Головна Новини Бізнес Агро Зеленський підписав ключовий законопроект для відкриття ринку землі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав ключовий законопроект для відкриття ринку землі

Президент назвав законопроект № 2194 ключовим для відкриття ринку землі в Україні

24 травня 2021, 12:02
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський під час форуму "Україна 30. Земля" підписав закон про дерегуляцію земельних відносин (№2194), передає "УНІАН".

Зеленський підписав ключовий законопроект для відкриття ринку землі

Ринок землі - фото з відкритих джерел

За його словами, цей законопроект є ключовим для ринку землі в Україні, який повинен відкритися вже 1 липня 2021 року. Глава держави впевнений, що законопроект №2194, який називають земельною конституцією, здатний кардинально змінити землевпорядкування в країні.

"Законопроект забирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, повертає громадам право розпоряджатися своїми землями, закріплює, що продавати й купувати землю можуть тільки громадяни України. Закон, який я з великою радістю саме тут і зараз хочу підписати ...", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, що раніше в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) перерахували переваги цього закону для України. За словами експертів, він є вагомою частиною реформування земельних відносин: автоматично передає землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, ліквідує низку дозвільних процедур у сфері землеустрою, в тому числі експертизу землевпорядної документації.

Так, Держгеокадастр зі вступом у силу цього закону стане сервісною службою без владних повноважень розпорядження землею. Функції контролю та охорони земель також можуть передаватися громадам, якщо вони так вирішать.

Раніше портал "Коментарі" писав, що земельні питання все більше починають цікавити українців — пропорційно наближенню відкриття ринку обороту землі в нашій країні. Наразі земля передана громадам на підставі рішення голови Держгеокадастру й указу президента. Чому це спочатку було не дуже грамотно з правової точки зору, спеціально для нашого порталу пояснив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, член Наглядової ради Української ради бізнесу Михайло Соколов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини