Головна Новини Бізнес Агро Земельній реформі бути: що важливого в новому прийнятому Радою законі
commentss НОВИНИ Всі новини

Земельній реформі бути: що важливого в новому прийнятому Радою законі

Купувати земельні ділянки в Україні можна буде винятково на онлайн-аукціонах, оплачуючи лоти безготівково

18 травня 2021, 19:02 comments4112
Поділіться публікацією:

Старт внутрішнього ринку землі для українців стає все ближче. Як повідомляє "Сегодня", 18 травня нардепи підтримали один із найважливіших законопроектів, які регулюють земельні відносини.

Земельній реформі бути: що важливого в новому прийнятому Радою законі

Землю в Україні можна буде купити лише на онлайн-аукціоні. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

У документі прописані найдрібніші подробиці щодо купівлі та продажу земельних ділянок. Цікаво, що придбати свій "шматочок" чорнозему в Україні вдасться лише завдяки участі в спеціальному електронному аукціоні. Таку процедуру обіцяють зробити загальнодоступною.

Серед іншого, підтриманий 272 депутатами закон підкреслює, що будь-які фінансові операції щодо обороту землі будуть проводитися винятково за допомогою безготівкового розрахунку.

Експерт із земельних питань асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Елліна Юрченко впевнена, що проголосований Радою документ забезпечить прозорість у "земельних відносинах". Усе тому, що електронні торги є новою процедурою.

"Так, з 5 липня всі державні та комунальні землі будуть передаватися у користування виключно на електронних земельних аукціонах. Не сільськогосподарські державні і комунальні землі також будуть продаватись на таких торгах. Тепер, щоб взяти земельну ділянку в оренду, особі не потрібно буде контактувати з чиновниками та сподіватись чи побоюватись, що вони “підтасують” результати торгів на чиюсь користь", — стверджує фахівець.

Юрченко підкреслює, що з цього моменту всі етапи торгів — від їх оголошення до підписання договору — відбуватимуться в режимі онлайн через торговий майданчик.

"Правила торгів будуть однаковими для всіх, і не буде формуватися якась усталена практика проведення торгів, яка різнитиметься від області до області. Сидячи у будь-якій точці країни за комп’ютером чи у смартфоні, можна буде брати участь у електронних земельних торгах", — пояснює експерт.

За словами Елліни Юрченко, бажаючі зможуть брати участь навіть у кількох аукціонах одночасно, оскільки матимуть вдосталь часу для здійснення ставок. Спеціаліст акцентує на цьому увагу, адже таким чином скоротитися витрата часу як громадян, так і бізнесу на подібні адміністративні процедури.

"Матимуть вигоду від електронних земельних торгів і територіальні громади, — зазначає Елліна Юрченко. — Вони отримали значні земельні ресурси у свою власність. А розпорядження такими землями на торгах може значно підвищити розмір орендної плати або ціну земельної ділянки".

Це, за словами експерта, збільшить надходження до місцевих бюджетів і посприяє розвитку громад.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки українців підтримують створення і функціонування повноцінного земельного ринку всередині країни.

Також на порталі ви можете дізнатися, що експерти думають про ймовірний продаж української землі іноземцям. Більше деталей — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александр

19 травня 2021, 16:05

Сперва заводы и фабрики с шахтами за безценнок раздали бедным мира сего ,теперь очередная власть жуликов земли дораспрадает и все хана незалежности,што вы детям оставите своим што вы творите идиоты

Ярослав

19 травня 2021, 07:52

90% земли Украине сейчас в аренде Так что продавать нечего

Александр

19 травня 2021, 07:29

Скоти які порушили статтю Конституції України яка забороняє продаж землі бо то є право всього народу УКРАЇНИ і тільки референдумом можливо змінювати Конституцію.Тож закон про продаж землі є найбільшою аферою.

Олег

19 травня 2021, 04:13

Пидарасы на эшафот их всех


Новини