комітету Верховної ради, "слуга народу" Данило Гетманцев не впевнений, що люди не почнуть масово продавати свої паї. Саме тому закликав цього не робити одразу.

"В Україні запроваджено ринок землі. Вітаю всіх із тим, що у нас немає на вулицях наших населених пунктів людей, яким викручують руки і змушують продавати землю. Із тим, що наша земля, станом на ранок першого дня роботи земельного ринку, ще й досі не розпродана іноземцям", — із легким відтінком іронії зазначив нардеп.

На його думку, довкола цієї ініціативи існує забагато чуток, але не варто довіряти всьому, що розповсюджується.

"Найголовніше, що треба знати: людина самостійно приймає рішення — коли, кому і за скільки продавати свою земельну ділянку. Але не продавайте одразу зараз, бо ціна на землю буде лише зростати. Повірте, через рік-два-три наявна ділянка коштуватиме дорожче, ніж зараз", — підкреслив Гетманцев.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які зміни у зв’язку із запровадженням ринку землі насторожують аграрну спільноту. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про три кроки, за які можна оформити купівлю-продаж земельної ділянки в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини