Головна Новини Бізнес Агро Запуск ринку землі в Україні: які важливі питання постають перед владою
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск ринку землі в Україні: які важливі питання постають перед владою

До того, як ринок землі запрацює в Україні, парламент та Кабмін мають вирішити низку важливих питань

20 квітня 2021, 22:45
Поділіться публікацією:

Ринок землі у нашій країні повинен запрацювати уже влітку. Експерт із земельних питань асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Елліна Юрченко розповіла для порталу "Коментарі", які важливі кроки на шляху запуску ринку землі ще необхідно зробити.

Запуск ринку землі в Україні: які важливі питання постають перед владою

Запуск ринку землі в Україні. Фото із відкритих джерел

Так, експерт нагадує, що до відкриття ринку сільськогосподарських земель залишається 2,5 місяці. Окрім того, що за цей час Верховній Ради України потрібно прийняти законопроекти № 2194 та № 2195, які є вагомою частиною земельної реформи, за цей незначний час Кабміну також потрібно прийняти низку підзаконних актів, які забезпечать належний запуск ринку землі.

"Ці підзаконні акти стосуються забезпеченню взаємодії Державного земельного кадастру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Саме за ними з 1 липня 2021 року нотаріуси, які посвідчуватимуть угоди з купівлі-продажу сільськогосподарських земель, будуть перевіряти інформацію про площі сільськогосподарських земель, які перебувають у власності покупця. Зокрема йдеться про обмеження у 100 гектар, яке встановлюється після того ж 1 липня. Наразі розробку підзаконних актів чекаємо від Мін’юсту, а розробку технічної частини від Держгеокадастру", – зазначає Елліна Юрченко.

Нагадаємо, доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська зазначає, що зараз багато розмов точиться навколо того, чи зможуть іноземці або іноземні компанії набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

За її словами, законом про обіг земель визначено, що набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення цього на референдумі. Стосовно такого механізму як набуття іноземцями корпоративних прав у осіб, які є власниками земель сільськогосподарського призначення, то наразі проведення таких трансакцій прямо заборонене законом та є неможливим. Зокрема, законом встановлено заборону набувати у власність іноземцям та особам без громадянства частки у статутному (складеному) капіталі, а також акцій у юридичних осіб, які є власниками земель сільськогосподарського призначення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван Сирко

20 квітня 2021, 22:34

Что бы вы подонки Украинской землей подавились!!! Нельзя продавать Родину!!!


Новини