Головна Новини Бізнес Агро Як безкоштовно отримати законні 2 га землі в Україні і чи можливо це зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Як безкоштовно отримати законні 2 га землі в Україні і чи можливо це зробити

Отримати земельну ділянку доволі складно, в першу чергу через відсутність вільних ділянок

14 січня 2022, 14:35 comments4780
Поділіться публікацією:

Кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності. Однак, чи справді можно безперешкодно стати власником двох гектарів? Які складнощі виникають на цьому шляху та яку роль відіграє ринок землі, що запрацював в Україні з 1 липня 2021 року. 

Як безкоштовно отримати законні 2 га землі в Україні і чи можливо це зробити

Як безкоштовно отримати законні 2 га землі в Україні - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Щоб отримати пояснення, видання "Коментарі" звернулося до генерального директора асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Романа Сластьона. 

"Дійсно, Земельний кодекс України передбачає можливість для громадян  України отримувати безоплатно у приватну власність сільськогосподарські землі, — зокрема до 2 га для ведення особистого селянського господарства. Протягом останніх п'яти років значна кількість громадян України, переважна більшість з яких була учасниками бойових дій, отримали таким чином земельні ділянки", — наголошує фахівець. 

Наразі, за словами генерального директора УКАБ, отримати земельну ділянку вже доволі складно, в першу чергу через відсутність вільних ділянок, адже протягом 2021 року більшість державної землі була передана в комунальну власність місцевим громадам, які, в свою чергу, в переважній більшості ці земельні ділянки передали в оренду. Відповідно, вільної землі наразі дуже мало. Тому на практиці більшість заяв про отримання безоплатно 2-х гектарів отримують відмови від місцевих громад через те, що немає вільних ділянок для виділення.

"Ринок землі, який був запущений з 1 липня 2021 року, мало впливає на ці процеси, тому що він стосувався підмораторних земель для ведення товарного с/г виробництва, які були розділені в процесі приватизації колгоспних земель. Щодо землі для ведення особистого селянського господарства, то на ці землі не було заборони купівлі-продажу, тому ринок с/г землі саме для ведення особистого селянського господарства був і раніше. Наразі він просто інтегрувався в загальний ринок с/г земель", — додав Роман Сластьон. 

Нагадаємо, що законодавством передбачена можливість для громадян України набути права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності у таких розмірах:

- для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, — розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

- для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Шість кроків, як реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки: 

Для початку слід визначитися, де саме ви хочете отримати землю і для яких цілей. 

Звернутися до сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності) та надати необхідні документи. 

Замовити розроблення проекту землеустрою у землевпорядній організації шляхом укладення відповідно договору з чітким визначенням вартості та строків виконання робіт;

Зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі; 

Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для цього необхідно надати до місцевої ради:

- клопотання про затвердження проекту землеустрою;

- екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

- витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

- рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

У разі відмови органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

На останньому етапі потрібно зареєструвати право володіння в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Після реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

Раніше на порталі "Коментарі" - П'ять місяців ринку землі: як змінилася вартість ділянок та чи варто їх продавати. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини