Головна Новини Бізнес Агро Які продукти подорожчають у жовтні: експерти озвучили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Які продукти подорожчають у жовтні: експерти озвучили прогноз

На сезонний фактор подорожчання накладається ще й інфляційно-глобальний, куди входить і зростання цін на енергоносії

29 вересня 2021, 14:40 comments1187
Поділіться публікацією:

Які продукти і чому можуть стати в жовтні дорожче? Які — дешевше? Експерти прояснили ситуацію для порталу "Коментарі".

Які продукти подорожчають у жовтні: експерти озвучили прогноз

рогноз цін на продукти на жовтень - колаж "Коментарі"Д.Романюк

Ціни в Україні поки одні з найнижчих у регіоні

За словами економіста інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрія Ярмака, подешевшати може яблуко.

"Сезонні ж товари, такі як тепличні овочі, зазвичай в цей час ростуть в ціні. Ціни на картоплю і традиційні овочі, швидше за все, будуть порівняно стабільними, тому що завершується збирання і їхня пропозицію висока. Зрости вони можуть, лише тому, що зросте експорт", — прогнозує Андрій Ярмак.

Він акцентує, що ціни в Україні поки одні з найнижчих в регіоні. І ми, наприклад, експортуємо вже овочі і картоплю до Білорусі.

За рахунок зростання ціни на газ, відбудеться зростання ціни на хлібобулочні вироби, на окремі види м'яса

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що на сезонний фактор подорожчання накладається ще й інфляційно-глобальний, куди входить і зростання цін на енергоносії.

"В результаті зростають ціни на сільськогосподарську сировину, але не тільки. Все, що пов'язано з сировинним компонентом, буде дорожчати, тим більше, в тому числі за рахунок зростання цін на енергетичні ресурси, — прогнозує експерт. — Ціна на газ потягне за собою зростання вартості товарів, пов'язаних з використанням газу під час їхнього виробництва, з опаленням. Плюс — транспортування. Частина авто працює на газу. До того ж відбувається зростання цін на бензин. Так що найближчим часом відбужеться як сезонне подорожчання овочів-фруктів (з відкритого грунту їх збирають все менше в зв'язку з похолоданням, а тепличні коштуватимуть в рази дорожче, знову ж таки, через зростання цін на опалення), так і пов'язане зі світовими тенденціями".

За словами Олексія Куща, за рахунок зростання ціни на газ, зростатиме ціна на хлібобулочні вироби, на окремі види м'яса.

"Підвищиться ціна на різні крупи, наприклад, на рис. У відсотковому відношенні тут може бути така ж динаміка, як була з гречкою. Позначається зростання цін на світових ринках, зростання споживання рису за дефіциту цього продукту", — пояснює експерт.

А ось олія, на думку Олексія Куща, дорожчати не повинна.

"На світових ринках вона вже подешевшала на 10-15%, — зазначає він. — Але у нас в цьому плані є певна "цінова жорсткість". Ціни в Україні ростуть завжди сильнішими темпами, ніж у світі. При цьому, коли ціни в світі падають, у нас вони або не знижуються, або знижуються незначно".

Раніше експерти озвучили для порталу "Коментарі" економічний прогноз для України на жовтень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

7 жовтня 2021, 02:05

Но цены всё равно вырастут, ведь это единственное что хорошо умеет делать команда "Зе". Да не волнуйтесь, команда "Зе" всегда найдёт идеологическое обоснование для подъёма цен на товары и услуги.


Новини